İsrail etnik temizlik yapıyor!

İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Sur Bahir bölgesinde Filistinlilerin evlerine yönelik bu sabah başlattığı yıkımlara karşı Filistin yönetiminden tepkiler yükseliyor.

Haberler 23.07.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin Hükümet Sözcüsü brahim Milhim, srail güçlerinin igal altndaki Dou Kudüste Filistinlilerin evlerine yönelik balatt ykmlar etnik temizliin bir parças olarak nitelendirdi.

Sözcü Milhim, srailin igal altndaki Dou Kudüsün Sur Bahir bölgesinde yer alan Vadi El-Hummus Mahallesinde bu sabah balatt ykmlara tepki gösterdi.

Milhim, Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) ile srail arasnda imzalanan anlamaya (Oslo Anlamas) göre A bölgesinde yürütülen bu ykmlar etnik temizliin bir parçasdr ve Filistinli nüfusu yerinden etmeyi amaçlamaktadr. srail sonradan ina edilen duvara (Ayrm Duvar) yaknl bahanesiyle binalar ykyor. dedi.

srailin Ramallah yönetimiyle Kudüsü ayrmak istediini belirten Milhim, uluslararas toplumun bu adaletsizlik karsnda sessiz kalmamas gerektiini vurgulad.

Milhim, ayrca, srailin benzer sebeplerle Sur Bahir bölgesinde 200 kadar binay ykma ihtimali olduunu belirterek tehlikenin büyüklüüne dikkati çekti.

Filistin resmi ajans WAFAnn haberine göre, Filistin Devlet Bakanlndan yaplan açklamada da srailin Vadi El-Hummus Mahallesinde balatt ykmlar knand.

srail güçleri, igal altndaki Dou Kudüste Ayrm (Utanç) Duvarnn devam olan tel bariyerlere yakn olduu gerekçesiyle Filistinlilere ait baz evleri bu sabah zorla boaltarak ykmaya balamt.

- Ne olmutu?

srail Yüksek Mahkemesi, geçen ay Sur Bahirdeki söz konusu binalarn Ayrm Duvarnn devam oluturan tel bariyerlere yaknl nedeniyle güvenlik tehlikesi oluturduunu iddia ederek ykmna karar vermi ve mülk sahiplerine 18 Hazirana kadar binalarn ykmalar için süre tanmt.

Bunun üzerine Filistinliler, bazlar ina halinde olan 10 binann ykmnn durdurulmas için Yüksek Mahkemeye bavurmu ancak mahkeme dün bu bavuruyu reddetmiti.

Uzmanlar, srail mahkemesinin bu kararnn Filistinin dier bölgelerinde de birçok evin yklmasna neden olabilecei uyarsnda bulunuyor.

Filistin ile srail yönetimi arasnda 1995te imzalanan kinci Oslo Anlamas çerçevesinde Bat eria; A, B ve C bölgelerine ayrlmt. Yüzde 18i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin yüzde 21lik B bölgesinin idari yönetimi Filistine, güvenlii sraile devredilmi yüzde 61ini oluturan C bölgesinin ise idari yönetimi ve güvenlii sraile braklmt.

Ana Sayfaya Git