İdlib Panikte!

SON günlerde Rus savaş uçaklarının desteğiyle havadan ve karadan rejimin ele geçirmek için saldırdığı İdlib'de yaşayan siviller tedirginlik yaşıyor. Saldırılara inat muhaliflerin son kalesi olan İdlib sokaklarında günlük yaşamlarını sürdüren siviller, dünya kamuoyunu Esad rejiminin katliama dönüşecek harekatını engellemeye çağırıyor.

Haberler 12.09.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hatayn karsnda bulunan ve terör örgütü Heyeti Tahriri am (HT) denetimindeki dlib, son günlerde rejimin hedefi oldu. Son iki yldr ülkenin birçok yerinde ran ve Rusyann desteiyle kontrolü salayan Esad rejimi, muhaliflerin denetimindeki Deraa kent merkezinde de denetimi eline geçirmesinin ardndan yeni operasyon adresinin dlib olduunu açklad. Ülkede muhaliflerin denetimindeki son kent merkezi olmas açsndan önem tayan dlibi son günlerde havadan ve karadan balayan saldrlar ile tüm dünya gözlerini çevirdi.

Esad rejiminin kontrolü salad bölgelerdeki muhaliflerin gelmesiyle nüfusu 4 milyona yükselen dlibde, hem yaplacak bir operasyon hem de kimyasal silah kullanlacana yönelik iddialar sivillere büyük tedirginlik yaatyor. dlibde aralarnda husumet bulunan ve geçmite fikir ayrlklar nedeniyle zaman zaman birbiriyle çatan muhalif gruplar, Esad rejimine kar ortak hareket etmeye balad.

Rejimin kente yönelik yapaca ve hava saldrlar ile sivil-muhalif ayrm yapmadan düzenleyecei askeri bir harekatn katliama dönüecei endiesini tayanlar tüm dünyay olas bir harekat engellemeye davet ediyor. Buna karn muhalifler, rejim kartlarnn son kalesi olan dlibi Esada teslim etmek yerine direnme ve çatmaya karar verdi. Bu kararn ardndan muhalif gruplar, yaptklar ortak toplantlar sonunda rejimin balataca kara harekatna kar savunma hatlar oluturulmas kararna vard. Bir yandan dlib krsalnda savunma hatlar oluturan ve hava saldrlarndan korunmak için snak ve tüneller ina eden muhalifler, dier yandan en kötü senaryoda sivillerin kentten çk için Türkiye snrnn yan sra Afrin ve Cenderis bölgesine koridor açma konusunda mutabakata vard.

REJM GÜçLER SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

Muhaliflerin her türlü harekata kar hazrlklarn youn ekilde sürdürdüü dlibin güneyi ile Hamann kuzeyinde kalan krsal bölgelere rejim güçleri saldrlarn sürdürüyor. dlib kent merkezinin krsalndaki köy ve kasabalara Rus sava uçaklarnn desteiyle bombardman düzenleyen rejim güçleri, bu bölgelerde savunma hatt oluturan muhaliflerin bulunduu alanlar karadan da sürekli tank, havan ve roketlerle ate altna alyor. Bu saldrlara muhalifler de zaman zaman denetimindeki bölgelerden rejim birliklerinin bulunduu alanlara ve hassas noktalara Grad füzeleriyle misilleme yapyor.

GÜNLÜK YAAM SÜRSE DE HALK TEDRGN

Tüm dünyann yakndan takip ettii 4 milyon sivilin yaad dlibde günlük yaam devam etse de insanlarn tedirginlii dikkat çekiyor. Sokaklarnda iyerlerinin açk olduu, çar ve meydanlarnn canl olduu görülen dlib kent merkezinde insanlar hava ve kara saldrlarna inat evlerine kapanmak yerine günlük yaamlarna geçmite olduu gibi devam ediyor. Tedirginlikleri dikkat çeken ancak rejimin saldrlarna boyun emeyeceklerinin mesajn veren siviller, en büyük isteklerinin dünyann Esad rejiminin katliama dönümesi kaçnlmaz saldrlarn engellemesi olarak ifade etti. Evlerine kapanmak yerine sokaklara çkarak günlük yaamlarna devam ettiklerini dile getiren siviller, rejimin saldrlarna ve tehditlerine boyun emeyeceklerini belirtiyor. Dünyay, kente yönelik saldrda milyonlarn ölümüne seyirci kalmamas için katliama engel olmaya çaran siviller, özgürlük ve demokrasi isteklerinin karlnn bomba olmamas gerektiini vurgulad.

Krsal bölgelerde yaayan ve hava saldrlarndan kaçanlarn da kente geldiini anlatan dlibliler, birçok yardma muhtaç durumda olduklarn ve rejim saldrlarnn engellenerek temel yaam malzemesi yardm yaplmasn istedi.

Rejimin hava saldrlarnn en çok etkiledii noktalardan birisi olan dlibin Cisr E uur ilçesinde de halk, günlük yaamna dönmeye balad. Saldrlarn ardndan binlerce kiinin göç ettii ilçede kalanlar, normal hayatlarna kaldklar yerden devam ediyor. lçede kurulu olan Mahalli Meclisin bakanln yapan Emin Kahvac, saldrlarn ardndan elektrik ebekelerinin hedef alndn söyledi. Halkn ihtiyac olan elektrii jeneratörler ile temin etmeye çaltklarn anlatan Kahvac, sivillerin yaamlarn sürdürebilmek adna yaplmas gereken yardmlarn kendilerine ulamadn, ilçede binlerce kiinin ekmek ve gdaya ihtiyaç duyduunu ifade etti.

Cisr E uurda kurulu olan Önderler Meclisi Bakan smail Hisnavi ise saldrlarn ardndan hedef olabilecei endiesiyle okullar boaltp eitime ara verdiklerini ifade etti. Kimyasal silah kullanlaca yönündeki söylentilerin ardndan binlerce kiinin ilçeden ayrldn vurgulayan Hisnavi, rejimin saldrlarnda teröristleri hedef aldn iddia ettiini ancak Cisr E uurda sadece sivillerin bulunduunu ve hedefin insanlar göçe zorlamak olduunu kaydetti. Hisnavi, rejimin dlibe bir adm yaklamak adna yapt bu hamleyi duyarl sivillerin evlerini terk etmeyerek boa çkaracaklarna inandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git