Görüş Bildir

Yolu haraca bağlıyorlar

İnşaat sektörünün lokomotif olan kum ocaklarının bulunduğu ve onlarca köyün kullandığı yol, feodalitenin gücünü kullanan bazı kişilerce trafiğe kapatıldı. Yolu kapatanların tehdit ve istekleri, pes dedirtti. Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Güvercinlik köyü mevkiinde, bazı köylüler tarafından feodalitenin gücüyle yasa ve kural tanımadan, onlarca köy başta olmak üzere Diyarbakır'ın inşaat sektörünün lokomotifi olan kum ocaklarından kum taşıyan araçların kullandığı yolu ulaşıma kapattı. Yolu taş barikatları oluşturarak geçilmez hale getiren ve onlarca köy ve kum ocağını mağdur eden kişilerin tehdit ve firmalardan "haraç" mahiyetli istekleri pes dedirtti. Firmaların bazıları, Jandarma'ya şikayette bulundu.

Yolu haraca bağlıyorlar

Merkez Yenişehir İlçesi’nin Güvercinlik Köyü mevkiinde bulunan yol, önceki yıllarda olduğu gibi yaz mevsiminin gelmesiyle yine bazı köylüler tarafından, keyfi gerekçeler gösterilerek, ulaşıma kapatıldı. Onlarca köyün ve Dicle nehri kıyısında bulunan çok sayıda Kum ocağı işletmelerinin ulaşımını sağlayan devlete ait köy yolu, dökülen kaya parçaları  nedeniyle geçit vermez hale getirilirken, yaşananlara tepki gösteren vatandaşlar yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı, bazı işletmeler İlçe Jandarma Komutanlığına suç duyurusunda bulundu.

YİNE GÜZEL KÖY YİNE FEODALİTE

Son yıllarda sıkça gündeme gelen ancak devlet ve kolluk kuvvetlerinin de yeterli müdahalede bulunmadığı Güvercinlik Köyü mevkiindeki bazı arazi sahipleri ile feodalite anlayışına sahip bazı köylüler, dün bir kez daha keyfi gerekçelerle, yolu ulaşıma kapattı.

Güzergahında bulunan onlarca köy ve mezranın yansıra, Dicle Nehri kıyısındaki kum ocağı işletmelerinin ulaşımını sağlayan devlete ait köy yolu, kendi toprakları ve malıymış gibi kapatmaları, büyük mağduriyetlere neden olurken, olası husumetlere de yol açabileceğini ifade etti.

TEHDİT VE İSTEKLERİ PES DEDİRTİ

Şehrin ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü için büyük önem teşkil eden kum ocağı işletmeleri, her yıl gündeme gelen feodal yapının tehdit ve engellemeleri yüzünden mağduriyetler yaşadıklarını belirterek, yetkililerin köklü çözüm bulmasını istedi. Yol güzergahındaki topraklarını gerekçe gösterip yolu kendi malıymış gibi keyfi muameleyle kapatan kişilerin, tehdit ve isteklerine boyun eğen firmaların araçlarının geçişine izin verdiği, karşı çıkan firmaların araç sürücülerinin de ölümle tehdit edildiğini belirten firmalar, İlçe Jandarma Komutanlığına suç duyurusunda bulundu.

ŞOFÖRLER TEHDİT EDİLİYOR

Yolu taş bariyerlerle trafiğe kapatan ve gelen-giden kum taşıyan araçların şoförlerine tehditler savuran Şeref Adıgüzel'in keyfi tutumunu Söz Haber görüntüledi. Kameralara feodalitenin verdiği nüfuzla hareket etmekten imtina etmeyen Adıgüzel, yolu kapatmasına gerekçe olarak şunları söyledi.

“KÖY BENİM, YOL BENİM”

“Tarlamı bozuyorlar duman geliyor kurtçuk geliyor ben de verim alamıyorum, evimde oturamıyorum toz dumandan. Karşıda ekinlerim var hep toz duman geliyor. Bende yolu açmıyorum. Bu köy, bu yol benimdir bende kamyonların geçmemesine izin vermiyorum. Özel araçlar geçebilir ben sadece kamyonların geçmesine izin vermiyorum. Gidip şikâyet etsinler yol benimdir özellikle şantiye kamyonlarının geçmesine izin vermiyorum.”

