İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "Halk tarihi sınavdan başı dik çıktı"

Ruhani, ülke dışından organize edildiğini iddia ettiği petrol zammı protestolarında İran halkının bilinçli ve sağduyulu hareket ederek düşmanın değirmenine su taşınmasına izin vermediğini belirtti.

Haberler 21.11.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, benzin zamm nedeniyle ülkede patlak veren protestolarn halkn saduyusu sayesinde baarsz olduunu söyledi.

ran devlet medyasnda yer alan haberlere göre, bakent Tahranda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantsnda konuan Ruhani, ülke genelinde düzenlenen ve ölüm ve yaralanmalara yol açan gösterilere ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Protestolara neden olan benzin zammnn orta ve dar gelirli ailelerin akaryakt yardmlarndan daha fazla yararlanmas için yapldn dile getiren Ruhani, Halkmz asl hedefimizin enerji temini konusunda ülkenin kendine yeterli hale gelmesi olduunun bilincindedir. Bu sayede darya muhtaç olmayalm, iç üretimle ihtiyacmz olan enerjiyi doru bir ekilde harcayalm ve ayn ekilde toplumda adaleti salayalm. diye konutu.

Ülke dndan organize edildiini iddia ettii eylemlerin halkn bilinç ve saduyusu sayesinde baarsz olduunu söyleyen Ruhani, ran halk bir baka tarihi snavdan daha ba dik çkarak, ekonomik sorunlara ramen dümann deirmenine su tanmasna izin vermeyeceini ortaya koydu. dedi.

Ruhani, Küçük bir grup, vatan ve milli menfaatlerimize kar giriimde bulundu. Huzursuzluk, dümann ülkede güvensizlik oluturma planyd ancak halk onlara kar tam bir zafer kazand. deerlendirmesinde bulundu.

ran halkna teekkür eden Ruhani, imdi halkn sorunlarn azaltmak için daha fazla hizmet etme ve çaba gösterme sras bizde. ifadesini kulland.

Yerel kaynaklardan alnan bilgilere göre, gösteriler önceki günlere göre azalrken internet yasa ve medya kstlamas nedeniyle gösterilerin boyutu hakknda salkl bilgi alnamyor.

Öte yandan dün ülkenin baz kentlerinde hükümeti destekleyen gruplar tarafndan eylemcilere kar gösteriler düzenlendi.

- randa benzin zamm iddetli protestolara yol açt

ABD yaptrmlarnn da etkisiyle ekonomik açdan zor günler geçiren ran halk, 15 Kasm Cuma günü benzine yaplan zammn ardndan ülkenin birçok kentinde protestolara balad.

Gösteriler srasnda birçok kentte kamu binalar tahrip edildi. Tahran yönetimi, protestolarn büyümesi üzerine cumartesi günü ülke genelinde internete eriimi engelledi.

ran hükümeti halkn tepkisini dindirmek için benzin zammndan elde edilen gelirin tamamn, sosyal yardma muhtaç 18 milyon aileye datacan duyurdu.

Yetkililer u ana kadar olaylar sonucunda 5 güvenlik görevlisi ve 1 göstericinin hayatn kaybettiini açklarken, gösterilerle ilgili yaklak bin 500 kii de gözaltna alnd. Uluslararas Af Örgütü tarafndan dün yaplan açklamada ise olaylar srasnda 21 kentte en az 106 kiinin hayatn kaybettii ancak ölü saysnn tahmin edilenden fazla olabilecei belirtildi.

Ana Sayfaya Git