İngiltere'de yeni Brexit Bakanı belli oldu

Yeni bakan Dominic Raab, 2015 yılından bu yana Muhafazakar Parti iktidarındaki hükümetlerde çeşitli görevlerde bulundu.

Haberler 10.07.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterede David Davisin istifasyla boalan Avrupa Birliinden (AB) çk (Brexit) Bakanlna Dominic Raab getirildi.

ngiltere Babakanlndan yaplan duyuruda, skan ve Planlama Bakan olarak görev yapan Raabn, ülkenin ABden ayrlk müzakerelerini yürütmekle görevli bakanla atand kaydedildi.

Raab, 2016daki referandum öncesinde ülkenin ABden ayrl için sk kampanya çalmasnda bulunmutu. Basnda Raab, selefi Davis gibi sert Brexitçi olarak tanmlanyor.

Hürriyetteki habere göre, Oxford ve Cambridge üniversitelerinden mezun 2 çocuk babas Raab, 2010da milletvekilliine seçilmeden önce avukatlk yapyordu. 44 yandaki bakan 2015 ylndan bu yana Muhafazakar Parti iktidarndaki hükümetlerde çeitli görevlerde bulundu.

BABAKAN MAYE BÜYÜK DARBE

23 Haziran 2016da düzenlenen referandumdan Brexit kararnn çkmasnn ardndan kurulan Brexit Bakanlnn bana getirilen Davis, ngiltere Babakan Theresa Maye sunduu istifa dilekçesinde Mayin cuma günü Brexit konulu özel bakanlar kurulu toplantsnn ardndan açklad Brexit plann eletirmiti.

May hükümetinin izledii siyasetin genel yönünün ngiltereyi en iyi ihtimalle zayf bir pozisyonda brakaca, büyük ihtimalle de kaçnlamaz bir duruma sokaca eletirisinde bulunan Davis, u anda izlenen taktik ve siyaset ngilterenin ortak pazar ve Gümrük Birliinden ayrlma ihtimalinin giderek azaldn gösteriyor. ifadesini kullanmt.

Mayin bugün parlamentonun alt kanad Avam Kamarasna giderek, milletvekillerini Brexit süreci ile kabinenin cuma günü kabul ettii stratejiye ilikin bilgilendirmesi bekleniyor.

Davisin istifas, AB ile yeni müzakere sürecinde kabinede zorlukla destek toplam Maye büyük darbe olarak deerlendiriliyor.

Mayin bakanlnda geçen cuma düzenlenen Brexit konulu özel bakanlar kurulu toplantsnn ardndan, ABde Mallar için serbest ticaret bölgesi teklif edilmesinin kararlatrld duyurulmutu.

ngiltere, Haziran 2016da yaplan referandumla yüzde 48e kar yüzde 52 oyla ABden ayrlma karar alm, 29 Mart 2017de de Lizbon Anlamasnn 50. maddesini ileterek ayrlk sürecini resmen balatmt.

Haziran 2017de balayan müzakereler için AB Komisyonunun Brexit Bamüzakerecisi Michel Barnier ve dönemin ngiltere Brexit Bakan David Davis bakanlndaki teknik ekipler görevlendirilmiti.

Taraflar, geçen yln sonunda vatanda haklarnn da aralarnda yer ald bir dizi konuda ön anlamaya varmt. Son aamada, taraflarn gelecekte ina edecekleri ticari ilikiler, d politika, terör ve uluslararas suçla mücadele, savunma ve güvenlik konularnda i birliine yönelik müzakereleri devam ediyor.

Ana Sayfaya Git