İran işi bozuyor

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde muhaliflere karşı yürütülen operasyonların kara gücüne, İran'ın komuta ettiği Şii milisler hakim. Halep'in her yerinde boy gösteren Şii milisler, İran'dan aldıkları emirle ateşkes sürecini de sabote ediyor.

Haberler 15.12.2016 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran, muhaliflerin geçen senenin banda Halepin güneybatsndaki dlib ilini tamamen kontrolüne almas ve Lazkiye merkeze yaklamasnn üzerine müttefiki Esed rejiminin yardmna komutu.

AA muhabirlerinin, ii milis gruplarn medya kaynaklar, ran basn ve sahadaki Suriyeli muhalif gruplardan alarak derledii bilgilere göre, Tahran yönetimi milis sevkiyatna 2014ün ilk aylarnda balad.

Rejimi ayakta tutmak isteyen ran ordusu ve istihbarat, Irak, Lübnan, Afganistan ve Pakistandan getirdii yaklak 18 bin ii milisi Suriyeye soktu.

ii milisler, 2014 bandan itibaren yerletikleri Halepte Suriye topraklarndaki en youn saldrlarn düzenledi.

Halihazrda ülkedeki yaklak 18 bin ii milisten 12 bini sadece Halep topraklarnda bulunuyor.

12 bin milisten 7 bini dou Halepte 15 Kasmdan bu yana muhaliflere düzenlenen iddetli saldrlarn ban çekiyor.

Kuatmadaki bölgede yalnzca 15 Kasmdan bunu yana bin 138 sivilin katledildii saldrlarn öncüsü, Irakl Nüceba Hareketi, Bekir Tugay, Irak Hizbullah ve Lübnan Hizbullah oldu.

4 örgüt dou Halepin Cudeyde, Bustan Paa, Ramuse Kava, Ballura, Merce, Azize, Ramuse çimento fabrikas, Azize, Seyf el-Devle, Selahaddin, eyh Said, eyh Lütfi, Endüstri bölgesi, Zarazir, Bustan el Kasr ve Ensari bölgelerine yerlemi durumda.

- Halepin geri kalann da igal ettiler

ranl generaller, kuatmadaki dou Halep dnda, 5 bin milisi de Halepin bats ile güneyinde kullanyor.

Bunlarn yaklak 2 binini Afganistanl Fatimiyun Tugay, 500 kadarn Pakistanl Zeynebiyyun Tugay olutururken 2 bin 500 civarndaki milis dorudan ran Devrim Muhafzlarnn saflarnda görevli.

Halepin batsnda Hizbullah ve Irakl Nüceba Hareketi Tugay özellikle Minyan, Karton Fabrikas, Dahiyetül Esed, 3000 Konutlar, Askeri Akademi ve Hamdaniyye bölgelerini igal ediyor.

- Atekese kar çktlar, imha sava istediler

Rejim ve destekçilerinin saldrlarnda 6 kilometrekarelik bir alana skp kalan onbinlerce sivil ve binlerce muhalif savaçnn atekes salanarak bölgeden güvenli ekilde tahliye edilmesi için Türkiye ve Rusya arasnda görümeleri sürerken, ran komutasndaki ii milisler süreci sekteye uratmaya çalt.

AA muhabirlerinin muhalif komutanlardan ald bilgiye göre, atekesin salanmasnn ardndan ilk etapta yarallarn tahliyesi için hazrlk yapld.

Yarallarn bindirildii araçlar rejimin kontrol noktasna yaklatnda ise ii milisler geçit vermedi.

Saatler süren müzakerelere ramen ran komutasndaki milisler engellemeye devam etti.

Tahrandan emir alan ii milisler, kuatmay sürdürüp ayn alana skm sivil ve savaçlar mümkün olduunca imha etmenin yolunu zorluyor.

Türkiye ve Rusya arasndaki görümelerle dün akam 19.00 sularnda salanan atekesin ardndan, ran komutasndaki ii milisler ve Esed ordusu sabah 10.30 sularnda kuatma bölgesini top ve havan atlaryla vurmaya balamt.

Ana Sayfaya Git