İran fena karıştı

İran’da akaryakıta yapılan zam sonrasında başlayan protestolar devam ediyor. 1 polisin hayatını kaybettiği protestolara ilişkin İran dini lideri Ali Hamaney, “İnsanların talepleri karşılanmalı” dedi.

Haberler 18.11.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rann Kirmanah Eyaleti Emniyet Müdürü Ali Ekber Cavidan, benzin zamm protestolarnda bir emniyet görevlisinin hayatn kaybettiini söyledi.

ranl Örenciler Haber Ajansna (ISNA) konuan Cavidan, Kirmanah kentinde dünkü gösterilerde bir grup silahl eylemci Elaheye-24 Karakolunu ele geçirmek amacyla saldr düzenlemi, çkan çatmada yrec Cevahiri adndaki polis yaralanmt. dedi.

Cavidan, Binba polis memuru Cevahirinin kaldrld hastanede yaamn yitirdiini ifade etti.

GÖSTERLEDE POLS ÖLDÜRÜLDÜ

ran Ulusal Petrol Ürünleri Datm irketinin daha önce yapt açklamaya göre, devlet tarafndan sübvanse edilen benzinin litresi, aylk 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuru) bin 500 tümene (75 kuru) yükseltilmiti. Araç bana bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alnmas halinde benzinin litre fiyat 3 bin tümene (1,5 lira) çkartlmt. Tahran, Tebriz, Mehed, Ahvaz, sfahan, Yezd, Kirman ve Kereç gibi birçok kentte benzin zamm protestolar cuma günü balad.

rann Tahran merkezli haber ajans Mehrin haberine göre Hamaney, Yetkililer, insanlarn bu plana dair endielerini gidermek için tüm kaynaklarn kullanmal. Ben bu alanda uzman deilim, ancak yürütme, yarg ve yasama organ bakanlarnn, uzmanlarn çalmalarna dayanarak ald karar uygulanmal ifadelerini kulland. Hamaneyin ayrca, protestocularn kamu mallarn atee vermelerine ilikin, Kamu mallarn atee vermek vatandalarn ii deil, fitnecilerin ii. ran dümanlar bu tür tahripler ile gerginlii destekliyor ve u anda da bununla megul dedi.

PROTESTOLAR DEVAM EDYOR

Akaryakta yaplan zam sonras bakent Tahran bata olmak üzere, Ahvaz, Hürremehr, Bircend, Mehed, Sircan, Geçsaran, Bender Abbas, sfahan, iraz, Tebriz ve Kirmanah ehirlerinde de vatandalar protestolar düzenleyip, yaplan zamma tepki gösterdi. Ülkenin güneydousundaki Sircan kentindeki eylemlerde, baz göstericilerin bir benzin istasyonunu yakma giriimi sonras patlak verilen gerilimde bir kii öldü.

SABOTAJ YARISI YAPTI

rann ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Amerikan yaptrmlarnn ardndan benzin fiyatlarna yaplan zamma kar çeitli kentlerde patlak veren protestolara tepki gösterdi. Halkn baz kesimlerinin zamdan endie duyduunu ancak iddet içerikli eylemlerin sabotaj olduunu belirten Hameney, yaananlardan slam Cumhuriyetinin muhaliflerini ve yabanc dümanlar sorumlu tuttu.

Hamaney devlet televizyonunda yaynlanan konumasnda, Bazlar bu karar karsnda üphesiz endie duyuyor fakat sabotaj ve kundaklama eylemleri halkmz deil, holiganlar tarafndan gerçekletiriliyor. Kar devrim ve rann dümanlar sabotaj ile güvenlik ihlallerini her zaman destekledi ve bunu yapmaya devam ediyorlar ifadelerini kulland. Hamaney, Ne yazk ki baz sorunlar yaand, baz kiiler yaamlarn yitirdi ve baz merkezler hasar gördü dedi.

Hamaney benzin fiyatlarndaki zamlarn uzman görülerine dayandn ve uygulanmas gerektiini söylerken, yetkililere baka zamlar yapmama çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git