Yazılımın açığıyla vurgun yaptılar!

Diyarbakır'da Banka ATM'sinin yazılımındaki açığı fark edip, 625 bin liralık vurgun gerçekleştirdiler. Hatayı keşfedenlerin 4 inşaat işçisi olduğu belirlenirken, banka yazılımını güncelledi.

Haberler 09.06.2021 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrda, özel banka ATMsinin yazlmndaki hatay kefeden 4 inaat içisi, sistem paray verdikten sonra iptal tuuna basp, hesaplarnda 2 bin TL olmasna ramen 625 bin 440 TL çekti. Tutuklanan 2 üpheliden S.B.nin, vurgundan payna düen parayla otomobil ald, akrabalarna da Bitcoinden kazandm dedii örenildi.

Olay, geçen hafta, kent merkezinde ATMlerin bulunduu caddede meydana geldi. Bankann 2 ATMsine para saymaya gelen görevliler, 1inin haznesindeki parada eksik olduunu fark etti. Dier ATMde yaplan incelemede de ayn eksik olduunu anlayan çalanlar, üphe üzerine inceleme balatt. Baka bankalarn kartlar ile para çekildii srada iptal tuuna basld, para verme ünitesine yaplan bu müdahale sonucu hesapta para eksilmemesine ramen ATMden çkan tutarn ele geçirildii tespit edildi. Banka görevlileri, yazlmdaki bu açkla 10 günde 625 bin 440 TLlik ilem yapldn tespit etti.

POLS VE BANKA GÖREVLLER KOORDNEL çALITI

Yöntemin tespit edilmesinin ardndan banka yetkilileri, l Emniyet Müdürü ükrü Yamana durumu bildirdi. Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü, ihbar üzerine harekete geçerek, çalma balatt. Banka görevlileri ile koordineli çalma yürüten polisler, ATMlerin güvenlik kameras görüntülerini incelemeye ald. ncelemede, paralarn 2 ATMden çekildii tespit edildi.

2 KYE SUçÜSTÜ

Bu srada banka çalanlar, ATMlerin birinden 2 kiinin ayn yöntemle para çekmeye çaltn saptad. hbar üzerine ATMye giden polis ekipleri, 2 kiiyi, bakasna ait kartla ilem yapt srada yakalad. Gözaltna alnan A.K. ve Z.B., sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. A.K. ve Z.B.nin inaat içisi olduu belirlendi.

KARTIN SAHB DE N çNDEYM

üphelilerin üzerinden çkan, ATMde ilem yaplan kartn, yine inaat içisi M.A.A.ya ait olduu ortaya çkt. Polisin yapt aratrmada, ayn yöntemle bu kartn kullanlarak, 11 bin 500 TLnin çekildii ortaya çkt. Bunun üzerine kart sahibi M.A.A., belirlenen adresine düzenlenen operasyonla gözaltna alnp, Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüüne götürüldü.

PARAYLA OTOMOBL ALIP, BTCON DEM

Aratrmalarn sürdüren polis, güvenlik kameras görüntülerinde yapt inceleme sonucu 1 kiinin daha ATMlerdeki bu aç kullandn tespit etti. üphelinin S.B. olduunu ve onun da inaat içisi olarak çaltn saptayan polis, belirlenen adresine operasyon düzenledi. S.B., gözaltna alnd. 10 günde bu aç kullanarak elde ettii paralar ile otomobil ald belirlenen S.B.nin aracna mahkeme kararyla el koyuldu. S.B.nin, otomobil için yaknlarna, Bitcoinden para kazandm. O parayla da araba aldm dedii ortaya çkt.

Emniyetteki ilemlerinin ardndan adliyeye sevk edilen üphelilerden A.K. ve S.B., çkarld mahkemece tutukland. Z.B. ve M.A.A. ise adli kontrolle serbest brakld.

BANKA YAZILIM HATASINI DÜZELTT

Öte yandan olayn ardndan aratrma yapan banka yetkilileri, sorunun yazlm hatasndan kaynaklandn açklarken, yaplan çalmalar sonucu yazlm hatasnn düzeltildii örenildi.

Ana Sayfaya Git