Zayıflamak isterken hayatından oluyordu

77 kiloyken zayıflamak için bitkisel ilaç alan Canan Akta, aldığı ilaçlar nedeniyle 160 kiloya çıktı. Vücudunda su ve tuzun tutulması sonucu hayatı kararan Akta, DÜ'de gerçekleştirilen tedavinin ardından ölümden döndü.

Haberler 19.04.2019 - 12:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda yaayan 40 yandaki Canan Akta, zayflamak için kulland bitkisel ilaç nedeniyle hayatn kaybetme noktasna geldi. Zayflamak için ald ilaç sonucu 77 kilodan 160 kiloya çkan Akta, ölümün kysndan döndü.

Diyarbakrl Akta, 77 kiloyken zayflamak istedi. Bunun için bitkisel ilaç alan Akta için geri dönülmez yolculuk balad. Kilo vermek için ald bitkisel ilaçlar nedeniyle bir anda 160 kiloya çkan Akta, nefes alamaz duruma geldi. Arkadalarnn tavsiyesiyle doktora giden Akta, 8 gün youn bakmda kald. Tedavisinin ardndan 22 gün boyunca denetime tutulan Akta, 34 kilo vererek yürümeye balad. Bitkisel ilaçla zayflamak isterken ölümle burun buruna gelen Akta, zayflamak için bitkisel ilaçlar almak yerine uzman kontrolüne bavurulmas gerektiini söyledi.

Yaayacama hiç inanmyordum

Yaad problemle ilgili konuan Canan Akta, kulland bitkisel ilacn nefes almasna ve uyumasna engel olduunu söyledi. Ald kilolar nedeniyle yaayacana hiç inanmadn belirten 40 yandaki Akta, Öncelikle halk dilinde belli tabirleri vardr. Her eyin en iyisi aktarlarda var, internette var görüyoruz. Reklam, billboardlar gerçekten de inandrc geliyor insanlara. çok büyük bir kilom yokken baladm, artk önünü alamaz oldum. Bir bitkiyi kullanrken baka bir bitkiye geçtim. Bu fayda gösterir bundan fayda görürüm diyerek çktm bu yüzün üzerine çkmaya balad. Bu hzla artmaya balad, artarken de bende artk bir eylerin yolunda gitmediinin farkna varyordum. En son kullandm zaten bir faciayd, 100 liralk gibi bir rakam para da ödedim. Onu aldktan sonra vücudumda sertleme hissettim, hareket etmede sknt yaadm, vücudumda imeler oldu. çok gezdim doktor da gezdim. Hiçbir ekilde tehis de konulmad bana ve sürekli gezmeme ramen en son Alpaslan hocamn ismini duydum, özel bir aile dostumuz önerdi. Geldikten sonra gerçekten de ikinci gün ben ayaa kalkp yürümeye baladm. Nefes almaya, kendi kendime nefes almaya baladm. Zaten 8 günlük bir youn bakm sürecim oldu, 8 gün içerisinde de baya toparladm kendimi ve hzl ilk hafta çok hzl kilo vermeme ramen, 7 günden sonra kilo vermeye de baladm. uan çok rahatm nefes alyorum, her eyimi kendim yapyorum, yürüyebiliyorum. 26 kiloya dütüm, kilo vermeye devam edeceim dedi.

Zayflamak istedi, 2 kat kilo ald

Hastann zayflamak için bitkisel ilaç kullandn aktaran Dicle Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu, su ve tuzun vücutta tutulmas nedeniyle hastann kilo aldn söyledi. Prof. Dr. Tuzcu, öyle devam etti:

Burada tabi endokrinoloji ve metabolizma hastalklaryla urayoruz, obezite ve imanlk bizim ilgilendiimiz konulara arasnda. Özellikle hastamz çok kilo alma ikayetleriyle bize bavurdu. Geldiinde 160 kiloya akn kilosu vard, nefes alamyordu ayaklar iikti, gece ancak oturarak uyuyabiliyordu, yürüyemiyordu ve kendi optimal yaam artlarn sürdürecek kadar bile hareket edemiyordu. te bu takibi yaparken de hastay incelemeye baladk, acaba bu kilo aldrc neden nedir? Acaba hasta diyetini mi uygulayamyordu, yeterince hastalk artlarn m yerine getiremiyordu düünürken hastann aslnda bir bitkisel çay kullandn örendik. Bitkisel çay günlük düzenli olarak kilo vermek amacyla kullanyordu. Ama o bitkisel çay kilo vermek amacyla kullanmaya devam ederken, aslnda her geçen gün kilo aldn söyledi. Gerçekten de o bitkisel çay kestik uygulanabilecek tedavileri, diyet tedavilerini ve birkaç obeziteyle ilgili ilaca baladktan sonra çok hzla beklediimizden çok daha hzl kilo kayb olduunu gördük. Sonunda una kanaat getirdik kulland bitkisel ürününün onda su ve tuzun tutulmasna neden olmutu, tansiyonunu yükseltmiti, kilo almasna neden olmutu.

nternet sitesi ve aktarlardan alnan bitkisel ilaçlarn tehlikeli

nternet sitesi ve aktarlardan alnan bitkisel ilaçlarn tehlikeli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Tuzcu, hastalarn doktorlara sormadan bitkisel ilaç kullanmamas gerektiini dile getirerek her bitkisel ilacn faydas olmadn aktard. Prof. Dr. Tuzcu, u ifadeleri kulland:

Özellikle burada vurgulamak istediim ey internette ya da aktarlarda satlan her bitkisel ürün mutlaka zararszdr demek deil, bunlarn zararlar olabilir, ha yararlar da olabilir. Ama her zaman ite bitkiselde zararszdr demek yanltr. çünkü hali hazrda kullandmz ilaçlarn çou da zaten bitkilerden elde ediyoruz. Dozunu o zaman doktorlarda kullandklar ilaçlar yüksek dozda da kullanabilirler, hayr hepsi bizde sabit olarak ayarlanyor belli gramlar, belli miligramlar çerçevesinde kullanyoruz. Ama bitkisel ürünlerde aktarlarn tarifleri çok daha farkl olabiliyor, çok daha yüksek dozlarda ilaca maruz kalabiliyor kiiler. O yüzden mutlaka her zaman aldanmasnlar, iyice aratrsnlar, düünsünler ve hekimlerine dansnlar. nsanlar bu konuda biraz daha uyank olsunlar, mutlaka hekimlerine danmadan bir bitkisel ürün kullanabiliyorlarsa bile hekimlere danmadan bunlar kullanmasnlar.

Ana Sayfaya Git