Yarıyıl tatili öncesi uzmanından velilere 'karne' uyarısı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Devrim Erginsoy Osmanoğlu, 21 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatili öncesi velilere karne uyarısı yaptı. Osmanoğlu, "Kötü karne düzeltilebilir fakat çocuğunuzun kişiliğine verilen zarar telafi edilemeyebilir. Bu sebeple öğretim sürecinde çocuğunuzun başarısızlık nedenlerini belirlemek ve bu zayıf yönlerini görüp desteklemek, onu başarıya taşımanın en etkili yoludur" dedi.

Haberler 20.01.2022 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

6 Eylülde balayan 2021-2022 eitim ve öretim sezonunun ilk yars, 21 Ocak Cuma günü sona erecek. Ülke genelinde milyonlarca örenci de karne heyecan yaayacak. Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Dr. Devrim Erginsoy Osmanolu, tatil öncesi velilere, örenci karneleri konusunda uyarlarda bulundu.

Karne günlerinin olumsuz alglanmasnn en büyük nedenlerinden birinin, ailelerin karneye gereinden fazla anlam yüklemesi olduunu belirten Osmanolu, Unutmamak gerekir ki karnesi düük notlarla gelen çocuumuzun okul baars pek çok etkene bal deiir. çocuumuzun akademik baarszlnn nedeni motivasyon eksiklii, dikkat ya da odaklanma sorunlar, kiilik özellikleri gibi bireysel farkllklardan kaynaklanabilecei gibi öretim sisteminden, anne-baba ve öretmenin tutumlarndan, çevresel birçok faktörden etkilenir dedi.

BAZI ÖRENCLER çN MUTLULUK, BAZILARI çN KORKU SEBEB

Karne günlerinin, pek çok örenci için hayatlarnn en önemli günlerinden olduunu kaydeden Dr. Osmanolu, Karne günü baz örenciler için gurur ve mutluluk olarak deerlendirilirken baz örenciler için kayg, korku ve üzüntü sebebi olabilir. Karne günlerinin olumsuz alglanmasnn en büyük sebeplerinden biri, ailelerin karneye gereinden fazla anlam yüklemeleridir. Unutmamak gerekir ki karnesi düük notlarla gelen çocuumuzun okul baars pek çok etkene bal olarak deiir. çocuumuzun akademik baarszlnn nedeni motivasyon eksiklii, dikkat ya da odaklanma sorunlar, kiilik özellikleri gibi bireysel farkllklardan kaynaklanabilecei gibi öretim sisteminden, anne- baba ve öretmenin tutumlarndan ve çevresel pek çok faktörden etkilenir. Tüm bu faktörlerin gözden geçirilerek çocuun baarszlk nedeni belirlenerek ona yardm edilmesi gereklidir. Dolays ile gerçekten ortada bir baarszlk söz konusu ise bunun tek sorumlusu çocuk olmamaldr diye konutu.

YORUMLAR Y NOTLARDAN BALAMALI

Velilerin çocuklarna kar olumsuz ifadelerden de kaçnmalar gerektiini belirten Dr. Osmanolu, Karne günü ilk dikkat edilmesi gereken sadece kötü notlara deil çocuunuzun karnesindeki iyi notlardr. Yapacanz yorumlar iyi notlardan balamal daha sonra dier notlarn neden istenilen düzeyde olmadn çocuunuzla konumalsnz. çocuk etkili ve verimli ders çalma yollarn bilmeyebilir. Bunun için okuldaki rehber öretmenlerden destek aln ve baary artrmak için nasl bir yöntem izleyeceinizi örenin. çocuunuzun yeteneklerini hangi alanda daha baarl olabileceini belirleyerek baarsn artrmak için nasl bir yol izlemesi gerektii konusunda siz de ona yardmc olun. Sen yapamazsn, Baarszsn, Bir ey beceremezsin gibi olumsuz ifadeler yerine Ben sana güveniyorum, baarabilirsin eklinde olumlu ifadeler kullann. çocuunuzu bakalaryla kyaslamayn. çocuunuzun baarl olduu alanlarda mutlaka onu takdir edin. Bu, onun kendine olan güveninin artracaktr dedi.

BAARI DÜZENL çALIMA SONUCU GELR

Kötü karnenin düzeltilebileceini ancak çocuun kiiliine verilen zararn telafi edilemeyeceini de kaydeden Dr. Osmanolu, Baarsz karne getirdii için çocuunuzun tatil zamann ders çalmas için zorlamayn ama baarsz olduu derslerle ilgili youn ve yorucu olmayan bir çalma program yaplabilirsiniz. Baar düzenli çalma sonucu gelir. Bu sebeple eitim sürecinde düzenli olarak ve seviyesine uygun kitaplar okumasn salayn. Her ne olursa olsun kötü karne düzeltilebilir fakat çocuunuzun kiiliine verilen zarar telafi edilemeyebilir. Bu sebeple öretim sürecinde çocuunuzun baarszlk nedenlerini belirlemek ve bu zayf yönlerini görüp desteklemek onu baarya tamann en etkili yoludur. çocuklarnzla birlikte keyifli bir tatil ve sonraki öretim döneminde etkili ve verimli geçen bir yl dilerim diye konutu.

Ana Sayfaya Git