İran'da benzin zammından elde edilen gelirin bir kısmı halka dağıtılacak

Tahran yönetimi, protestolara neden olan benzin zammından elde edilen gelirden ailelere 55 bin tümen ile 205 bin tümen arasında destek verileceğini açıkladı.

Haberler 19.11.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

randa benzine yaplan yüzde 300 zamma yönelik protestolar sürerken, hükümet zamdan elde edilecek gelirin bir ksmnn bugünden itibaren dar gelirli kiilere datlacan açklad.

Ülkede uzun süredir tartlan ancak sürekli ertelenen benzindeki yüksek art, ABD yaptrmlarnn ardndan ekonomik krizle bouan halkn tepkisine yol açmt.

Zamlarn açkland cuma gününden bu yana bakent Tahran bata olmak üzere iraz, sfahan, Mehed, Kerec, Tebriz ve Urumiye gibi büyük ehirlerde göstericilerle güvenlik güçleri kar karya geldi.

imdiye kadar yaklak 100 banka ubesi, onlarca hükümet binas ve i yerinin yakld ve binden fazla göstericinin gözaltna alnd protesto eylemlerinin ardndan hükümet zamdan kazanlan parann vatandalara yardm olarak datlacan açklad.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantsndan sonra açklama yapan Ruhani, daha önce söz verilen sübvanselerin bugünden itibaren yatrlmas için Bütçe ve Planlama Kurumuna talimat verdiini söyledi.

BENZN GELR VATANDAA DAITILACAK?

Ruhani, en alt gelir grubundan balayarak yaklak 60 milyon kiiye ödenmesi planlanan sübvanselerin tamamnn hafta sonuna kadar hesaplara yatrlacan belirtti. ran Cumhurbakan Ruhani 60 milyon kiiden yaklak 23 milyonun daha fazla ihtiyaç sahibi olduunu aktard.

Ruhani, cuma günü konuyla ilgili yapt açklamada da 4 yldr benzine zam yapmadklarn, artn halkn menfaatleri dorultusunda ve dar gelirli vatandalara yardm amacyla yapldn ifade etmiti. Ruhani, ekonomik krize ramen hükümetin arttan kazanç elde etmeyi amaçlamadn ve tüm gelirin 60 milyon kiiye datlacan aktarmt.

randa halihazrda 18 milyon aileye kii ba 45 bin tümen temel yaam destei veriliyor. Bunun yannda benzindeki son artla elde edilecek gelir, bir kiiye 55 bin, 2 kiilik aileye 103 bin, 3 kiilik aileye 138 bin, 4 kiilik aileye 182 bin ve 5 kiilik aileye de 205 bin tümen eklinde datlacak ve mevcut sübvanselere eklenecek.

randa, Eski Cumhurbakan Mahmud Ahmedinejad döneminde, ihtiyaç sahibi vatandalara temel yaam destei olarak kii ba 45 bin tümen yardm yaplyordu. Halihazrda 82 milyon nüfusa sahip ülkede yaklak 60 milyon kiiye ödenen sübvanseler, benzin zammndan elde edilecek gelirle artrlacak.

Protesto gösterileri yer yer devam ederken hükümet tarafndan atlan bu admn sokan nabzn dindirmeye yetip yetmeyecei ise henüz bilinmiyor.

Ana Sayfaya Git