200 hedef vuruldu, 4 köy arındırıldı!

Terör hedeflerini savaş uçakları ve kara destek vasıtalarıyla vurmayı sürdüren TSK birlikleri, Suriye'deki ilerleyişine de devam ediyor.

Haberler 11.10.2019 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK) Fratn dousunun terör örgütlerinden arndrlmasna yönelik balatlan Bar Pnar Harekatnda 3üncü güne girildi. Terör hedeflerini sava uçaklar ve kara destek vastalaryla vurmay sürdüren TSK birlikleri, Suriyedeki ilerleyiine de devam ediyor.

TSK, Suriyede balayan iç sava sonras Frat Nehri dousundaki bölgelerin terör örgütü kontrolüne girmesinin ardndan bölgeye harekat düzenleyebileceini duyurdu. Uzun süre ertelenen ve son olarak 2 ay boyunca güvenli hale getirilmesi için ABD ile de yaplan çalmalarn sonuç vermemesi üzerine önceki gün saat 16.00da Bar Pnar Harekat balatld. Harekat kapsamnda teröristlerin bulunduu hedefler; sava uçaklar, obüsler ve çok namlulu roketatarlar ile ate altna alnd. Terör hedeflerine yönelik atlarn ardndan dün saat 22.00 sralarnda zrhl birlikler, beraberinde Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri ile snr geçerek, karadan giri yapt.

Gece boyu terör hedefleri, uçaklar ve kara destek vastalaryla ate altna alnrken, askerler de karadan ilerleyiini sürdürdü. Uçaklarn 30 kilometre derinliindeki alanlar vurduu srada zrhl birlikler de Tel Abyad ile Rasulayn etrafndaki bölgelerde adm adm ilerlemeye balad. TSK ve Suriye Milli Ordusu unsurlarnn ilerleyii srasnda, baz noktalarda çkan scak çatmalarda teröristler etkisiz hale getirildi.

KAMILIDAN HAVANLI SALDIRI

Suriyenin Kaml kentindeki teröristler tarafndan atelenen havan mermisi, snr hattndaki bo araziye dütü. Havann Kaml snrna dümesiyle Mardinin Nusaybin ilçesinden patlama sesi duyuldu. Havan saldrsnda ölen ya da yaralanan olmad.

4 KÖY TERÖRSTLERDEN ARINDIRILDI

Bar Pnar Harekat kapsamnda, Suriyenin kuzeyine giren TSK ve Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlar, anlurfann Akçakale ilçesinin karsnda bulunan Tel Abyad ilçesine giri yapt. çatmalarn yaand bölgede, Türkiye snrna yakn olan El Yabse, Tel Fander, Tabatin ve Merefi köylerinin terörden arndrld örenildi.

SURYE MLL ORDUSU, RESUYLAYNDA

Resulayn snrnda bulunan anlurfann Ceylanpnar ilçesine gelen SMO unsurlar, snr hattna yöneldi. Zrhl araçlar ve ar silahlar ile ilçeye giri yapan SMO birlikleri, bölge sakinlerinin sevgi gösterisi eliinde Suriyeye geçmek için snr hattna yönlendirildi. Birlikler, modüler snr duvarndan açlan boluktan Resulayna giri yapt.

SINIRA KMSE YAKLATIRILMIYOR

Örgüt üyeleri, snr hattndaki yerleim alanlarna roket ve havanlarla saldrd. Saldrnn ardndan okullarn tatil edildii ilçelerdeki hoparlörlerden halka, snr hattna yaklamamalar ve toplu halde durmamalar yönünde uyar anonslar yapld. Polis ve askerlerin de snra yakn noktalarda önlem almasyla sivillerin snr hattna yaklamalar engellendi.

TERÖRSTLER MEVZLERN TERK ETT

ABD ile Türkiyenin güvenli bölgeye yönelik çalmalar srasnda, snr hattna yakn noktalardaki mevzilerinde silahlar ile görülen PKK/YPGlilerin harekat sonras yerlerini terk ettikleri görüldü. Mevzilerinde gözükmeyenlerin büyük bölümünün, harekatn balamasnn ardndan Tel Abyad ve igal ettikleri dier bölgelerden kaçtklar örenildi. Bu arada çok sayda sivilin de harekatn balamasyla güvenli gördükleri daha iç kesimlere yöneldikleri belirtildi.

TEL ABYAD SINIRINDA SESSZLK

Gece boyu obüs, tank ve roketatarlar ile ate altna alnan, Akçakalenin karsnda bulunan ve teröristlerin igalindeki Tel Abyadda yeni gün, daha sessiz balad. Tel Abyad ilçe merkezinde sessizlik devam ederken, krsalndaki bölgelerde ise TSK ve SMO birliklerinin ilerleyiinin sürdüü ve izlenen güzergahtaki terör hedeflerinin imha edildii belirtildi.

YAKLAIK 200 HEDEF VURULDU

Harekat kapsamnda teröristlere ait yaklak 200 hedef ate altna alnd. Sava uçaklar ve obüsler ile teröristlere ait barnak, snak, karargah, mevzi, siper ve dier tahkimatlarn tam isabetle vurulduu örenilirken, yeni belirlenen hedeflerin de vurulmasna devam edildii örenildi.

