Yılbaşına tavsiyeler!

Pandemi dolayısıyla uygulanan hafta sonunun yanı sıra yılbaşı gecesini de kapsayan 4 günlük kısıtlamanın fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten Molla Mehmet Şenlik, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberler 22.12.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hafta sonu kstlamalarna ilaveten ylba münasebetiyle uygulanacak olan 4 günlük sokaa çkma kstlamasnda aile içi ibadi ve ilmi programlarn yaplmas gerektiini söyleyen TTHADUL ULEMA Üyesi Molla Mehmet enlik, bu süreçte baz belediyeler tarafndan organize edilecek canl müzik dinletilerinin halkn manevi ruhuna uygun olarak seçilmesi tavsiyesinde bulundu.

Ylba kutlamalarnn slamda herhangi bir yerinin olmadn hatrlatan enlik, Ylba ne Müslümanlarn ne de Hristiyanlarn bir bayramdr. Bu günleri bayram eklinde alglayan insanlar, daha çok çlgnlk ve ahlakszlk gibi zvanadan çkarak karnavalvari boyut aldryor. Bunun Müslümanlarla, edeple, hayayla, örf ve adetle hiçbir alakas yok. dedi.

enlik, Noel tamamen muharref Hristiyanla has bir bayramdr. Hazreti sann sözde doum gününü andklarn söylüyorlar. Ama Hazreti sann bahsi dahi edilmiyor. Hazreti sa eer anlyorsa bir Peygamberin anlmas bu ekilde olmamaldr. ifadelerini kulland.

HER BR MTHAN NSANLIA UYARIDIR

Her ylbanda kumar, içki ve fuhun ön plana çktn söyleyen enlik, Coronavirus salgnyla insanln büyük imtihana tabi tutulduuna vurgu yaparak Bunlar çlgn bir ekilde; kumarla, içkiyle, gece alemi yapmakla sözde bir bayram, bir etkinlik yapyorlar. Ama bu sene farkl bir durum oldu. Bütün dünyada artk insanlar bir imtihan ile kar karya kalm. eklinde konutu.

enlik, Bu imtihan verirken Allah-u Tel onlar uyaryor. Evinize girmisiniz, düününüz. Niçin evlere çekilip saklandnz? Neden çkamyorsunuz? Bütün bunlara sebep bu hastal kim gönderdi? Elbette hastalklar gönderen Allah, ifay da gönderen Allahtr. Bu vesileyle Allah hatrlamak, zikretmek, düünüp ibret almak, tefekkür ve istifar etmek lazm. Tövbe edip kötü amellerini düzeltmek, birilerinin hak ve hukuku üzerlerinde varsa onu ödemek, küslerle barmak gerekirken slamla, ahlak ve edeple ve hiçbir dinle alakas olmayan eyleri yapmak yanltr, batldr ve bir an evvel bundan dönülmesi gerekir. dedi.

nsanln hatalarndan vazgeçmemesi durumunda daha ar imtihanlarla kar karya kalacann altn çizen enlik, Bu hal üzere devam ederlerse Allah, bu hastalktan daha beter bir ey çkarabilir. nsanln bu gafletten uyanmas ve toparlanp kendine gelmesi için Allah zaman zaman bu umumi felaketleri gönderiyor. Allahn varln tansnlar, Ona yönelsinler ve dua edip yalvarsnlar diye Allah onlar snyor. ifadelerini kulland.

BAKA ZAMAN FIRSAT BULAMAYIP ALESYLE LGLENEMEYENLER BU FIRSATI DEERLENDRSNLER

4 gün boyunca uygulanacak sokaa çkma kstlamalarnda ailelere önemli tavsiyelerde bulunan enlik, Müminlere düen bu 4 günlük içeriye çekilme döneminde Rabblerine yalvarmalardr. Ailelerin, batl ehlinin yaad o çlgnlkla uzaktan ve de yakndan ilgilenmemeleri, Rabbine yönelip istifar etmeleri ve çoluk çocuklaryla ilgilenmeleri lazm. Baka zaman frsat bulamayp ailesiyle ilgilenemeyenler bu frsat deerlendirerek onlarla alakadar olsunlar. Edep, ahlak, terbiye, ahiret, Allah ve Peygamber bilincini öretmek için görevleri vardr. Ylba etkinliinden saknp ilgilenmemeleri gerektiini bütün insanlara ve kardelerimize tavsiye ediyorum. eklinde konutu.

