İdlib halkı göçe başladı

SURİYE’nin İdlib kenti kırsalındaki yerleşim yerlerine rejim güçleri tarafından son 12 günde havadan ve karadan 3 bin 274 bomba atıldı. Saldırılarda 114 kişi öldü, 248 kişi de yaralandı, 250 bin sivilin de zorunlu göç ettiği bildirildi.

Haberler 10.05.2019 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeybatsnda yer alan Hatayn karsndaki dlib kenti, ülkedeki iç savan balamasnn ardndan Özgür Suriye Ordusunun kontrolüne girdi. 1,5 milyon nüfusa sahip Lazkiye, Halep ve Hama ile komu olan tarm kenti dlibin nüfusu, rejim kontrolüne giren bölgelerden tahliye edilenlerin de geliiyle birlikte 4 milyona ulat. Bünyesinde 70 bin silahl militan bulunduu öne sürülen radikal dinci örgüt Heyet Tahriri am (HT) kontrolünde olan ve nüfus younluunun yan sra ülkenin her yerinden gelen rejim kartlarnn toplanmas nedeniyle Küçük Suriye olarak adlandrlan dlib, rejimin yeni hedefi haline geldi. Esed rejimi, geçen yl 9 Austos günü havadan; Suriye Arap Ordusu ile ibirlii, sizi militan ve teröristlerin hakimiyetinden kurtaracak, sizin ve ailenizin hayatn koruyacak. Suriyede dierlerinin yapt gibi siz de yerel uzlaya katln yazl bildiriler atarak operasyon sinyali verdi.

Austos aynda rejim güçleri, dlib ve Hama krsalna konulandrd topçu birlikleri ile kenti karadan, Rus sava uçaklarnn desteiyle de havadan ate altna ald. Günlerce süren saldrlarda onlarca kii öldü, yüzlerce kii yaraland, binlerce kii evlerini terk etmek zorunda kald.

Rejimin askeri harekatn katliama dönüecei endiesi üzerine dlibde, garantör ülke olarak askeri güç bulunduran Türkiye, Rusya ve ran operasyon seçenei dndaki çözüm yollar için diplomasi trafii balatt. Türkiyenin srar ve diplomatik çabalarnn ardndan 7 Eylülde rann bakenti Tahranda, 17 Eylülde ise Rusyann Soçi kentinde üçlü zirve yapld. 17 Eylül günü Soçide varlan mutabakat ile muhalifler ile rejim birlikleri arasnda 15 kilometrelik silahtan arndrlm bölge kurulmas kararlatrld. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Putin arasnda imza altna alnan mutabakat kapsamnda rejim ve muhalif güçler arasndaki cephe hatlar arasndaki 15 kilometrelik bölgeden ar silahlar çkarld ve iki hat arasnda Türk ve Rus askerleri devriye görevi yapmaya balad. Mutabakat ile havadan saldrlarn durmasnn ardndan zorunlu olarak göç eden binlerce kii de yeniden evlerine döndü.

SALDIRILAR YENDEN BALADI

Ancak Suriye rejimi, 26 ubatta, Rusyann hava kuvvetleri destei ile Astana ve Soçi mutabakatlarn ihlal ederek dlibin güneyi ile Hamann kuzeyindeki krsal bölgelere saldrmaya balad. Saldrlar 26 Nisandan itibaren younlat. Bu bölgelere her gün yüzlerce bomba yad ve yüz binlerce sivilin hayat risk altna girdi.

DLBE 12 GÜNDE 1260I HAVADAN 3274 BOMBA ATILDI

dlibi çevreleyen krsal bölgelere konulu rejimin topçu birlikleri 12 günlük süre içerisinde kentin krsalndaki Maarat Annuman, Han eyhun, Eriha, Cisr E uur ilçeleri ile krsalndaki köylere tank ve çok namlulu roketatarlar ile 2 bin 14 mermi att. Rus sava uçaklarnn da destekledii rejim güçleri havadan ise uçak ve helikopterlerle bin 260 kez bomba brakt.

114 ÖLÜ, 248 YARALI

Kentteki sivil savunma görevlileri ile aktivistler tarafndan yaplan tespitlere göre 12 günlük saldrlarda, 22si kadn, 23ü çocuk, toplam 114 kii yaamn yitirdi. Ayn süre içerisinde 55i kadn 48i de çocuk olmak üzere 248 kii yaraland. Saldrlarda yaralananlar, yaadklar bölgelerdeki hastane ve salk tesislerinin de bombardmanlarda kullanlamaz hale gelmesi nedeniyle güçlükle dlib kent merkezindeki hastanelere tanabildi.

250 BN K ZORUNLU OLARAK GÖç ETT

Esad rejiminin saldrlar sivilleri de zorunlu göçe mecbur brakt. Tedirginlik yaayan aileler, yanlarna alabildikleri eyalar ile Türkiye snrna doru hareket etti. Saldrlarn younlat Han eyhun, Maarat Annuman, Eriha, Cisr Euur ilçeleri ile Cabel Zaviye, Habit, Kefer Zeyta, Kafren Buda, Morik, Kaled, Madik, Gab, Latamina ve Kefer Hurma bölgelerindeki 250 bin kii evlerini terk etti. Binlerce kii Türkiye snrndaki Atme ve dier çadr kentlere yerleti, buralarda yer bulamayanlar ise bo arazilere kendi imkanlaryla kurduklar çadrlarda saldrlarn durmasn beklemeye balad. Sivillerin terk etmesiyle dlib krsalnda viraneye dönen ilçe, kasaba ve köyler adeta hayalet kentlere döndü

ESAD REJM LERLEMEYE çALIIYOR

Karadan ve havadan ate altna alnarak sivillerden arndrlmas hedeflenen bölgelere Esad rejimi yerlemeyi hedefliyor. Adm adm bu ekilde ilerleyerek dlibi kuatmay amaçlayan rejim askerlerine, cephe hatlarnda muhalifler direnmeye çalyor. Son günlerdeki saldrlarn ardndan rejim güçler Kefren Buda bölgesindeki bir köy ile bir stratejik tepede kontrolü salad.

SVLLERN TEK UMUDU TÜRKYE

Aylardr süren youn bombardmann ardndan evlerini terk ederek Türkiye snrna zorunlu olarak göç eden sivillerin tek umudu ise Türkiye. Dünyaya seslerini duyurmaya çaltklarn ancak Türkiye dnda hiçbir ülkenin yannda olmadndan ikayet eden siviller, saldrlarn son bulmas için herkesi Esad rejimine engel olmaya çaryor. Türkiyenin iç savan balamasnn ardndan her zaman kendilerine destek olduunu anlatan siviller, Soçi mutabakatnda olduu gibi yine Türkiyenin giriimleriyle bombardmann durmasn ve evlerine dönmeyi istediklerini dile getiriyor.

Ana Sayfaya Git