İdlip kan gölü

Suriye'nin İdlib ilinde ilan edilen ateşkese rağmen Esed rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın saldırıları devam ediyor. Ateşkesin ilan edildiği 12 Ocak'tan bu yana yapılan saldırılarda 50 sivil hayatını kaybetti, 31 bin 500 kişi yerinden edildi.

Haberler 22.01.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye Müdahale Koordinatörlüünün AA ile paylat bilgilere göre, atekesin ilan edildii 12 Ocaktan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine Rusya 232, Esed rejimi 89 hava saldrs düzenledi.

Saldrlarda 2 okul, 2 Sivil Savunma merkezi, bir toplanma merkezi olmak üzere 6 yaam merkezi hedef alnd.

Esed rejimi, ran destekli terörist gruplar ve Rusyann saldrlarnda 13ü çocuk, 3ü kadn, biri Sivil Savunma görevlisi, toplam 50 sivil hayatn kaybetti.

Saldrlardan kaçarak Türkiye snr hattndaki kamplar civar ile Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat bölgelerine göç edenlerin says 31 bin 500e ulat.

Rusya Savunma Bakanl, Suriyenin dlib bölgesinde 9 Ocakta 14.00ten itibaren atekes uygulamasnn baladn ileri sürmütü ancak rejim ve ran destekli terörist gruplar, kara saldrlarna devam etmiti.

Türkiye Milli Savunma Bakanl ise stanbulda 8 Ocakta düzenlenen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin zirvesinde, Libya ve dlibde atekes ilan edilmesi karar alnd ve taraflara bu yönde çar yapldn, 12 Ocakta 00.01den itibaren atekes uygulamas baladn açklamt.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilanyla durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden dlib hariç kalanlar, Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi. Saldrlardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye snrna yakn kesimlere göç etti. Rusyann, Türkiyeyle 17 Eylül 2018de vard Soçi mutabakatndan bir süre sonra da saldrlar devam etti.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna en az 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda 1600den fazla sivil can verdi.

Ana Sayfaya Git