Ylbann slamda yeri olmad gibi o güne has bir ibadet olmadn da sözlerine ekleyen enlik, Bu geceye yönelik has bir ibadet yoktur. Zaten slami bir etkinlik deil bu. Müslümanlarn bu gecelerde çocuklaryla ilgilenerek namaz klmay öretmeleri, kitap ve Kuran okumalar, dua etmeleri ve cemaatle namaz klmalar gerekir. dedi.

çocuk terbiyesine deinen enlik, çocuk, edebini ana babasndan alr. Hani bir arif demi ya Sen çocuunu terbiye etme, o zaten sana bakarak öreniyor. Yani anne-babada terbiye ve edep varsa çocuk da onu örenir. Bu vesileyle çocuklara örnek olmak lazm. Ev içindeki bütün davranlar, çocuun sürekli takip edecei bir ekrandr ve neyi izlerse onu alr. Bu frsat güzelce deerlendirmek lazm. Kuran ve ibadetle vaktimizi deerlendirelim. Bu bizim için kazançtr. ifadelerini kulland.

UYARILDIKLARI HALDE ZEVKLERNDEN VAZGEçMEYENLER HELAK OLDU

nsanlarn çlgnca yaamaya devam etmelerine anlam veremediini belirten enlik, Halen insanlar çlgnca m yayorlar? Geçmi kavimlerin bana gelen felaketler onlarn da bana gelebilir. O kavimler ki, Allah-u Tel onlar uyard zaman zevklerinden vazgeçmediler, daha rahat yaamak ve baz eyleri görmemek için gözlerini kapadlar. Allah da onlarn bana tufan yadrarak helak etti. dedi.

enlik, Kim hakikate kar gözlerini kapatp kulaklarn tkamsa, endiesi zevk ve sefadaysa, ahiretini düünmüyorsa onun belas daha büyük olup daha çetin imtihanlarla kar karya kalacak. Rabbim bizleri daha büyük eylerle imtihan etmesin. Ümmetin bana gelen bu savalar, bela ve musibetleri bertaraf eylesin. Bu hastalklar insanlarn bandan onlar akllandktan sonra kaldrmay müyesser eylesin. Hazreti sa, kendisini çarmha germeye çalanlara, Rabbim onlara azap edersen senin kullarndr. Ama ben istiyorum ki sen onlar affedesin. Affedersen senin rahmetin çoktur. diyerek onlar için Allahn affn dilemitir. Biz de insanlarn iyi olmasn, kurtulmasn ve ahiret saadetini istiyoruz. Rabbim ümmetin bilincini artrsn. Birbirine yaklap anlamalarn ve birbirlerini dinlemeyi nasip etsin. temennisinde bulundu.

NSANLARIN MANEVYATLARINA YÖNELK MÜZKLER VEYA KURAN SESLENDRLEBLR

Diyarbakr belediyelerinin sokaa çkma kstlamas günlerinde halka moral verme amacyla gerçekletirdii canl müzik etkinliklerine deinen enlik, belediyelerin, halkn maneviyatn artrmaya yönelik seslendirmeler yapmalarn önerdi.

enlik, Belediyelerin ne yapmaya çaltn anlayamyorum. Aslnda belediyelerin bu süreçte insanlarn maneviyatn yükseltmeleri gerekir. Madem ki halk evlerinden çkamyor ve kendilerince onlar müzikle içerde tutmaya çalyor. Öyleyse insanlarn ruhlarna ve maneviyatlarna döndürmeye yönelik müzikler veya Kuran ayetlerini seslendirsinler. Sonuçta bir matem havasdr. Baka zamanlarda eleniyorduk da bugünlerde içeriye niçin tkldk? diye düünmeleri lazm. Belediyeler bu çerçevede slami müzik seslendirebilir; ruhi ve ahlaki olgunlua, maneviyata ve ahirete yönelik seslendirmeler yapabilirler. Kuran- Kerimin okunmas ve okutulmas en güzel olandr. Bütün minarelerden Kuran veya ilahiler okunsun, salavatlar getirilsin, dualar yaplsn. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git