14 Temmuz Kerkük katliamının kurbanları Erbil'de anıldı

Irak'ın Kerkük kentinde, 14 Temmuz 1959'da Kürt kökenli Komünist Partisi üyelerince hunharca katledilen onlarca Türkmen lider ve sivil halkın anısına Erbil'de tören düzenlendi

Haberler 15.07.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kerkük katliamnn 59uncu yl dönümü nedeniyle Irakn Erbil kentinde anma töreni düzenlendi.

Irak Türkmen Cephesinin (ITC) Erbil il binasnda yaplan anma etkinliine, Yurtd Türkler ve Akraba topluluklar (YTB) Bakan Yardmcs Sait Yusuf, Türkiyenin Erbil Bakonsolosu Hakan Karaçay, ITC Erbil Milletvekili Aydn Maruf ve çok sayda Türkmen vatanda katld.

Milletvekili Maruf, etkinlikte yapt konumada, 1959daki Kerkük katliamnn planl bir ekilde yapldn belirterek, Katliamn hedefi Türkmenlerin varln ve kültürünü yok etmeye çalmakt. dedi.

Söz konusu katliamla ilgili her yl Türkmen bölgelerinde anma töreni düzenlendiini söyleyen Maruf, ehitlerimizi unutmayacaz. Eer o ehitler olmasayd bugün Iraktaki Türkmenler ayakta kalmazd. ifadelerini kulland.

Irakn güneyindeki gösterilere de deinen Maruf, millettin skntlarnn giderilmesi ve isteklerinin yerine getirilmesi gerektiini vurgulayarak, barçl gösterileri desteklediklerini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti olarak Türkmenlerin her zaman yannda olacaz

Bakonsolos Karaçay da Türkmenlerin her zaman Irakn birlik ve beraberliinin sigortas olduunu belirterek, Her ne kadar farkl dönemlerde farkl kesimlerin hedefinde yer alsalar da bugüne kadar hiçbir bask Türkmenlerin iradesini kramamtr. dedi.

Son bir ylda Kerkükte 20den fazla Türkmenin suikast sonucu hayatn kaybettiini ifade eden Karaçay, Karanlk suç ebekleri tarafndan ilenen bu cinayetlerin aydnlatlmas gerekir. Bu konunun takipçisi olacaz. Türkiye Cumhuriyeti olarak Türkmenlerin her zaman yannda olacaz. diye konutu.

Biz, dorudan ayrlmayacaz

YTB Bakan Yardmcs Sait Yusuf ise dünyann birçok yerinde devaml masum insanlarn hedef alndn belirterek, tehlikelere kar milletçe birlikte mücadele edilmesi gerektiini söyledi.

Türkmenlerin meruiyet ve demokratik usullerle haklarn savunduunu ifade eden Yusuf, Eer bu konuda bu ekilde hareket edilirse hakkettiimiz yere çok daha rahat geleceiz. dedi.

Yusuf, sözlerini öyle tamamlad:

Eer nesillerimizi milli kültür, milli kimlik, din ve diliyle yetitirmezsek belki Kerkük katliam gibi çok daha vahim hadiseleri yeniden yaarz. Biz inadna hak yolu diyeceiz. Biz, dorudan ayrlmayacaz.

Etkinlik, Kuran Kerim tilavetiyle sona erdi.

14 Temmuz Kerkük Katliam

Kerkükte 14 Temmuz 1959da cumhuriyetin ilannn birinci yl dönümü dolaysyla düzenlenen etkinlie katlan yüzlerce Türkmen, dönemin Komünist Partisi üyeleri tarafndan öldürülmütü. Söz konusu olay Türkmen siyasi tarihine 14 Temmuz Kerkük Katliam olarak geçmiti.

Ana Sayfaya Git