3 milyon mu?

İran'ın en saygın eğitim kurumlarından Şerif Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan raporda, corona virüsün ülkedeki olası etkilerine ilişkin 3 senaryo üzerinde duruldu

Haberler 19.03.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

randaki erif Teknik Üniversitesinde görev yapan bilim insanlarnca hazrlanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) raporunda, karantina uygulanmamas ve insanlarn virüsle mücadele konusunda yetkililerin açklad talimatlar dikkate almamas durumunda virüs nedeniyle 3,5 milyon kiinin hayatn kaybedebilecei belirtildi.

Ülkenin en saygn eitim kurumlarndan erif Teknik Üniversitesinde Prof. Dr. Ali Naki Meayihi bakanlndaki akademisyenlerden oluan bilim heyetince hazrlanan rapor, Tinn haber sitesinde yaynland. Raporda, koronavirüsün randaki olas etkilerine ilikin 3 senaryo ileri sürüldü.

KARANTNA UYGULANIRSA ÖLÜ SAYISI 12 BN

lk ve en iyi senaryo karantinann tam anlamyla uygulanmas ve halkn, virüsten korunmak için açklanan talimatlara harfiyen uyulmas halinde yaanacaklar anlatyor. nsanlarn yüzde 80 orannda birbirlerinden izole edildii bu senaryoya göre, salgnn zirvede olaca nisan aynn ilk günleri için vaka says 120 bin, ölü says ise 12 bin civarnda öngörülüyor.

EKSK KARANTNADA ÖLÜ SAYISI 110 BN

Ancak karantina uygulamasnn eksik yaplmas ve insanlarn temas seviyesinin yüzde 50lerde olmas durumunu içeren 2nci senaryoya göre ise salgnn zirvede seyredecei nisan ay sonlar için vaka saysnn 300 bin, ölü saysnn da 110 bin civarnda olmas bekleniyor.

KARANTNA UYGULANMAZSA ÖLÜ SAYISI 3,5 MLYON

En kötüsü olan 3üncü senaryoda ise karantina uygulanmamas ve insanlarn virüsten korunmaya yönelik talimatlar dikkate almamalar durumunda yaanacaklar ele alnyor. Toplum salnn daha kötüye gidecei öngörülen bu senaryoda, virüsün yaylma hznn yüzde 65 seviyelerinde olmas bekleniyor.

Bu durumda salgnn zirveye çkma süresinin maysn son günlerine kadar uzayaca ve vaka saysnn yaklak 4 milyon, ölü saysnn ise 3 milyon 500 bin civarnda gerçekleecei ifade ediliyor.

çinde ortaya çkan Kovid-19, randa ilk olarak 19 ubatta Kum kentinde görülmü, ardndan ülkenin tamamna yaylmt. ran Salk Bakanl, dün itibaryla ülkede Kovid-19 kaynakl can kaybnn 988e yükseldiini, vaka saysnn ise 16 bin 169 olduunu açklamt.

Ana Sayfaya Git