İdlib konusunda yeni şart teklif etmedik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye konusunda Türk ve Rus heyetlerin yaptığı görüşmelerin sonuca ulaşmadığını belirterek, Rusya'nın İdlib meselesi için yeni bir şart teklif etmediğini savundu.

Haberler 20.02.2020 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MOSKOVA - Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, Suriye konusunda Türk ve Rus heyetlerin yapt görümelerin sonuca ulamadn belirterek, Rusyann dlib meselesi için yeni bir art teklif etmediini savundu.

Lavrov, bakent Moskovada Ürdünlü mevkida Eymen es-Safedi ile görütükten sonra ortak basn toplants düzenledi.

Gazetecilerin dlib konusunda Türk ve Rus heyetlerinin yapt görümelere ilikin sorusunu cevaplayan Lavrov, dlib ile ilgili anlamalarn uygulanmas konusunda Rus ve Türk heyetlerinin yapt müzakerelerde bir sonuca ulalamad. Biz herhangi yeni bir art teklif etmedik. Liderlerimizin (Putin ve Erdoan) üzerinde anlat her eyi yerine getirmenin gerekli olduuna inanyoruz. dedi.

dlib ile ilgili anlamalarn temelinde muhaliflerin teröristlerden ayrlmas art olduunu belirten Lavrov, teröristlerin bu anlamalarla yaplan atekesin bir parças olamayacan ifade etti.

Türk tarafnn muhalifler ile teröristlerin ayrm konusunda sonuç alamadn öne süren Lavrov, bununla birlikte dlibde provokasyonlarn sürdüünü savundu.

Putin ve Erdoann dlib konusunda geçen sene sonbaharda yapt ikinci görümede dlibde silahszlandrlm bölge oluturulmas konusunda anlaldn anmsatan Lavrov, bu anlamann ihlal edilmemesi için bölgede hiçbir silah ve militann olmamas gerektiini söyledi.

Rejimin dlibdeki anlamalara ve atekese bal kalarak provokasyonlara karlk verdiini öne süren Lavrov, Rusyann da bunu desteklediini ifade etti. Lavrov, teröristler ve onlarla i birlii yapanlarn belirlenen gerginlii azaltma bölgesinden çkmak istemedii için provokasyonlar sürdürdüünü savundu.

am rejiminin M4 ve M5 kara yollarn ele geçirmesinin de Putin ve Erdoann dlib konusunda yapt anlamann gerei olduunu iddia eden Lavrov, Bu konuyu bu kadar ayrntl konuuyorum çünkü olanlar Eylül 2018 ve Ekim 2019da ne üzerinde anlamaya varldn kimsenin hatrlamad izlenimi veriyor. diye konutu.

Baz Batl temsilcilerin yorumlarna göre dlibde Rusya ve Türkiyenin durumu sadece dondurmak suretiyle teröristlere dokunmamak ve onlarn faaliyetlerine izin vermek istedii izlenimi verildiini hatrlatan Lavrov, Bu böyle deil. Teröristlere dlibde hiçbir zaman dokunulmama konusunda söz verilmedi. Rus ve Türk liderlerin yapt anlamalar tekrar okuyunuz, o zaman her ey anlalacak. ifadelerini kulland.

Rusyann Türkiye ile görümelere en üst düzeyde devam etmeye hazr olduunu vurgulayan Lavrov, Türk meslektalarmzla mevcut durumu, üzerinde anlatmz eyi yerine getirmenin yollarn, bir buçuk yl önceki durumun yeniden yaplandrlmas açsndan deil, bahsettiim sonuçlar açsndan bu anlamalarn yerine getirilmesini incelemeye devam edeceiz. En üst düzey dahil her seviyede çalmaya hazrz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git