KUM TAŞIYAN ŞOFÖRLER

Öte yandan evlerine ekmek götürme telaşıyla çalışan şoförler ise kaleşnikoflarla tehdit edildiklerini belirtti. Şoförlerden Abdurrahman Aslan, “Yol kapalı olduğu için geçemiyoruz. Toz çıkıyor diye Şeref Adıgüzel isimli şahıs yolu kapatmış. Sulama yapmadığımızı söylüyor, bulama yapıyoruz. Biz tankerde getirmişiz, sulama yapıyoruz. Yine de yolu açmıyor. Diyor ki ben,  sizin firmanızın kamyonlarının geçmesini istemiyorum” diye konuştu. Aslan, kendilerine de aldıkları tehditler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini, bu nedenle de şikayetçi olduklarını söyledi.

“EKMEK DAVASI İÇİN BURAYA GELİYORUZ”

Kum ocağı şirketinin görevlilerinden Ömer Candan, ise “Sulama da yapmışız yine bırakmıyor? Bizi silahla tehdit ediyor geçerseniz vururum, tekerlerinizi patlatırım diyor. Gittik rica ettik yolu açsın diye o da sizin kamyonlarınızın geçişine izin vermiyorum diyor. Birkaç gün önce bizden beş altı kamyon kum istedi bizde bir iki kamyon ise veririz ancak beş altı kamyon kum veremeyiz dedik. Bugünde gelmiş iste yolu kapatmış bize diyor karakol jandarma kime bildiriyorsanız bildirin. Ekmek davası için buraya geliyoruz burada da sürekli yolu kapatıyorlar.” şeklinde konuştu.

 GEÇERSENİZ KALEŞNİKOFLA VURURUM

Mehmet Durak isimli şoförde “Yolu kapatan adam, özellikle kum taşıdıkları firma üzerinde duruyor çalışmamızı istemiyor, toz çıkıyor diye. Ama bu bir bahanedir tozla alakası yok. Bizi de tehdit ediyor erkekseniz geçerseniz Kaleşnikof silahı getiririm sizi vururum diyor. Yol benimdir tapulu malımdır istemesem bırakmam diyor” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Güzergah üzerindeki köy ve mezrada yaşayanların yansıra kum ocağı işletmelerinin, köy ahalisiyle yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kalınması nedeniyle Yenişehir İlçe Jandarma Karakolu Komutanlığına suç duyurusunda bulunuldu.

YILLARDIR KULLANILAN BİR YOL

Kum ocağı işletmeleri, "Yıllardır bu yol kullanılmaktadır. Köyler var, mezralar var, kum ocakları var. Şehrin ekonomisini ayakta tutan, kum ocaklarında onlarca insan çalışıyor. Kamyonlar var, çalışan şoförler var.  Yolun, trafik akışı hareketli.  Seyahat özgürlüğümüzü, işletme özgürlüğümüzü, engelliyor. Köy yolu kapanınca, büyük mağduriyetler oluşmaktadır. Kim haraç istese, kim kum ocağı işletmelerinden bir şey istese, verilmediği takdirde gelip yolu mu kapatacak. O zaman bu yol paralı yol olsun? Hangi çağdayız. Hak, hukuk, adalet, devlet nerde?. Sanki yol, onların, mirasları, toprakları. Yol devletin açtığı bir yol. Siyasi nüfuz ve feodalite hala hüküm sürüyor bu bölgede

Yaşanan keyfi zorbalık karşısında Diyarbakır'da istihdam yaratılma şansı sıfırlanırken, yolun ikide bir  barikatlarla kapatılmaya çalışılması, inşaat şirketlerinin faaliyetlerini ve çalışma özgürlüğünü ellerinden alınmasına neden oluyor. Hukuk devletinde terör estirme hareketlerinin kabul edilemez olduğu bilinmesi gerekirken, özgür yaşam, hür çalışma, vatandaşların önünü kesme, dağı başımı burası?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi