‘Yaşamaz’ diyen doktor öldü, o hala ayakta

Türkiye’de 33 yıl önce böbrek nakli yapılan ilk 3 kişiden biri olan Mehmet Şahan (56), o yıllarda kendisine ‘en fazla 1 yıl yaşar’ diyen doktorların öldüğünü, kendinin ise hala yaşamına devam ettiğini söyledi.

Haberler 04.02.2012 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 33 yl önce böbrek nakli yaplan ilk 3 kiiden biri olan Mehmet ahan (56), o yllarda kendisine en fazla 1 yl yaar diyen doktorlarn öldüünü, kendinin ise hala yaamna devam ettiini söyledi.

Son yllarda yaplan yüz, rahim ve kol nakliyle adn dünyaya duyuran Türkiyede bu ameliyatlarn balad 1970li yllarda böbrek nakli olan üçüncü kii hala yaam mücadelesine devam ediyor. 1979da Prof. Dr. Tuncer Karpuzolu tarafndan Ankarada böbrek nakli yaplan Mustafa ahan, o yllarda kendisine en fazla 1 yl yaarn aksine halen dim dik ayakta. Kimin ne kadar yaacana Allah karar verir. diyen Mehmet ahan, kendisine böbreini veren days Ahmet Sayglya da dua ediyor. 1979da rahatszl nedeniyle doktora gittiini, burada kendisine böbrek yetmezlii tehisi konulduunu belirten Mehmet ahan, o yllarda böbrek naklinin bu kadar gelimediini ve kendisinin de bunu çok fazla önemsemediini ifade etti. 6 ay süren tedavinin ardndan doktorlarn böbrek nakline karar verdiini belirten ahan, o yllarda Türkiyede organ naklinin pek bilinmediini, kendisinin de bu konuya yabanc olduunu anlatt. Doktorlarn tavsiyesi üzerine nakil için uygun böbrek aramaya baladklarn belirten ahan, 3 kardeinin olduunu ancak hepsinin baa souk davrandn ifade etti. Hepsi korkuyordu diyen ahan, o süreci öyle anlatt: Kimse böbrek vermiyordu. Amerikadan yeni gelen Prof. Dr. Tuncer Karpuzolu hocamz vard. Hocamda hrs vard. Ben seni ameliyat edeceim. Vericin var m? dedi. Yok, dedim. Sonra köyde çobanlk yapan daym Ahmet Saygl vard. O duymu hasta olduumu. Ben sana böbrek vereceim dedi. lk bata biraz tedirgin olduk. Day olduu için biraz çekindik. Yaplan testler sonucunda daymn doku gurubu yüzde 39 orannda tuttu. Tüm doktorlar biraz olumsuz bakt. çünkü day böbrei, bir de yüzde 39 tutuyordu. Daha dorusu böbrek tutmaz, atar diye korktular. Ama 14 Kasm 1979da Ankarada nakil oldum.

Days Ahmet Sayglnn büyük bir fedakarlk yaptn söyleyen Mehmet ahan, 33 yl bu böbrekle hayatn sürdürdüünü söyledi. 25 yl devlet memurluu yaptn belirten ahan, 2 çocuu olduunu ifade etti. Naklin ardndan kendisine Sen yaamazsn, sen ölürsün. diyen doktorlarn öldüünü anlatan ahan, Maalesef doktorlarmz bu dünyadan göç etti. Herkes korkuyordu. Doku uyumu da yüzde 39 olunca doktorlar olumlu bakmad. Tuncer hocamz cesaret etti, yapt. Nakilden sonra herkes umutsuzdu. Yaamaz dediler. Olsa olsa bir yl ya da 6 ay yaar dediler. Bana bir zaman tandlar ama 33 yldr yayorum. Bana sen ölürsün diyen hocalarmz bu dünyadan göç etti ama ben hala ayaktaym. Kimin ne kadar yaacana Allah karar verir. te bir çoban daynn vermi olduu böbrek sayesinde 33 yldr yayorum. diye konutu.

ahan, 1970li yllarda nakil olan ilk 3 kiinden en salkl olann kendisi olduunu ifade etti.

ORGAN NAKLNN ZORLUU DERNEK KURDURTTU

Organ naklinde yaad zorluklar ve skntlar gören Mehmet ahan, 1994de Akdeniz Böbrek Hastalklar ve Organ Nakli Derneini kurmu. Bu aclar bana çok dert oldu. Ben de bir eyler yapmak istedim. diyen Akdeniz Böbrek Hastalklar ve Organ Nakli Dernei Bakan ahan, amaçlarnn böbrek nakli hastalarna yardm etmek ve insanlar organ bana yönlendirmek olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git