124 bin sivil Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara göç etti

Esed rejimi ve Rusya'nın Kurban Bayramı'nda İdlib'e saldırılarında yerinden edilen 124 bin sivil, Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara göç etti.

Haberler 17.08.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ve Rusyann dlibin güneyine saldrlarnda Kurban Bayram boyunca yerinden edilen 124 bin civarndaki sivil Suriye-Türkiye snrndaki kamplara göçtü.

Yerel sivil toplum kurulularndan Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallac yapt açklamada, Esed rejimi ve destekçisi Rusyann dlibin güneyindeki Han eyhun ilçesi civarnda ilerledii Kurban Bayram süresince 124 bin civarndaki sivilin yerinden edildiini söyledi.

Hallac, 19 bin 231 aileden oluan sivillerin büyük çounluunun Hatayn Reyhanl ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi kamp alanlarna göç ettiini belirtti.

Sivillerin bir ksmnn buradan sonra Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat bölgelerine yöneldiini ifade eden Hallac, bayramda süren saldrlarn yan sra Han eyhun ve civarnn kuatlmas tehlikesinin de göç hareketinde etkili olduunun altn çizdi.

En büyük göç Han eyhun ilçesinden

Hallac, Han eyhundan yaklak 22 bin, ilçenin dousundaki yerleimlerden toplam yaklak 18 bin, Ebu Mekke ile Um Celal köyleri ve çevresinden 32 bin civar, Kefrenbil ilçesi ve çevresi 15 bin civar, Tuh beldesi ve çevresinden 7 bin civar, Hamann Latamine, Kefer Zita ilçeleriyle Sayyad köyünden toplam yaklak 7 bin, Keferruma beldesinden 13 bin ve Marratinnuman ilçesinden 10 bin civar sivilin göç etmek zorunda kaldn kaydetti.

Göç edilen bölgelerin tarm arazileri ve düzensiz kamplardan olutuunu vurgulayan Hallac, Yerinden edilenler için toplu barnma merkezleri, okullar, camiler ve kamplar açlmal. deerlendirmesini yapt.

Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Hallac, saldrlarn Serakib ve Maarratinnuman ilçelerine yaylmas durumunda yerinden edilenlerin saysnn 1 milyona ulaabileceini dile getirdi.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve ran 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vard.

Rejim güçleri, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Rusyann Soçi kentinde imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor.

Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12nci toplant srasnda artan saldrlar ayn younlukta sürdü.

Esed rejimi güçleri, Rusyann desteiyle Kurban Bayram boyunca dlibin güneyinde ilerlemeyi sürdürmü ve Han eyhun ilçesine yaklamt. Askeri muhalif kaynaklara göre, rejim Han eyhunu da içine alacak ekilde bölgede yeni bir kuatma alan oluturmay hedefliyor.

Ana Sayfaya Git