İdlib’den El Bâb’a

Halep’te ateşkes sağlandıktan sonra şehirden tahliye edilip İdlib’e geçen muhalifler, burada Nusra Cephesi’nden ayrılıp aileleriyle birlikte bugün Türkiye’ye geçiyor.

Haberler 27.12.2016 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aileleri Türkiyede koruma altna alnacak olan muhalifler birkaç gün içinde Frat Kalkan Operasyonuna dhil olacak.

dlibdeki muhalif kaynaklara göre, Türkiyenin destekledii muhalif gruplarn dlibden ayrlmasnn ardndan Rusya ve Suriye rejiminin dlibe yönelik operasyon düzenlemesi bekleniyor.

dlibe operasyon hazrl

Rejimin kontrolünün bulunmad dlib, amn Fethi Cephesinin en güçlü olduu bölge. Örgüt, birkaç ay önce Nusra Cephesi olan adn deitirmi, bal olduu El Kaide ile olan ilikilerini de kestiini duyurmutu. Nusra Cephesi, Türkiye, Rusya, ABD ve birçok Avrupa ülkesinin terör örgütleri listesinde bulunuyor.

Halepte Rusya ve rejimin aylar süren bombardmannn ardndan birkaç kilometrekarelik alana skan muhalifler ve siviller, Rusya ve Türkiyenin arabuluculuuyla salanan atekes sonras 15 Aralk itibariyle dlibe gönderilmiti. Tahliyeler sürerken gazetecilerin sorularn yantlayan Birlemi Milletler Genel Sekreteri Suriye Özel Temcilsi Staffan De Mistura, rejimin dlibe de operasyon düzenlemesinden endie ettiklerini söylemiti.

20 Aralkta Moskovada bir araya gelen Türk, Rus ve ranl dileri bakanlar, birkaç konunun yan sra terör örgütleriyle mücadele konusunda da uzlama salad. Bu üç ülkenin de terör örgütü kabul ettii iki grup var: ID ve Nusra Cephesi. Türk yetkililer, Halepten sonra srann dlibe gelecei endiesiyle Halepten ayrlan siviller için dlibin dnda, Türkiye snrnda çadrkentler kurdu.

Reutersa konuan dlibli kaynaklar da, son iki günde Rusyann dlib civarndaki hava bombardmann artrdn söyledi.

dlibden Frat Kalkanna

Tahliyeler srasnda Halepten çkarak dlibe giden muhalif kaynaklarn Al Jazeeraye verdii bilgiye göre Rusya ve rejim, Türkiyenin talebi üzerine u an için dlibe yönelik büyük bir bombardman yapmyor.

Türk yetkililer, son tahliyelerin de 22 Aralk günü tamamlanmasyla birlikte dlibdeki muhalif savaçlarn ve ailelerin isimlerini ald. Nusra Cephesi dnda kalan muhalif gruplar burada ayrtrlarak aileleriyle birlikte yarndan itibaren Türkiyeye geçmeye balyor. Aileler Türkiyedeki barnma merkezlerine yerletirilirken, muhalif savaçlar Cerablus ve çobanbey üzerinden Frat Kalkan Operasyonuna dhil olacak.

El Bbda acil ihtiyaç olmas sebebiyle bu muhaliflerin birkaç gün içinde Suriyeye geçerek operasyona katlmas planlanyor. Halepten tahliye edilen baz komutanlar Türkiyede koordinasyon için çalmaya balad.

Nureddin Zengi birlikleriyle Türkmen Mehmed Fatih, muntasr Billah ve Sultan Murad Tugaylarna mensup bu muhaliflerin saysnn 300ün üzerinde olmas bekleniyor. El Bbda savaan yaklak iki bin kiilik Özgür Suriye Ordusu mensubunun çounluu da bu tugaylara dhil olan ve farkl bölgelerden gelen muhaliflerden oluuyor.

Bayrbucak için de Frat Kalkan formülü

dlibe yönelik youn bombardmann balamas halinde, Hatay snrnda bulunan Türkmenda ve Bayrbucak bölgesindeki Türkmenlerin de tek çk yolu Türkiye snr olacak. dlib bölgesindeki muhaliflerden gelen destein kesilmesi ihtimalini deerlendiren Türkmenler, Türk yetkililerle birlikte Frat Kalkan Operasyonuna dhil olma ihtimlini deerlendiriyor.

Menbic için henüz bir planlama yaplmadn belirten muhalif kaynaklar, El Bbda k artlarnda daha yava ilerleyebildiklerini, biraz daha zaman alacak olan operasyonun tamamlanmasnn ardndan dier bölgelerle ilgili çalmalarn balayabileceini söylüyor.

Ana Sayfaya Git