Yapay Zeka Toplumsal Düzeni Yok Edebilir

Japon yetkililer, yapay zekanın toplumsal düzeni yok edebileceğini, yaratacağı sorunların, faydalarından daha ağır bastığını savundu. Yapay zeka teknolojisiyle ilgili yeni düzenlemeler yapılmasını istedi.

Yapay Zeka Toplumsal Düzeni Yok Edebilir

Yapay Zeka Toplumsal Düzeni Yok Edebilir! Japonya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi Nippon Telgraf ve Telefon'un (NTT), Japonya'nın önde gelen gazetesiyle ortak yayımladığı açıklamada, yapay zekanın kullanımına ilişkin yeni kurallar belirlenmesi gerektiği duyurdu. 

Amerika’nın en ciddi yayın gruplarından biri olan Wall Street Journal'ın haberine göre, "Yapay zeka, toplumsal düzenin ve demokrasi çökmesine sebep olabilir, bu da savaşlara yol açabilir.”

Yapay Zeka Toplumsal Düzeni Yok Edebilir

Açıklamada, Japonya hükümetinden 31 Ekim 2025'te yapılması planlanan genel seçimlerde, güvenliğin sağlanması için yapay zeka teknolojisine dair denetimleri artıracak düzenlemeler yapılması istendi.

Yapılan ortak açıklamada, Tokyo'daki Keio Üniversitesi'nden bilim insanlarının yapay zeka teknolojisi üzerine son bir yıldır araştırma yaptıkları belirtildi.

Dijital çağın tehlikesi: Deepfake

Gazetede yayımlanan yazıda, ABD'den ülkeye ithal edilen yapay zeka programlarının dezenformasyona yol açabileceği uyarısı yapılmıştı.

Yapay zeka alanında aktif araştırmalar yürüten NTT ise, Amerikan teknoloji firması OpenAI tarafından üretilen ChatGPT'ye benzeyen bir yapay zeka programı hazırlamıştı. OpenAl firması, iş sektöründeki ortaklarıyla paylaştığı "tsuzumi" adlı program, daha az işlem gücü gerektirdiği gibi Japonca komutlarla da etkili çalışabiliyor.

Dünyanın ilk 'Yapay Zeka Yasası' kabul edildi

Avrupa Parlamentosu tarafından, 13 Mart tarihinde dünyanın ilk yapay zeka yasası kabul edilmişti. Avrupa Yapay Zeka Yasası, 523 üyenin verdiği oyla parlamentodan geçmişti. Uygulama kapsamında, özellikle güvenlik güçlerinin biyometrik tanımlama sistemlerini kullanmasında sınırlandırmalar devreye alınmıştı.

Avrupa Yapay Zeka Yasası kapsamında, deepfake ses kayıtları ve videoların sahte olduğunun açıkça belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti. Düzenleme, gelecek ay itibarıyla iki yıl içinde kademeli bir şekilde tüm Avrupa Birliği ülkelerinde uygulamaya alınacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz