İsrail'de koalisyon hükümeti maratonu başlıyor

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, kimin başbakanlığındaki koalisyon hükümetini destekledikleri konusunda görüşlerini almak için meclise giren 9 siyasi partinin heyetleriyle ayrı ayrı görüşecek.

Haberler 23.09.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail Cumhurbakan Reuven Rivlin, koalisyon hükümetini kurmak için hangi aday görevlendireceini belirlemek için bugün ve yarn meclise giren 9 siyasi partinin heyetlerini kabul edecek.

Rivlin, meclise giren partilerden hangi ismi babakan olarak görmek istediklerine ilikin görülerini almak amacyla bugün ilk olarak resmi olmayan sonuçlara göre sal günkü seçimleri önde tamamlayan eski Genelkurmay Bakan Benny Gantz liderliindeki Mavi-Beyaz ttifak heyetiyle Cumhurbakanlkta bir araya gelecek.

Mavi-Beyazn ardndan seçimi ikinci srada tamamlayan Babakan Binyamin Netanyahunun partisi Likud heyetini kabul edecek olan Rivlin, daha sonra da srail vatanda Filistinlileri temsil eden partilerin oluturduu ve sandktan üçüncü parti olarak çkmay baaran Ortak Arap Listesi Blokuyla görüecek

Rivlin, daha sonra srayla as Partisi ve eski Genelkurmay Bakan Avigdor Libermann partisi srail Evimizin heyetlerine kimi babakan olarak görmek istediklerini soracak.

srail Cumhurbakan yarn da srayla Birleik Tevrat, Yamina (Sa) ttifak, çi Partisi ve Demokratik Birlik ttifak heyetlerini kabul edecek.

- Likud Netanyahunun adn vermeyecek iddias

Cumhurbakan Rivlin, 5 partinin yetkilerini bugün yerel saatle 17de kabul etmeye balayacak ve her partinin heyetiyle ayr ayr yapaca görümeler en fazla 45 dakika sürecek.

Mavi-Beyaz heyetinin Rivline babakan aday olarak liderleri Gantz göstermesi beklenirken, Netanyahunun partisi Likudun liderlerini babakan aday olarak önermeyecei iddia edildi.

srailin Kanal 13 televizyonun haberine göre, Netanyahu, parti kurmaylaryla yapt görümede Likud heyetinin kendisini babakan aday olarak önermemesini istedi.

Böylece Rivlin koalisyon hükümetini kurma görevini ilk olarak Gantza vermesi salanm olaca, sa partilerin desteini almas zor gözüken Mavi-Beyaz liderinin koalisyonu kurmak için Ortak Arap Listesi ile Libermann partisinin desteine ihtiyaç duyacana iaret edildi.

Ancak Libermann Ortak Arap Listesinin içinde yer ald denkleme scak bakmayaca bu nedenle Mavi-Beyazn liderinin koalisyonu kurmakta baarsz olabilecei dile getirildi.

Haberde ayrca, Gantzn koalisyonu kurmakta baarsz olmas halinde Cumhurbakan Rivlinin görevi Netanyahuya verecei ve srail Babakannn hiçbir partinin ülkeyi üçüncü kez erken seçimlere götürme sorumluluunu almamak istemesi nedeniyle hükümeti kurmasnn kolaylaaca yorumu yapld.

- Ortak Arap Listesi ile srail Evimizin görüü merak ediliyor

Resmi olmayan sonuçlara göre srailde 17 Eylülde yaplan seçimlerde hem Netanyahunun partisi Likudun ba çektii sa partilerden oluan blok, hem de Gantzn liderliindeki Mavi-Beyazn önderliindeki sol blok 120 sandalyeli mecliste koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 milletvekiline ulaamad.

Netanyahu liderliindeki sa blok 55te, Gantzn ban çektii sol blok ise 44 milletvekilinde kald.

Bu nedenle srail vatanda Filistinlileri temsil eden partilerin oluturduu Ortak Arap Listesi Bloku ve Libermann partisi srail Evimizin Cumhurbakan Rivline hangi adayn babakanln destekleyecekleri merak konusu.

- Ortak Arap Listesinden Gantza artl destek iddias

Ortak Arap Listesi, dün ve bugün yapt görümelerde Rivline verecekleri cevab masaya yatrd.

srail basnnda yer alan iddialara göre, Ortak Arap Listesi, srail topraklarnda yer alan Filistin köylerindeki ykmlarn durdurulmas, tartmal Yahudi Ulus Devlet Yasasnn iptali, Tel Avivin Filistin yönetimiyle bar görümelerine yeniden balamas gibi taleplerinin yerine getirilmesi halinde Rivline Gantzn babakanln desteklediklerini beyan edecekler.

Söz konusu haberlerde Mavi-Beyazn bu taleplere ne cevap verdiine ilikin bilgiye yer verilmedi.

- Kilit isim Liberman rengini belli etmiyor

Resmi olmayan sonuçlara göre partisi meclise 8 milletvekili sokan ve koalisyon açmaznn anahtarn elinde tutan eski Savunma Bakan Libermann ise kimi babakan olarak görmek isteyecei konusunda ketumluunu koruyor.

Libermann partisinden basna szdrlan bilgilere göre, eski Savunma Bakan Cumhurbakan Rivline ne Netanyahunun ne de Gantzn adn verecek.

Ana Sayfaya Git