Görüş Bildir

Yürümek eziyet olmasın

Her gün sıklıkla kullanılan yaya yolları olan kaldırımlar, bir kısım esnafın eşyalarını bırakarak işgal ettiği kimi zaman ise otomobillerin park yeri olarak kullanmasına yayalardan tepki geldi.

Yürümek eziyet olmasın

Bir ülkedeki kaldırımların yüksekliği gelişmişlik düzeyi olarak kabul edilirken, aynı zamanda kaldırımların genişliği ve kalitesi, engelliler için yapılan düzenlemelerde medeniyetin ölçüsü olarak kabul ediliyor.

ENGELLİLER VE YAYALAR SIKINTILI

Diyarbakır’da kaldırım sorunları bitmek bilmiyor. Dükkan içindeki eşyalarını kaldırımlara taşıyan bir kısım esnaf ile bazı kahvehanelerin masa ve sandalyelerle kaldırımları işgal etmeleri, başta engelliler olmak üzere yayaları oldukça sıkıntıya sokuyor. Birçok vatandaş, kaldırımlardan geçmek için yoğun çaba sarf ediyor. Diyarbakır Söz Gazetesi'nin "Bırakın Vatandaş Konuşsun" haber ekibi olarak sokaktaki vatandaşların sitemli görüşlerinden notları sizler için derledik. İşte o görüşler;

“TOPLUMUMUZ ÇOK BİLİNÇSİZ”

Mehmet Aslanhan, “Belediyemizin yaptığı çalışmalardan oldukça memnunum. Ben engelli bir vatandaşım benim gibi engellilerin kaldırımlarda daha rahat geçebilmesi için engelli rampası ve bizim gibiler için buna benzer çalışmalar yapılması bizi mutlu ediyor. Yalnız şöyle bir husus var bizim toplumumuz çok bilinçsiz ve ben bu bilinçsizliğin sorumlusu olarak vatandaşı görmüyorum. Mülkü amirlerin ve yerel yönetimlerin bu konuda halkı bilinçlendirmediğinden kaynaklanıyor. Medya da bu tür konularda üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi lazım. Araçlarını engelli girişlerine park edecek kadar duyarsız vatandaşlarımız var maalesef.”

“HALA O SEVİYEYE İNEMEDİK”

Aziz Çindemir, “Günlük hayatta sürekli kullandığımız bir yer olan kaldırımlardaki işgaller bizi oldukça rahatsız ediyor. Özellikle esnafların kendi dükkânlarının önünü dükkânlarına aitmiş gibi görüp kendi kişisel malzemelerini ve sandalyelerini bırakıp insanların geçişlerini engelliyorlar. Özellikle engelli vatandaşlarımız için zor bir durum. Aynı şekilde araçlarda kaldırım işgallerine dâhil. Araçlar artık kaldırımlara park ediliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Avrupa’da kaldırımlara baktığımız zaman yol seviyesiyle aynı olduğunu görüyoruz. Buda acil durumlarda ambulans itfaiye ve polislerin hızlıca kullanabilmeleri için bir yol olduğunu görüyoruz, ama Türkiye’de hala o seviyeye inemedik maalesef. Gelişmişlik düzeyine çıkamadık bir türlü. Ebetteki ülkenin gelişmişliğini sadece kaldırımlara bakarak yorumlayamayız tabi ki.”

“BU DURUMA BİR ÇARE GEREKİYOR”

Emin Adıyaman,  “Kaldırım işgalleri bizi oldukça rahatsız ediyor ve işgallerinde boyutundan boyutuna değişiyor. Özellikle engelli vatandaşlar için çok zor mesela engelli rampasının olduğu yere araçlar park ediliyor bu durumda engelli bir kişi nasıl geçebilir ki oradan. Sadece bunun ile kalmayıp esnaflar kaldırımlardaki sarı bantlarının üzerine masa sandalye bırakıyorlar bu duruma bir çare gerekiyor.”

“UTANA SIKILA YÜRÜYORUZ”

Zeynep Taş, “Esnaflar işi o kadar abartmış ki artık masa sandalyelerini dükkânın dışına kaldırımlara bırakmış vaziyetteler. Kahvehanelerde oturan insanlar sandalyelerini kaldırımlara bırakıyorlar ve biz yürüyemiyoruz geçerken utana sıkıla geçiyoruz bir kadın olarak bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. Bu duruma acil bir çözüm getirilmeli diye düşünüyorum.”

“HALKI DÜŞÜNMEK LAZIM”

Şadiye Atoğ, “Esnaflar kaldırımları işgal ediyorlar, mademki işgal edecekler o zaman açık bir şekilde kafeterya yapsınlar masalarını sandalyelerini atsınlar. Kaldırımlara döşemenin bir anlamı yok, halkı düşünmek lazım. Geçişlerimizi daraltıyorlar, çocuk arabası olan kadınlar geçemiyor bu yapılanlar doğru değil.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi