Zerya'daki sır ilişkiler

"Zerya Kuyumcu Skandalı" Diyarbakır'ın gündemini meşgul ederken, üst düzey bürokratların, daire müdürlerinin "ilişki ağıyla" ilgili iddialar ise cevap bekliyor.

Haberler 16.07.2020 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr kamuoyunda Zerya kuyumcu skandal olarak tarihe geçen kimine göre 200 milyon, kimine göre 1 Milyar liray olan vurgun olaynda cevap bekleyen sorular kamuoyu gündemini megul etmeye devam ediyor. Aralarnda üst düzey bürokratlar, i insanlar ve esnaflarn emanet paralarnn bulunduunun iddia edildii vurgun olaynda soruturma 3 kiinin tutuklanmasyla sürüyor. Ancak kamuoyu, soruturma dosyasnda gizlilik karar bulunan olaya ilgili olarak yetkililerden vahim iddialara tatmin edici cevap verilmesini beklerken, üst düzey bürokratlarn ve daire müdürlerinin para trafiiyle ilgili Zerya ilikisinin de, aydnlatlmasn istiyor.

3 ÜPHEL HAKM KARISINA çIKMAYI BEKLYOR

Sakandan kuyumculuk vurgunu geçen ay 50 kiinin polise ikayetçi olmasyla ortaya çkmt. Kayapnar ilçesi Diclekent Bulvarndaki kuyumcuya üst düzey bürokrat, esnaf, i insan ve çeitli meslek gruplarndan kiiler, kar pay ad altnda para ve ziynet eyas emanet etti. ddiaya göre, kuyumculuk yapan Zülküf O., aabeyi Zülfikar O. ve ortaklar Serdar A., kimine göre 200 milyon, kimine göre 1 milyar civarnda olan para ve ziynet eyas ile ortadan kayboldu.

50 K LK ETAPTA KAYETç OLDU

Paralarn emanet ettikleri kiilerden haber alamayan ve dolandrldklarn söyleyen yaklak 50 kii, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna ikayette bulundu. ikayeti inceleyen savclk, kimlikleri belirlenen üphelilerin yakalanmas için gözalt karar çkard. üphelilerden Zülküf O., hakknda yakalama karar çkarldn örenince Adanada polise giderek teslim oldu. Bir hafta sonra aabeyi Zülfikar O. da polis ekiplerince Adanada yakalanp, gözaltna alnd. Diyarbakra getirilen karde kuyumcular, çkarldklar mahkemece tutuklanp cezaevine gönderildi. Yakalanmas için çalma yürütülen son üpheli Serdar A., önceki gün Adanada yakalanarak gözaltna alnd. Serdar A.nn gözaltna alnmasyla davadaki tüm üpheliler yakalanm oldu. üpheliler hakim karsna çkacaklar günü bekliyor.

KAMUOYU: BÜROKRATLAR KMLER?

Üst düzey bürokrat ve daire müdürlerinin, yüksek miktardaki paralarnn kaynann ne olduu sorgulanrken, baz ihalelerden alnan komisyonlarn karlnda firmalarn para yatrd iddia ediliyor. Sosyal medyada isimleri geçen ve kuyumcuya milyonlarca liray emanet eden bürokratlarn kimler olduu sorusuna yant aranyor.

PARALARIN KAYNAI NEDR?

Gizlilik karar verilen dosyayla ilgili Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuzun görevlendirdii 2 savcnn yürüttüü soruturma kapsam geniletildi. Dosyada gizlilik kararnn alnmasnn bürokrat isimlerinin daryla szmamas için olduu iddia edildi. Öte yandan bürokratlarn yüksek miktardaki bu paralar nerden buldu sorusunun yansra kar pay ad altnda neden kuyumcuya verdikleri ise akllara yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarna ilikin sorular getirdi.

Bu arada baz üst düzey bürokratlarn Zerya kuyumculuunda, kar pay para yatrm amaçl altn ve para teslim etmenin dnda, ticari ortaklk yaptklar da iddia edildi. Üst düzey bir bürokratn yaknn burada çalyormu gibi, SGKsnn ödendii ileri sürülmesi de; Zerya Kuyumculuk ile Üst düzey Bürokratlarn iliki ann derinliini ortaya koyuyor.

ADANADA BR BR ORTAYA çIKTI

Kamuoyunun merak ettii bir dier soru da, üphelilerin kaçtktan sonra Adanada pe pee ortaya çkmalar oldu. üphelilerden birinin polise teslim olmas ve 2 zanlnn ise operasyonla Adanada gözaltna alnmalar gözleri bu kente çevirdi. Diyarbakrdan kaçan zanllarn Adanada ortaya çkmalar vurgun olaynn bu kentle olan balantsn gündeme getirdi.

MASAK OLAYA EL KOYACAK MI?

Kamuoyunun merakn uyandran bir soruda, büyüklüüyle skandal halini alan ve beraberinde tefecilik iddialarn barndran olayn etraflca aratrlmas için büyük çaptaki yolsuzluk operasyonlarn yönetmesiyle ve karanlkta kalan olaylar aydnlatmasyla mehur, ksa ad MASAK olan kritik kurumlarndan Mali Suçlar Aratrma Kurulunun olaya el koyacak m? sorusunu akllara getirdi.

BAKANLIKLARIN MÜFETTLER

Öte yandan, adli soruturmann dnda isimleri gündeme gelen üst düzey bürokrat ile daire müdürleri bata olmak üzere Yarg ve Emniyetteki baz iimlerle ilgili, bal bulunduklar Bakanlklarca gönderilen müfetilerin, yürüttüü idari soruturmalar ise devam ediyor. Baz Belediyelerin de, idari soruturma kapsamna alnd örenildi.

Ana Sayfaya Git