Savaş Kapıda!

Suriye'nin İdlib kentinde terör örgütü Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) kontrolündeki bazı bölgelere dün hava saldırıları düzenlendi. Saldırı üzerine Türkiye sınırındaki güvenlik önlemleri artırıldı.

Haberler 05.09.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlibin Cisir ugur ilçesine bal agar kasabas ile Basnakol köyü arasndaki ve Türkmen Dandeki ormanlk alanlara öle saatlerinde hava saldrs düzenlendi. Hangi ulusa ait olduu henüz net olarak bilinmeyen uçaklarn sortileriyle vurulan bölgelerden duman yükseldi.

Rus Hava Kuvvetleri, dlib vilayeti snrlar içindeki bir çok bölgeye hava saldrs düzenledi. Saldrlar 22 günlük arann ardndan gerçekleti.

Dijital bilgilendirme platformu Syria Live UA Map, saldrnn dlibe bal Cisr E uur ilçesinin krsalnda gerçekletirildii bilgisini geçti. Uçaklar, Suriye ordusunun hazrlk olarak iki haftadr top atlar ile vurduu cihatç noktalar hedef ald.

Rus güçleri Cisr E uur ilçe merkezinin kuzeyindeki Canudiye köyüne de iki hava saldrs düzenledi. Bölgedeki kaynaklarn aktard bilgilere göre Gab Ovasnda Sirmaniye, Zeyzun ve Cadraya köyleri arasnda yer alan bölgeye 10dan fazla bomba atld.

OPERASYON BÖLGES

Gazeteci Hasan Sivri, Twitterdan yapt paylamda, Bu noktada özellikle Uygur cihatçlar, çeçenler ve dier Kaideciler var. Yani Rusya ve çinin hedefindeki ana cihatç unsurlar dedi. Cisr E uur, dlib kent merkezinin 31 kilometre güney batsnda yer alyor.

Saldrlarda ölü olup olmad ise henüz açklanmad. dlibin Cisir ugur ilçesinin güneyinde ise bomba yüklü araç patlatld. Patlamada 2 kii yaraland.

MUHALFLERN CEPHES

Suriyenin kuzeybatsnda, askeri muhalifler ve rejim kart silahl gruplarn kontrolündeki dlib, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda gerginlii azaltma bölgesi ilan edilmiti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldrlar düzenlemeye devam ediyor.

SURYE ORDUSU DA VURMAYA BALADI

Suriye ordusu da dlibi zaman zaman havadan vuruyor. Esad rejimine bal Suriye ordusu aralklarla dlibi topçu ateiyle de hedef alyor.

DLBDE 4 MLYON SVL VAR

dlib, kuzeyinde Hatayn Reyhanl ilçesine, batsnda Yaylada, Güveççiye komu. Bölge, savan çkt 2011de Türkiyeye ilk sivil göçün yaand ve yabanc savaçlarn da Suriyeye en fazla geçi yapt yerdi.

Birlemi Milletler geçtiimiz gün dlibdeki sivillerin durumu ile ilgili endielerini dile getirmiti. Uluslararas kamuoyu yeni göç dalgas konusunda endielerini her frsatta dile getirdi.

TÜRKYE SINIRDA ÖNLEMLERN ARTIRIYOR

Türk Silahl Kuvvetleri, dlibe yönelik müdahaleye kar snr hattndaki güvenlik önlemlerini arttryor. Teyakkuz haline geçen TSK, blibe komu Hatayn snr hattna birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapyor. Snr hattnda gönderilen zrhl paletli silahlar arasnda modernize edilen M-60 tanklar da yer alyor. Özel klimayla donatlan ve bölge koullarna uygun M-60 tanklarnda, göç durumunu gözetleyebilen yakn mesafe gözetleme sistemi de yer alyor. Füzelere kar lazer uyar sistemi, 12.7 milimetre SARP uzaktan kumanda edilen silah sistemi, ASELSAN sürücü görü sistemi ve zrh güçlendiren koruma astarna da sahip olan tanklar, snr hattnda etkin görev yapyor.

dlibe müdahale sonras Türkiyeye gelebilecek göç dalgas için de Suriye topraklarnda kurulan Atme kamp hazr hale getirildi. TSKnn dlibi çevreleyen 12 gözlem noktas da beton bariyerler ve ate destek vastalaryla güçlendirildi.

MÜZAKERELER SÜRÜYORDU

Rusya Savunma Bakan Sergey oygu, geçen hafta yapt açklamada Rusya ordusunun dlibdeki silahl gruplarn liderleriyle bar anlamas için görüme yaptklarn açklamt. oygu, bu görümelerin Suriyenin Dou Guta ve Dera gibi bölgelerindeki anlamalara benzer bir barçl sonuç almay amaçladn söylemiti.

TRUMP: NSANLIK TRAJEDSNE ZN VERMEYN

ABD Bakan Donald Trump Suriye ve müttefikleri Rusya ile ran dün att bir tweetle uyarmt Amerikal lider, am yönetiminden dlibe düünmeden saldrmamasn istemiti. Moskova ve Tahran yönetimlerini de uyaran Trump, insanlk trajedisi yaanmasna izin verilmemesi gerektiini belirtmiti.

ABD Bakan paylamnda u ifadeleri kullanmt:

Suriye Bakan Bear Esad dlib ehrine düünmeden saldrmamal. Ruslar ve ranllar bu muhtemel insanlk trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüzbinlerce insan ölebilir. Bunun olmasna müsaade etmeyin.

RUSYADAN DONANMA SEVKYATI

dlib operasyonuna Rusya Hava Kuvvetlerinin bombardmanla destek vermesine kesin gözüyle baklyordu. Rusya Savunma Bakanl yetkilileri, Rusyann Akdenizde u anda 9 sava gemisiyle 2 denizaltna sahip olduunu söylemiti. Bakanlk yetkilileri, Rusyann ilerleyen günlerde Akdenize daha fazla gemi göndermeyi planladn ifade ederken Kalibar füzeleriyle donatlm 3 sava gemisinin am rejiminin operasyon balatmas beklenen dlib harekatna destek verecei iddia edilmiti.

Vurucu güç olarak tanmlanan Rus filosunda kruvazör Maral Ustinov, büyük mayn gemisi Severomorsk, firkateyn Admiral Grigoreviç, devriye gemisi Ptliviy, Admiral Essen ve Admiral Makarov, güdümlü füze gemisi Grad Sviyajsk, Veliki Ustyug ve Viniy Voloçok da bulunuyor. Bölgedeki sava gemilerine ayrca iki denizalt Velikiy Novgorod ile Kolpino destek veriyor. Önümüzdeki günlerde 3 sava gemisinin daha Akdenize inerek Suriye kylarndaki sava gemisi saysnn 12yi bulaca belirtildi.

ABD HER AN VURABLR DDASI

Rusya Savunma Bakanl Sözcüsü Sözcüsü gor Konaenkov geçen hafta yapt açklamada, Akdenizdeki ABD gemilerinin Suriyeyi her an vurabileceini söylemiti. Rusya Savunma Bakanl Sözcüsü gor Konaenkov basna yapt bir açklamada ABDnin Akdenizdeki gemilerinde çok sayda Tomahawk tipi füze tadn ve bu füzeler ile her an Suriyeyi vurabileceini iddia etmiti.

Ana Sayfaya Git