İran'ın Suriye'de askeri kayıpları artıyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimine destek veren ve rejim saflarında savaşmak üzere asker ve milis güçler gönderen İran'ın askeri kayıpları artıyor.

Haberler 14.04.2016 - 09:59 Son Güncelleme : 14.04.2016 - 09:59

İran, muhaliflerin geçen senenin başında İdlibi tamamen kontrol etmesi ve Hamanın kuzey kırsalındaki Gab Ovasına girerek rejimin kalesi Lazkiye merkeze yaklaşmasının üzerine müttefiki Esed rejiminin yardımına koşmuştu.

İranlı General Kasım Süleymani, ağustos sonunda Gab bölgesindeki Curinin düşmemesi için 9 bin İranlı kara gücünün bölgeye getirileceğini açıklamıştı. Bu gelişmenin hemen ardından İran aracılığı ile Şama getirilen İran kökenli ya da destekli grupların sayısının beş bini geçtiği, bu militanların ise ağırlıklı olarak Lazkiye ve Halepin güneyinde konuşlandırıldığı muhalif kaynaklarca ifade edilmişti.

İranın karadan dahlinden sonra Rusya da 30 Eylül 2015te hava desteği sağlamaya başlamış, ancak 13 Martta güçlerini azaltma kararı almıştı. İran, Rusyanın desteğini azaltmasının oluşturacağı boşluğu kapatmak ve 27 Şubatta başlayan kısmi ve ateşkesten istifade ederek rejimin güçlenmesini sağlamak için takviye güç göndermeye başladı. İlk dönemde sadece Devrim Muhafızları Ordusundan asker gönderen İran, son dönemde İran ordusu içindeki özel kuvvetleri de Suriyeye sevk etti.

- Özel kuvvetlerin danışman olarak gönderilmesi

İran Ordusu Kara Kuvvetleri Koordinatör Yardımcısı Tuğgeneral Emir Ali Araste, geçen hafta ülkede yeşil bereliler olarak bilinen 65inci Tugay mensubu özel kuvvetler birimlerinin Suriyeye danışman olarak gönderildiğini açıklamıştı.

Yerel kaynaklar halihazırda İranın Suriyede 10 bin askeri, İran destekli Hizbullah milislerinin 4 bin mensubu olduğunu belirtiyor. İran güçleri özellikle rejimin Halepin güneyindeki Ays beldesi çevresinde muhaliflere yönelik operasyonlarında rol oynuyor.

İran güçlerinin sayısının artmasıyla birlikte üst düzey kayıpları da artıyor. Ülkenin resmi ve yarı resmi medyasından alınan bilgilere göre, Tahran yönetimi nisan ayında aralarında bir albayın da olduğu toplam 23 askerini kaybetti.

En üst düzeydeki isim Devrim Muhafızları Ordusu mensubu Albay Maşallah Şemse olarak göze çarpıyor. Şemse 2 Nisanda Halepte terör örgütü DAEŞin keskin nişancısına hedef olarak hayatını kaybetti.

Devrim Muhafızlarına mensup askerlerden Said Musafer, Cemal Rezi, Mustafa Taş Musevi, Ebuzer Gavvasi, Haydar İbrahimhani, Muhammed Cebeli, Ebulfazl Rah çemeni, Rıza Ebulkasımi, Emir Ali Muhammediyan da Halepteki çatışmalar sırasında öldürüldüğü İran basınında yer aldı. Askerlerin rütbeleri belirtilmezken Said Musafer ve Cemal Rezinin, Mirzahan Kuçekzade Operasyon Tugayına bağlı olduğu bilgisi haber kaynaklarına yansıdı.

- Özel Kuvvetlerden 4 asker öldürüldü

Tahran yönetimi, aynı dönemde Devrim Muhafızları Komutanlığı bünyesinde Suriyeye gönderdiği Afgan milislerden oluşan Fatimiyyun Tugaylarına mensup Seyyid Ruhullah Hüseyni, Mehdi Caferi ve Beşir Natıki ile Pakistan asıllı milislerden oluşan Zeynebiyyun Tugaylarına mensup Golam Hüseyin, Emced Ali, Seyyid Sertaç Hüseyin ve Murteza Hüseyin Haydari adlı milisleri de Halepteki çatışmalarda kaybetti.

Son olarak önceki gün özel kuvvetlerden 45inci Komando Tugayı Albay Müçteba Zülfikar Neseb, 258inci Komando Tugayı Yüzbaşı Murteza Zerherend ve 65inci Komando Tugayı Teğmen Müçteba Yadullahi Münferid ve 65inci Tugay mensubu Muhsin Keytaslu iki gün önce Halepin güneyinde girdiği çatışmalarda öldürüldü.

Ayrıca Hizbullaha yakın medyadan alınan bilgiye göre, son iki haftada Hizbullah da İsmail Nayif Halava isimli saha komutanı ile 12 askerini kaybetti.

İran hükümeti Suriyedeki savaşa müdahil olduğu yönündeki iddiaları resmi düzeyde yalanlarken, çatışmalarda öldürüldükleri haberi basına yansıyan İranlıları gönüllüler olarak nitelendiriyor. Öldürülen Devrim Muhafızları mensuplarını ise emekli, eski asker ya da danışman olarak nitelendiren İran yönetiminin bu tavrı, Esed rejimine askeri destek verdiği yönündeki suçlamaları savuşturmak olarak yorumlanıyor.

İran kaynaklarına göre, Suriyede Şubat 2013ten bu yana 10 İranlı general öldürüldü. Şam, Halep ve Kuneytrada öldürülen generallerin adları, Hasan Şateri, Muhammed Cemalizade, Abdullah İskenderi, Cabbar Derisavi, Ali Allahdadi olarak İran basınına yansıdı.

Geçen sene Ekim ayında da Kasım Süleymaninin yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Hemedani Halepte, Ebu Zehra adıyla bilinen Hac Hamid Muhtarbend ve Ferşad Hasunizade adlı iki Devrim Muhafızları generali de Hamada öldürülmüştü.

Son olarak da Devrim Muhafızlarından Tuğgeneral Muhsin Kacariyan ile Tuğgeneral Hasan Ali Şemsabadi Suriyedeki çatışmalarda hayatlarını kaybetmişti.

Ana Sayfaya Git