Yolu haraca bağlıyorlar

İnşaat sektörünün lokomotif olan kum ocaklarının bulunduğu ve onlarca köyün kullandığı yol, feodalitenin gücünü kullanan bazı kişilerce trafiğe kapatıldı. Yolu kapatanların tehdit ve istekleri, pes dedirtti. Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Güvercinlik köyü mevkiinde, bazı köylüler tarafından feodalitenin gücüyle yasa ve kural tanımadan, onlarca köy başta olmak üzere Diyarbakır'ın inşaat sektörünün lokomotifi olan kum ocaklarından kum taşıyan araçların kullandığı yolu ulaşıma kapattı. Yolu taş barikatları oluşturarak geçilmez hale getiren ve onlarca köy ve kum ocağını mağdur eden kişilerin tehdit ve firmalardan "haraç" mahiyetli istekleri pes dedirtti. Firmaların bazıları, Jandarma'ya şikayette bulundu.

Haberler 20.05.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Yeniehir lçesinin Güvercinlik Köyü mevkiinde bulunan yol, önceki yllarda olduu gibi yaz mevsiminin gelmesiyle yine baz köylüler tarafndan, keyfi gerekçeler gösterilerek, ulama kapatld. Onlarca köyün ve Dicle nehri kysnda bulunan çok sayda Kum oca iletmelerinin ulamn salayan devlete ait köy yolu, dökülen kaya parçalar nedeniyle geçit vermez hale getirilirken, yaananlara tepki gösteren vatandalar yetkilileri duyarl olmaya çard, baz iletmeler lçe Jandarma Komutanlna suç duyurusunda bulundu.

YNE GÜZEL KÖY YNE FEODALTE

Son yllarda skça gündeme gelen ancak devlet ve kolluk kuvvetlerinin de yeterli müdahalede bulunmad Güvercinlik Köyü mevkiindeki baz arazi sahipleri ile feodalite anlayna sahip baz köylüler, dün bir kez daha keyfi gerekçelerle, yolu ulama kapatt.

Güzergahnda bulunan onlarca köy ve mezrann yansra, Dicle Nehri kysndaki kum oca iletmelerinin ulamn salayan devlete ait köy yolu, kendi topraklar ve malym gibi kapatmalar, büyük maduriyetlere neden olurken, olas husumetlere de yol açabileceini ifade etti.

TEHDT VE STEKLER PES DEDRT

ehrin ekonomisinin lokomotifi olan inaat sektörü için büyük önem tekil eden kum oca iletmeleri, her yl gündeme gelen feodal yapnn tehdit ve engellemeleri yüzünden maduriyetler yaadklarn belirterek, yetkililerin köklü çözüm bulmasn istedi. Yol güzergahndaki topraklarn gerekçe gösterip yolu kendi malym gibi keyfi muameleyle kapatan kiilerin, tehdit ve isteklerine boyun een firmalarn araçlarnn geçiine izin verdii, kar çkan firmalarn araç sürücülerinin de ölümle tehdit edildiini belirten firmalar, lçe Jandarma Komutanlna suç duyurusunda bulundu.

OFÖRLER TEHDT EDLYOR

Yolu ta bariyerlerle trafie kapatan ve gelen-giden kum tayan araçlarn oförlerine tehditler savuran eref Adgüzelin keyfi tutumunu Söz Haber görüntüledi. Kameralara feodalitenin verdii nüfuzla hareket etmekten imtina etmeyen Adgüzel, yolu kapatmasna gerekçe olarak unlar söyledi.

KÖY BENM, YOL BENM

Tarlam bozuyorlar duman geliyor kurtçuk geliyor ben de verim alamyorum, evimde oturamyorum toz dumandan. Karda ekinlerim var hep toz duman geliyor. Bende yolu açmyorum. Bu köy, bu yol benimdir bende kamyonlarn geçmemesine izin vermiyorum. Özel araçlar geçebilir ben sadece kamyonlarn geçmesine izin vermiyorum. Gidip ikyet etsinler yol benimdir özellikle antiye kamyonlarnn geçmesine izin vermiyorum.

