'AB, Türkiye ile acilen yeni sözleşme yapmalı'

Göç uzmanı, Türkiye AB mülteci mutabakatı mimarlarından Gerald Knaus, Yunanistan sınırında sözleşmeler ve yasalarla garanti altına alınan hakların ihlal edildiğini eleştirdi.

Haberler 06.03.2020 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yunanistan hükumetinin snma yasasn rafa kaldrarak, yasalar çinediini söyleyen Knaus, Avrupay kendi yasalar ve sözlemelerine sahip çkmaya çard. Knaus ayrca açklamasnda Yeni bir sözlemeye ihtiyacmz var. Öyle bir kaç milyar Euroyla olmaz bu. AB bunu daha önce denedi. Ama tutmad. Türkiyeyle hzl bir biçimde yeni bir mutabakat salanmas, hem Avrupann hem Yunanistann hem de Türkiyedeki mültecilerin yararna dedi.

AVRUPA stikrar Giriimi (European Stability Initiative) Bakan ve Türkiye AB mülteci mutabakat mimarlarndan Gerald Knaus, Avrupann Yunanistan snrnda kendi yasalar ve sözlemelerini ihlal ettiini eletirdi. Berlinde görev yapan Yabanc Gazeteciler Cemiyetinin toplantsnda konuan Knaus, Avrupay Türkiyeyle hzlca yeni bir sözlemeye gitmeye çard. Türkiye AB arasndaki mevcut mutabakatn bir sözleme olmadna, bunun 4 yl kapsayan bir açklama olduuna iaret eden Knaus, dört yl sonra ne olacan Avrupa düünmedi ve stratejik olarak çok büyük bir hata yapt dedi.

YASALARI çNYOR

Türkiye üzerinden Yunanistan snrlarna gelen mülteciler için Yunanistann iki seçenei olduunu belirten Knaus öyle konutu: Birincisi mülteci teknesini içeri brakr. çindekileri kayt altna alr.

kinci seçenei mültecileri içeri brakmaz. Yunan hükumeti imdi bu ikinci seçenei uyguluyor. Yasalar ihlal ediyor. Karasularnda tekneleri durduruyor ve teknelerdeki insanlarn hayatlarn tehlikeye atyor. Gelmek isteyen insanlara böyle bir yolculua çkmann hayati tehlikesi olduu mesajn vermeye çalyor. Bu elbette AB anlamalar ve yasalarna ters.

Avrupa Yunanistanla dayanmadan bahsediyor, ama ayn zamanda Yunanistana gelenler orada kalr, biz Balkanlarda snrlar kapatyoruz. Anne babasz gelen çocuklar bile almyoruz diyor. Eer seçenekler böyleyse, 2016 yl bandaki durumla kar karyayz.

TÜRKYEYLE ACLEN YEN SÖZLEME

Mülteci mutabakatnda Türkiyeye çok söz verildiini, ancak bunlardan sadece maddi destek sözünün tutulduunu, dier sözlerin yerine getirilmediini belirten Knaus, Avrupa Türkiyeden 100 bin Suriyeli mülteci alaca sözü verdi. Ancak 4 yl içinde 25 bin mülteci ald dedi.

ABnin 4 yl sonrasn düünmeyip, Türkiyeyle mutabakat uzatmam olmasn Avrupann en büyük stratejik hatas ve körlüü olarak niteleyen Knaus, Yunanistan iltica yasasn rafa kaldrd. Snrda mültecileri tutuklayan üniformasz erkekler ve geri götüren plakasz arabalar. Silahl askerler. Bu görüntüler ABnin prestijini ve inandrcln artrmyor. Bu uygulama karasularda tutmaz. Kar taraf geri almazsa, siz geri gönderemezsiniz. AB snr güvenlii Yunan adalarnda ne yapabilir? nsanlar durduramaz. Bu snr güvenliinin görevi deil. Birileriyle ibirlii yapmanz lazm. Yeni bir sözlemeye ihtiyacmz var. Öyle bir kaç milyar Euroyla olmaz bu. AB bunu daha önce denedi. Ama tutmad. Türkiyeyle hzl bir biçimde yeni bir mutabakat salanmas, hem Avrupann hem Yunanistann hem de Türkiyedeki mültecilerin yararna dedi.

AB SAHP çIKMALI

ABnin temel haklarn öyle bir çrpda kaldrlamayacan göstermesi gerektiini vurgulayan Knaus, snma hakk, Cenevre Mülteci Sözlemesi, AB sözlemelerinde, AB ülkelerinin yasalarnda, Avrupa Konseyinin onaylad yasalarda var. Eer AB yasalarn, sözlemeleri koruyamyorsa, Avrupay bir arada ne tutabilir? Eer ülkeler snrlarn insani olarak güvence altna almay baaramazsa, evrensel insan haklarn rafa kaldrma projeleri baarl olur. Bu sadece Ege Denizini etkilemez. Tüm Avrupay etkiler diye konutu.

Ana Sayfaya Git