Yağışlar umut verici oldu

Doğu ve Güneydoğu'da artan yağışlar baraj ve göllere "can suyu" oldu.

Haberler 03.03.2022 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ELAZI/DYARBAKIR - Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde son dönemde etkili olan yalar, küresel snmaya bal kuraklk nedeniyle su seviyesinde büyük düüün yaand baraj ve göletlerin dolmas için umut oldu.

Küresel snmaya bal son yllarda buharlamann artmas ve özellikle geçen yl yaanan kuraklk barajlardaki su seviyelerini de düürdü.

K dönemi etkili olan yalar, kuruma noktasna gelen baraj ve göletler için adeta can suyu olurken, doluluk oranna dair umutlar da artrd.

Depolamal tesislere gelen suyun yaklak yüzde 60nn kar erimesinden kaynakland ülkede mart ayndan itibaren barajlardaki doluluun daha da artmas bekleniyor.

- Bu yl kar ya önemli derecede artt

Devlet Su leri (DS) 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AA muhabirine, 2021 ylnda ülkenin Marmara Bölgesi hariç dier bölgelerinde genel olarak ya azl yaandn anmsatt.

Bu yl kar yann önemli derecede arttna iaret eden Dündar, sorumluluk bölgelerindeki Elaz, Malatya, Tunceli ve Bingölde bu yalarn 55 baraj ve gölete de yansdn belirtti.

Dündar, Bu kar ya yer alt suyunu besleme noktasnda çok etkin bir kaynak. Karlarn erimesiyle su, depolama tesislerine doru ak gösteriyor. Bu da depolama kapasitesinin artna vesile olmakta. dedi.

l bazl yalarda yaanan gelimeye ilikin Dündar, unlar kaydetti:

Bingölde önceki yla göre yüzde 47 gibi bir art söz konusuyken, uzun dönemli sürece baktmzda yüzde 4,2 daha az bir ya söz konusu. Elaza baktmzda uzun yllarn ortalamasna göre yüzde 6,6 azalma söz konusuyken geçen yla göre yüzde 17,6 gibi art var. Tuncelide ise uzun yllarn ortalamasna göre yüzde 22 gibi bir art olmu. Hem de geçen yla göre yüzde 45 ya fazlalndan bahsedebiliyoruz. Bahar döneminde karlarn eriyip aka geçmesiyle depolama tesislerimize de katksnn olaca açk. Bu çerçevede bölge müdürlüümüzün bünyesinde yer alan birçok enerji barajmzda geçen yla göre daha iyi durumdayz.

Kar yann ardndan ilkbaharda beklenen yamurla su seviyesinde daha da art beklediklerine iaret eden Dündar, öyle konutu:

Bölgemizdeki özellikle sulama tesislerimizde önemli bir sorun yaanmadan inallah 2022 yln da atlatrz diye planlyoruz. Bu kapsamda Elazdaki Cip, Kalecik, Kanatl gibi barajlarda yeterince suyumuz var. Keban Barajndan faydalanan çiftçilerimiz açsndan baktmzda da terfi yükseklii biraz artsa da sulamada sknt yaanmayacak ekilde 2022 yln inallah baarl bir ekilde geçirmi olacaz. Beklentimiz ilkbahar yalaryla barajlarmzda ihtiyacmz olan suyun depolanmas ve çiftçilerimizin 2022 tarmsal faaliyetinde bir sknt yaanmadan bu sürecin atlatlmasdr.

Dündar, bu süreçte çiftçilere sulamada tasarruflu olmalar çarsnda bulunarak, DS olarak tüm kapal sulama sistemlerimizde artk sayaçl sisteme geçiyoruz. Bölgemizde 2022 ylnda bir sknt yaanmamas için çiftçilerimizle gayretli bir çalmann içerisine gireceiz. diye konutu.

- Barajlarn doluluk orannda ciddi art bekleniyor

DS 10. Bölge Müdür Yardmcs Fazl Aslan da dünyada küresel snmadan kaynaklanan olumsuzluklarn yaandn, Türkiyede de bu etkilerin görüldüünü söyledi.

Geçen yln kurak geçtiini, özellikle kuru tarm faaliyeti yürütenlerin bundan etkilendiini kaydeden Aslan, ya azlndan barajlardaki su seviyesinin de etkilendiini aktard.

Aslan, bu süreçte kendilerine düen sorumluluun küresel snmadan kaynaklanabilecek etkileri minimize etmek için önlemler almak olduunu anlatarak, en büyük gayretlerinin daha çok su depolama tesisi yapmak olduunu bildirdi.

Sorumluluk bölgelerindeki Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt, rnakta DS olarak ina ettikleri su depolama tesisleri sayesinde söz konusu olumsuz durumun minimize edildiine dikkati çeken Aslan, kurakla ramen projeli alanlardaki sulama ihtiyacn karladklarn, herhangi bir sorunla karlamadklarn belirtti.

Aslan, ina edilen barajlarn elektrik üretimi, sulama, içme suyu gibi birden çok amaca hizmet ettiine iaret ederek, 2021in ekim ay sonu itibaryla 5 ildeki 16 barajda ortalama doluluk oran (ekim ay) yüzde 23 seviyelerine kadar dütü, 22 ubat itibaryla yüzde 26ya yükseldi. ifadesini kulland.

Barajlarmzdaki su miktarnn dip nokta olan ekim ayndan sonra yava yava yükseldiini görüyoruz. diyen Aslan, doluluk oranlarn bu tarihte belirlemenin doru olmayacan aktard.

Bölgedeki baz barajlarn 1 Ekim 2021 ile 22 ubat 2022 tarihleri arasndaki verilerini paylaan Aslan, Su sarfiyatnn azalmas ve yalarla, ina ettiimiz 16 barajmzdaki toplam su miktar u ana kadar yaklak 226 milyon metreküp artt. Bölgemizdeki önemli barajlardan Kralkz Barajnda doluluk yüzde 23ten yüzde 26ya, Dicle Barajnda yüzde 52den yüzde 66ya, Batman Barajndaki doluluk yüzde 8den yüzde 25e, Siirtteki barajlarmzdan çetin Baraj yüzde 2,8den yüzde 59a, Alkumru Baraj da ise yüzde 6dan yüzde 59,5e yükselmi durumda. eklinde konutu.

Bu yl gerek bölgede gerek ilde etkili olan kar yalarnn son derece sevindirici olduunu anlatan Aslan, kar yalarnn en büyük faydasnn su akmlarnn yan sra yer alt sularn da ciddi ekilde beslemesi olduunu bildirdi.

Aslan, kar yann çiftçilere de çok büyük faydas olduunu dile getirerek, ükür ki bu iyi bir yl oldu bizim açmzdan. Karlarn erimesiyle gerek yer alt suyunda gerekse barajlarmzn doluluk orannda ciddi art bekliyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git