KUM TAIYAN OFÖRLER

Öte yandan evlerine ekmek götürme telayla çalan oförler ise kalenikoflarla tehdit edildiklerini belirtti. oförlerden Abdurrahman Aslan, Yol kapal olduu için geçemiyoruz. Toz çkyor diye eref Adgüzel isimli ahs yolu kapatm. Sulama yapmadmz söylüyor, bulama yapyoruz. Biz tankerde getirmiiz, sulama yapyoruz. Yine de yolu açmyor. Diyor ki ben, sizin firmanzn kamyonlarnn geçmesini istemiyorum diye konutu. Aslan, kendilerine de aldklar tehditler nedeniyle i yapamaz hale geldiklerini, bu nedenle de ikayetçi olduklarn söyledi.

EKMEK DAVASI çN BURAYA GELYORUZ

Kum oca irketinin görevlilerinden Ömer Candan, ise Sulama da yapmz yine brakmyor? Bizi silahla tehdit ediyor geçerseniz vururum, tekerlerinizi patlatrm diyor. Gittik rica ettik yolu açsn diye o da sizin kamyonlarnzn geçiine izin vermiyorum diyor. Birkaç gün önce bizden be alt kamyon kum istedi bizde bir iki kamyon ise veririz ancak be alt kamyon kum veremeyiz dedik. Bugünde gelmi iste yolu kapatm bize diyor karakol jandarma kime bildiriyorsanz bildirin. Ekmek davas için buraya geliyoruz burada da sürekli yolu kapatyorlar. eklinde konutu.

GEçERSENZ KALENKOFLA VURURUM

Mehmet Durak isimli oförde Yolu kapatan adam, özellikle kum tadklar firma üzerinde duruyor çalmamz istemiyor, toz çkyor diye. Ama bu bir bahanedir tozla alakas yok. Bizi de tehdit ediyor erkekseniz geçerseniz Kalenikof silah getiririm sizi vururum diyor. Yol benimdir tapulu malmdr istemesem brakmam diyor dedi.

SUç DUYURUSUNDA BULUNULDU

Güzergah üzerindeki köy ve mezrada yaayanlarn yansra kum oca iletmelerinin, köy ahalisiyle yapt görümelerin sonuçsuz kalnmas nedeniyle Yeniehir lçe Jandarma Karakolu Komutanlna suç duyurusunda bulunuldu.

YILLARDIR KULLANILAN BR YOL

Kum oca iletmeleri, Yllardr bu yol kullanlmaktadr. Köyler var, mezralar var, kum ocaklar var. ehrin ekonomisini ayakta tutan, kum ocaklarnda onlarca insan çalyor. Kamyonlar var, çalan oförler var. Yolun, trafik ak hareketli. Seyahat özgürlüümüzü, iletme özgürlüümüzü, engelliyor. Köy yolu kapannca, büyük maduriyetler olumaktadr. Kim haraç istese, kim kum oca iletmelerinden bir ey istese, verilmedii takdirde gelip yolu mu kapatacak. O zaman bu yol paral yol olsun? Hangi çadayz. Hak, hukuk, adalet, devlet nerde?. Sanki yol, onlarn, miraslar, topraklar. Yol devletin açt bir yol. Siyasi nüfuz ve feodalite hala hüküm sürüyor bu bölgede

Yaanan keyfi zorbalk karsnda Diyarbakrda istihdam yaratlma ans sfrlanrken, yolun ikide bir barikatlarla kapatlmaya çallmas, inaat irketlerinin faaliyetlerini ve çalma özgürlüünü ellerinden alnmasna neden oluyor. Hukuk devletinde terör estirme hareketlerinin kabul edilemez olduu bilinmesi gerekirken, özgür yaam, hür çalma, vatandalarn önünü kesme, da bam buras?

Ana Sayfaya Git