Yürümek eziyet olmasın

Her gün sıklıkla kullanılan yaya yolları olan kaldırımlar, bir kısım esnafın eşyalarını bırakarak işgal ettiği kimi zaman ise otomobillerin park yeri olarak kullanmasına yayalardan tepki geldi.

Haberler 01.09.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir ülkedeki kaldrmlarn yükseklii gelimilik düzeyi olarak kabul edilirken, ayn zamanda kaldrmlarn genilii ve kalitesi, engelliler için yaplan düzenlemelerde medeniyetin ölçüsü olarak kabul ediliyor.

ENGELLLER VE YAYALAR SIKINTILI

Diyarbakrda kaldrm sorunlar bitmek bilmiyor. Dükkan içindeki eyalarn kaldrmlara tayan bir ksm esnaf ile baz kahvehanelerin masa ve sandalyelerle kaldrmlar igal etmeleri, bata engelliler olmak üzere yayalar oldukça skntya sokuyor. Birçok vatanda, kaldrmlardan geçmek için youn çaba sarf ediyor. Diyarbakr Söz Gazetesinin Brakn Vatanda Konusun haber ekibi olarak sokaktaki vatandalarn sitemli görülerinden notlar sizler için derledik. te o görüler;

TOPLUMUMUZ çOK BLNçSZ

Mehmet Aslanhan, Belediyemizin yapt çalmalardan oldukça memnunum. Ben engelli bir vatandam benim gibi engellilerin kaldrmlarda daha rahat geçebilmesi için engelli rampas ve bizim gibiler için buna benzer çalmalar yaplmas bizi mutlu ediyor. Yalnz öyle bir husus var bizim toplumumuz çok bilinçsiz ve ben bu bilinçsizliin sorumlusu olarak vatanda görmüyorum. Mülkü amirlerin ve yerel yönetimlerin bu konuda halk bilinçlendirmediinden kaynaklanyor. Medya da bu tür konularda üzerine düen vazifeyi yerine getirmesi lazm. Araçlarn engelli girilerine park edecek kadar duyarsz vatandalarmz var maalesef.

HALA O SEVYEYE NEMEDK

Aziz çindemir, Günlük hayatta sürekli kullandmz bir yer olan kaldrmlardaki igaller bizi oldukça rahatsz ediyor. Özellikle esnaflarn kendi dükknlarnn önünü dükknlarna aitmi gibi görüp kendi kiisel malzemelerini ve sandalyelerini brakp insanlarn geçilerini engelliyorlar. Özellikle engelli vatandalarmz için zor bir durum. Ayn ekilde araçlarda kaldrm igallerine dhil. Araçlar artk kaldrmlara park ediliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Avrupada kaldrmlara baktmz zaman yol seviyesiyle ayn olduunu görüyoruz. Buda acil durumlarda ambulans itfaiye ve polislerin hzlca kullanabilmeleri için bir yol olduunu görüyoruz, ama Türkiyede hala o seviyeye inemedik maalesef. Gelimilik düzeyine çkamadk bir türlü. Ebetteki ülkenin gelimiliini sadece kaldrmlara bakarak yorumlayamayz tabi ki.

BU DURUMA BR çARE GEREKYOR

Emin Adyaman, Kaldrm igalleri bizi oldukça rahatsz ediyor ve igallerinde boyutundan boyutuna deiiyor. Özellikle engelli vatandalar için çok zor mesela engelli rampasnn olduu yere araçlar park ediliyor bu durumda engelli bir kii nasl geçebilir ki oradan. Sadece bunun ile kalmayp esnaflar kaldrmlardaki sar bantlarnn üzerine masa sandalye brakyorlar bu duruma bir çare gerekiyor.

UTANA SIKILA YÜRÜYORUZ

Zeynep Ta, Esnaflar ii o kadar abartm ki artk masa sandalyelerini dükknn dna kaldrmlara brakm vaziyetteler. Kahvehanelerde oturan insanlar sandalyelerini kaldrmlara brakyorlar ve biz yürüyemiyoruz geçerken utana skla geçiyoruz bir kadn olarak bu durumdan rahatszlk duyuyorum. Bu duruma acil bir çözüm getirilmeli diye düünüyorum.

HALKI DÜÜNMEK LAZIM

adiye Ato, Esnaflar kaldrmlar igal ediyorlar, mademki igal edecekler o zaman açk bir ekilde kafeterya yapsnlar masalarn sandalyelerini atsnlar. Kaldrmlara döemenin bir anlam yok, halk düünmek lazm. Geçilerimizi daraltyorlar, çocuk arabas olan kadnlar geçemiyor bu yaplanlar doru deil.

Ana Sayfaya Git