'İsrail'deki siyasi kriz Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını ortadan kaldırabilir'

Haaretz gazetesindeki analizinde Amir Tibon, "İsrail'de yeniden erken seçim kararı alınması nedeniyle ABD yönetimi planının açıklanmasını ertelerse kimse buna şaşırmaz." ifadelerini kullandı.

Haberler 31.05.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailde Babakan Binyamin Netanyahunun kendisine tannan sürede koalisyon hükümetini kuramamasnn ardndan meclisin feshedilerek erken seçim karar alnmas, ABD Bakan Donald Trumpn Filistin-srail meselesine çözüm bulmak amacyla hazrlad Yüzyln Anlamas olarak adlandrlan plann da geleceini tartmaya açt.

srailin önde gelen gelen gazetelerinden Haaretzde yaymlanan Amir Tibon imzal analizde, ülkede erken seçim karar alnmas nedeniyle Yüzyln Anlamas plannn açklanmadan rafa kalkabilecei yorumu yapld.

Tibon, Trumpn geçen yl eylül aynda yapt bir konumada Yüzyln Anlamasn ubat 2019da açklayabileceini duyurduunu, ancak Aralk 2018de srailde erken seçim karar alnmas üzerine ABD Bakannn plann açklanmasn ertelediini hatrlatarak, srailde yeniden erken seçim karar alnmas nedeniyle ABD yönetimi plann açklanmasn ertelerse kimse buna armaz. ifadesini kulland.

ABD yönetiminin sraildeki siyasi gelimelere baklmakszn Yüzyln Anlamas kapsamnda yaplacak ilk organizasyon olarak nitelenen Bahreyndeki ekonomi çaltayn düzenlemekte kararl olduu yönündeki açklamasna atfta bulunan Tibon, unlar kaydetti:

Bu açklamaya göre Yüzyln Anlamas planndaki ekonomi bölümü Bahreynin bakenti Manamadaki çaltayda açklanacak m? Ya plannn siyasi bölümü? Bu sorularn cevabn henüz kimse bilmiyor.

Trumpn admlar Filistinlilerin plan üzerindeki üphelerini güçlendirdi

Tibon, Bakan Trumpn 9 Nisandaki seçimden ksa süre önce igal altndaki Golan Tepelerini srail topra olarak tanyan kararnameyi imzalayp, Dileri Bakan Mike Pompeoyu Netanyahu ile birlikte Alama (Burak) Duvarn ziyaret ettirerek srail Babakanna seçimlerde açktan destek verdiini belirtti.

Daha önce birçok ABD Bakannn sraildeki seçimlere müdahil olduunu ancak Trumpn dierlerine göre daha ileri gittiini dile getiren Tibon, Trump sadece seçim sürecinde deil seçimden sonra da Netanyahuya yardmn sürdürdü. Bu hafta Twitterdaki paylamyla sraildeki demokratik sürece müdahale etti. ifadelerine yer verdi.

Trumpn Netanyahunun seçim kampanyasna verdii destein Yüzyln Anlamas plann hazrlayan ekipte yer alan damad ve kdemli danman Jared Kushner ve Uluslararas Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblattn iini daha da zorlatrdn öne süren Tibon, Trumpn seçim öncesi Netanyahuya verdii destek Filistinlilerin ABD yönetiminin hazrlad plan üzerindeki üphelerini daha da güçlendirdi. Filistinliler, plannn tek tarafl olduu ve sraildeki saclarn pozisyonuna yakn olduuna inanyorlar. ifadelerini kulland.

Kushner ve Greenblattn teorik olarak, Netanyahunun kazanmas için elimizden geleni yaptk ama koalisyonu kuramad. Netanyahunun siyasi programna uymak için plan daha fazla bekletemeyiz. diyerek Yüzyln Anlamasn açklamay düünebileceklerini kaydeden Tibon, bununla birlikte Netanyahudan övgü almay kendi bar plann sunmaya tercih edecek bir yönetiminden (Trump yönetimi) böyle bir karar vermesini beklemenin zor olduuna iaret etti ve Yüzyln Anlamas plannn sraildeki seçim süreci sona ermeden açklanmayaca görüünü ortaya koydu.

Yüzyln Anlamas

ABD Bakan Donald Trumpn srail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüü, Suudi Arabistan, Birleik Arap Emirlikleri (BAE) ve Msrn da destek verdii belirtilen Yüzyln Anlamas plannda, Kudüsün tamamnn sraile braklmas ve igal altndaki Bat eriada yer alan yasa d Yahudi yerleim birimlerinin büyük bölümünün varln sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdii de belirtiliyor.

srail tarafndan yerlerinden edilen 6 milyona yakn Filistinli mültecinin geri dönü hakk konusuna yer verilmedii kaydedilen planda, Filistin tarafna baz maddi yardmlar ile Kudüsün kenar mahallelerinden birinin bakent olarak önerildii ifade ediliyor.

Ana Sayfaya Git