HEDEF, 30 KLOMETRE DERNLK

Sivillerin zarar görmemesi içi hassasiyetle yürütülen harekat kapsamnda TSKnn 30 kilometre derinlie ulamas, hedef olarak belirlendi. TSKnn ilk etapta Tel Abyad ve Rasulayn kontrol altna alp, 30 kilometre derinlie ulaarak, Türkiye snrndaki yerleim alanlarn roket ve havan mermilerinin menzilinden çkarmay hedefledii kaydedildi. Türk askerleri ile SMO unsurlarnn ilerleyii srasnda sivillerin yan sra dini mabetler ile tarihi eserlere de hassasiyet gösteriliyor.

TERÖRSTLER SVL KIYAFETLE KAMUFLE OLUYOR

Öte yandan TSK birliklerinin ilerledii Fratn dousundaki teröristlerin kamuflajlarn çkararak, sivil kyafetler giyip, kamufle olmaya çalt örenildi. Sivillerin arasna girerek, askerlerden gizlenmeye çalan örgüt üyelerinin, bu yöntemle hem sivillerin kentleri boaltmasna engel olduu hem de kendi kaçlarn kolaylatrd belirtildi.

HEDEF, TÜM SINIRI GÜVENL HALE GETRMEK

TSK, balatt ve yerli mühimmat kulland harekat ile 480 kilometre uzunluundaki Fratn dousunda yer alan hatt tamamen güvenli hale getirmeyi hedefliyor. PKK/YPG tarafndan igal edilen alanlar teröristlerden arndrarak, snr güvenliini salamay amaçlayan TSK, meskun mahal operasyonuyla güvenli hale gelecek alanlar 2 milyon kiinin yaayabilecei ekilde ina etmeyi planlyor.

Öte yandan TSKnn sevkiyatnn devam ettii snr hattnda askerler, zrhl araçlarla teyakkuz halini sürdürürken, polisler de ilçe merkezinde önlemlerini artryor.

RESULAYNDA çATIMALAR DEVAM EDYOR

Resulayn ve çevresindeki terör mevzilerine yönelik gece yarsna kadar yaplan obüs ve tank atlar, gecenin ilerleyen saatlerinde ise azaltld. Bugün sabah erken saatlerde de belirli aralklarla terör örgütü mevzilerine topçu atei açld.

SINIR HATTINA YAKLAMIYORLAR

çatmalar nedeniyle snr hattnda güvenlik önlemleri, üst seviyeye çkarlrken, Resulaynn karsndaki Ceylanpnar ilçesine, yabanc plakal ve farkl il ve ilçe nüfusuna kaytl kiilerin alnmad örenildi. lçede okullar tatil edilirken, bölge sakinlerinin mecbur kalmadkça snr hattna yaklamad görüldü.

HAVAN MERMS ATILDI 4 K YARALANDI

Resulayndan teröristlerin att 4 havan mermisi, Ceylanpnara dütü. Gün içinde havanl saldrda, aralarnda çocuklarn da bulunduu 3 kiinin yaraland örenildi. Havan mermisiyle yaralananlarn says 4e çkt.

Öte yandan terör örgütü tarafndan Resulayndan atlan havan mermisi, Cumhuriyet Mahallesindeki eve isabet etti. Merminin dütüü evde yaayan brahim Kurt (14) yaraland. hbarla gelen salk ekiplerince olay yerinde ilk müdahalesi yaplan Kurt, ambulansla Viranehir Devlet Hastanesine kaldrld.

AKçAKALEYE ROKET VE HAVANLI SALDIRI

anlurfan Akçakale ilçesine Suriye tarafndaki Tel Abyaddan roket ve havanl saldr düzenlendi. Birbiri ardna atelenen ve ilçe merkezine düerek patlayan roket ve havanlarn arapnelleri baz vatandalarn yaralanmasna neden oldu. Polis ekipleri vatandalar snrdan uzaklamalar ve evlerine gitmeleri konusunda uyard.

KAMILIDAN DUMANLAR YÜKSELYOR

Suriyenin Kaml kentinden Mardinin Nusaybin ilçesine çok sayda havan topu atld. Küçük çapta hasarlara yol açan ve 3 kiinin hafif yaraland saldrlar sonras Türkiye tarafndan belirlenen terör hedefleri, ate altna alnd. Bölge sakinlerinin snr hattndan uzak durmalar yönünde uyarlar yapld. Nusaybinde eitime 2 gün ara verilirken, kaymakamlktan yaplan uyarlarn ardndan özellikle snr hattnda yaayanlar, geceyi daha iç bölgelerdeki yaknlarnn yannda geçirdi. Top ve silah atlarnn sesleri ise gece de sürdü. Kamlda bulunan teröristler, operasyon kapsamnda insansz hava araçlar (HA) ile görüntü alnmasn engellemek amacyla farkl bölgelerde lastikleri atee verdi. Kamlnn birçok bölgesinde sabah erken saatlerden bu yana youn duman görülürken, ara ara da silah sesleri duyuluyor.

Cumhurbakanl letiim Daire Bakanlnca alnan karar dorultusunda ise gazeteciler, belirlenen alan dnda çekim yapmamalar konusunda uyarld.

MEDYA ORDUSU TAKP EDYOR

Suriye snrna gazeteciler akn etti. Snr hattndaki Akçakalede kamp kuran, yerli- yabanc yüzlerce gazeteci, Türkiyenin kara harekat düzenledii ve zrhl birliklerin ilerledii Suriyenin Tel Abyad kentini gören hakim tepede konuland. Canl yayn araçlar ile bölgede bulunan gazeteciler, harekata ilikin gelimeleri anlk olarak haber merkezlerine ulatryor.

Ana Sayfaya Git