İsrail'in Doğu Kudüs planı

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Müzakere Departmanı tarafından yayımlanan bir videoda, İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'e yönelik, "Yahudi çoğunluğu oluşturma, Filistinlilerin sayısını azaltma ve şehri çevresinden izole ederek Batı Şeria'dan ayırma" şeklinde üç aşamalı bir plan yürüttüğü bildirildi.

Haberler 12.12.2016 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Kudüs: srailin Sömürge Plann Açklyoruz balyla yaymlanan videoda, srailin bu politikalar Yahudi yerleim birimlerini çoaltma giriimleri eklinde dayatlan rkç ve müstemleke bir siyaset olarak tanmland.

Dou Kudüsün yüzde 35lik alannn illegal Yahudi yerleim birimlerine tahsil edildii belirtilen videoda, Filistinlilere ehrin sadece yüzde 13lük alannda imar izni verilerek emlak krizine yol açld vurguland.

- 100 bin kii evsiz kalma korkusuyla yayor

Bu uygulama nedeniyle Filistinlilerin ruhsatsz ev yapmak zorunda kald, bu yüzden imdiye kadar 3 bin 500 evin srail askerlerince ykld ve 25 bin evin de her an yklma tehlikesi ile kar karya olduu belirtildi. Ev ykm nedeniyle toplam 100 bin Filistinlinin yerinden olma riski bulunduu kaydedildi.

Videoda, srailin igal altnda tuttuu Dou Kudüste14 bin 500 Filistinlinin ikamet iznini çeitli gerekçelerle iptal ederek ehir dna sürdüü, buna karlk Yahudi yerleimciler için binlerce ev ina ettii ve bunlarn ulamn salamak için yine Filistin topraklar üzerinde yollar yapt ifade edildi.

Bu uygulamalarn neticesinde Dou Kudüste yaayan illegal Yahudi yerleimcilerin saysnn 200 bine ulat, ehirde kalabilen Filistinlilerin saysnn ise 300 bin olduu belirtildi. srailin Bat eria etrafnda ina ettii Ayrm Duvarnn Kudüsün baz mahallelerini ehirden kopard belirtilen videoda, bu nedenle yaklak 100 bin Filistinlinin ehir merkezine eriiminin yasakland bilgisine yer verildi.

Videoda Dou Kudüs ve burada yaayan Filistinliler için sömürgeletirilmi, yoksul braklm ve tecrit edilmi ifadeleri kullanld.

srail, Ayrm Duvarn güvenlik gerekçesiyle Bat eria ve srail arasnda 2002de ina etmeye balamt. Birlemi Milletlerin en üst düzey yarg organ Uluslararas Adalet Divan, 2004 ylnda duvarn yasa d olduuna dair bir tavsiye karar almt.

Mescid-i Aksann da içinde bulunduu Dou Kudüs 1967den beri srail igali altnda bulunuyor. srailin Kudüsü bakent olarak ilan etmesini tanmayan uluslararas toplum, Tel Aviv yönetiminin ehirdeki varln igal olarak tanmlyor ve burada yaayan yaklak 200 bin Yahudi yerleimcinin varln illegal olarak görüyor.

Ana Sayfaya Git