Yüzde 49 düşüş

Dün gece özel uçakla Diyarbakır’a gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl Valisi Münir Karaloğlu, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ile Diyarbakır’daki vaka sayısıyla ilgili görüştü. Koca, Valilikte bölgedeki illerin il sağlık müdürleri ve hastane başhekimleri ile bir toplantı yaptı. Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır’da pik yapan vaka sayısıyla ilgili son durumu açıkladı.

Haberler 05.09.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Diyarbakrda Kovid-19 vakalarnda 3 hafta öncesine kadar ciddi bir younluk yaadklarn söyleyerek, Bu dönemde yaptmz hzl ve etkili müdahalelerle bugün durum önemli ölçüde kontrol altna alnm oldu. dedi.

Bakan Koca, Diyarbakr Valisi Münir Karalolunu ziyaret ederek, kentteki koronavirüs (Kovid-19) salgn ve salk yatrmlarna ilikin bilgi ald. Bakan Koca, daha sonra gazetecilere yapt açklamada, ziyarete Vali Karalolu ile görüerek ve durum deerlendirmesi yaparak baladklarn söyledi.

Koronavirüs salgnnn Diyarbakrdaki seyri ve ildeki salk yatrmlarnn en önemli iki gündem maddeleri olduunu aktaran Koca, salk hizmetlerinin seyri, ihtiyaçlar ve çözüm talepleri konusu hakknda bilgi edinme ve istiare frsat bulduklarn belirtti.

Köklü bir tarih ve kültür barndran kadim ehir Diyarbakrn tarmyla, ticaretiyle, dinamik nüfusuyla büyüyen ve gelien bir il olduunu anlatan Koca, buna paralel olarak salk alanndaki ihtiyaçlarnn arttn, koronavirüs salgnyla bunun daha da büyüdüünü gördüklerini ve admlarn buna göre atacaklarn bildirdi.

Bakan Koca, Az önceki görümemizde Sayn Valimizle il merkezimiz ve ilçelerimizde yaplm yatrmlara ramen Diyarbakrn ihtiyaç duyduu ve projeye alnmas düünülen salk tesisleri hakknda detayl deerlendirmelerimizi de yapm olduk. Gün içinde incelemelerimizi tamamladktan sonra akam bu konuda önemli açklamalarmz olacak. diye konutu.

TÜRKYE DÜNYADA FLYASYONU, YAN TEMASLI TAKBN EN Y YAPAN ÜLKELERDEN BR

Salgnda mart ayndan beri büyük bir mücadele verdiklerini, birinci dalgann ikinci pikini yaadklarn ifade eden Koca, öyle dedi:

Ülke genelinde vaka saylar arta geçti. Ancak bu art homojen bir art olarak görülmemektedir. Baz illerimizde vaka saylar sabit kalp veya düerken daha önce salgnn kontrol altnda olduu baz illerimizde ise istemediimiz baz tablolara tank oluyoruz. Diyarbakr bu anlamda Salk Bakanl olarak mercek altna aldmz merkezlerden biri oldu. Son dönemde yüksek vaka artlarn gördüümüz illerden biri haline geldi. Geçtiimiz haftalarda bölge hastanelerimizdeki younluk sizlerin de malumu. Yalnzca Diyarbakrda deil genel olarak Güneydou Anadolu illerimizde skntl günlerden geçtik.

Bölgedeki valilerle, il müdürleriyle, bahekimlerle, salk ordusuyla yürüttükleri sk koordinasyon ile mücadeleyi sürdürdüklerini vurgulayan koca, unlar belirtti:

Diyarbakrda 3 hafta öncesine kadar ciddi bir younluk yaadk. Bu dönemde yaptmz hzl ve etkili müdahalelerle bugün durum önemli ölçüde kontrol altna alnm oldu. Diyarbakrdaki mevcut 200 filyasyon ekibimizi hzla 385e çkardk. Her zaman altn çiziyorum, temaslar ne kadar erken izole edebilirsek salgn kontrolünde o kadar baarl oluruz. Önemli olan temaslar ve pozitif olan vakalar erken dönemde izole etmek olmal. Türkiye dünyada filyasyonu, yani temasl takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Diyarbakrda youn ekilde sahaya sürdük. Bugün rahatlkla söyleyebilirim ki 3 hafta öncesine göre vaka oranmz yüzde 49 orannda dümü durumdadr.

Koca, önemli bir konunun da hastalarn ortalama yandaki yükseli olduunu belirterek, Ne yazk ki ar hastalarmzn ve vefatlarn da artna sebep oluyor. Unutulan tedbirler hepimize aclar yaatyor. Temizlik, maske mesafeden taviz veren her ilimizden bu tablolar görüyoruz. Bu anlamda Diyarbakr bata olmak üzere bölgedeki tüm hemehrilerimi bir kez daha tedbirlere sk sk sarlmaya davet ediyorum. diye konutu.

Koca, bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için Diyarbakrda bulunduklarn kaydetti.

Salk Bakan Fahrettin Koca, anlurfa, Diyarbakr, rnak, Batman, Siirt ve Mardinde hastane yapacaklarn belirterek, 6 ilimizde 3 ilimizin hastaneleri ehir hastanesi statüsünde yaplyor olacak. Dier 3 ilin de 500 yatakl devlet hastanesi yaplyor olacak. dedi.

Bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek amacyla Diyarbakra gelen Bakan Koca, Valilik Toplant SalonundaDiyarbakr, Mardin, anlurfa, Batman, Siirt ve rnakn il salk müdürü, bahekim ve saha koordinatörlerinin katlmyla düzenlenen toplantda illerdeki güncel durumu, ihtiyaçlar ve salk altyapsn deerlendirdi.

Bakan Koca, daha sonra gazetecilere yapt açklamada, geçtiimiz günlerdeki arta kar yaplan çalmalar ve alnan tedbirler sayesinde yeni hasta saysndaki artlarn kontrol edilebilir seviyeye çekildiini söyledi.

VAKA SAYILARI DÜTÜ

Bu sayede yeni vaka saylarnda azalma olduunu ifade eden Koca, Son günlerde anlurfada vaka saymzda yüzde 34, Diyarbakrda yüzde 49, Mardinde yüzde 47, Batmanda yüzde 56, Siirtte yüzde 37, rnakta ise yüzde 42 azalma oldu, bu henüz balangçtr. Bir tek hasta kalmayncaya kadar mücadelemize birlikte devam edeceiz. Bugün deerlendirmelerini yaptmz anlurfa, Diyarbakr, rnak, Batman, Siirt ve Mardinde hastane yapacaz. diye konutu.

ehir hastanelerini ileri düzey hastane olarak tanmladklarn, en yüksek standartlarda en ileri teknolojinin kullanld, hizmetin ve eitimin verildii merkezler olarak ele aldklarn anlatan Koca, ehir hastanelerinin fonksiyonel yaps ile farkllk gösteren, özellikle bulunduu bölgede son noktada salk hizmetinin verildii, hastann artk baka bir salk kurumuna sevk edilmedii, üniversitenin gerektiinde içinde yer ald, eitim ve aratrma faaliyetlerinin yürütüldüü merkezler olacan bildirdi.

Yatak kapasiteleri, nitelikli personeli ve tpta gelinen son imkanlar ile ehir hastanelerinin ne kadar önemli ve kritik yatrmlar olduunun salgn döneminde bir kez daha anlaldna dikkati çeken Koca, Cumhurbakanmzn hayalim dedii, hayali ve vizyonu ile hayata geçirilen projelerin devamn getirmek ve bölge halkmz bu imkanlar ile buluturmak bizim görevimiz. ifadelerini kulland.

3 LE EHR HASTANES, 3 LE HASTANE YAPILACAK

Güneydouda 6 ile ina edilecek hastanelerin detaylarn açklamak istediini aktaran Koca, anlurfa ehir Hastanesinin inaatna en ksa sürede balayacaklarn, Diyarbakra ise bin yatakl ehir hastanesi için arsa yeri belirlendiini ve proje ihalesinin bu ay içerisinde yaplacan kaydetti.

rnakta 500 yatakl devlet hastanesi için rnak-Cizre arasnda 432 dönümlük bir arazi tahsis edildiini, proje ihalesinin yapldn, projelerin tamamlanmasndan sonra bu yl yapm ihalesini gerçekletireceklerini söyleyen Koca, Batmanda ise 500 yatakl devlet hastanesi için arsa tahsis ilemlerinin yapldn, projelerini en ksa sürede bitirerek ihalesini yapacaklarn aktard.

Siirtte 500 yatakl hastanenin arsa tahsis ilemlerinin devam ettiini bildiren Koca, konumasn öyle sürdürdü:

750 yatakl Mardin ehir Hastanemizi ise 2020 yl yatrm programna alacaz. Arsa tahsis çalmalar ksa sürede tamamlanacak. Tüm bu yatrmlarmzn genel bütçeden karlanarak yaplacan da özellikle belirtmek istiyorum. Bölgedeki dinamik nüfusa, artan salk ihtiyacna yönelik atacamz bu önemli admlarn tüm vatandalarmza hayrl uurlu olmasn diliyorum. Yani 6 ilimizde 3 ilimizin hastaneleri ehir hastanesi statüsünde yaplyor olacak. Dier 3 ilin de 500 yatakl devlet hastanesi yaplyor olacak.

ASIL GÖREV VATANDALARIMIZA DÜMEKTEDR

Koca, salgnn bandan beri herkesten daha fazla risk altnda bulunan salk çalanlarnn özverili bir ekilde çaltn vurgulad.

Aylardr evine gidemeyen, evladn kucaklayamayan, hasret gidermek için onu uzaktan selamlayan bir anneye düün halaynda virüse yakalanmann izahn yapmann çok zor olduunu anlatan Koca, öyle devam etti:

Salkçlarmz fedakar ve özverilidir. Ancak bu fedakarln dikkatsizliklere, sorumsuzluklara feda edilmesini bekleyemeyiz. Vatandalarmzn tedbirlere uymadaki ihmalleri bizi üzüyor, içimizi yakyor, evkimizi kryor. Bugün burada çok verimli bir çalma yaptmz kanaatindeyim, illerimizdeki salk görevlilerimiz ödevlerini aldlar. llerine dönerek hzla gereini hayata geçirecekler. Biz de bu çalmalar destekleyecek imkanlar onlara salamak üzere üzerimize düeni yapacaz. Ancak burada tekrar hatrlatmak istiyorum. Asl görev vatandalarmza dümektedir. Temizlik, maske ve mesafe tedbirlerine ne kadar uyarsak virüs o kadar etkisiz kalacak, o kadar çabuk tehdit olmaktan çkacak.

Ana Sayfaya Git