İsrail'in yeni oyunu

Filistin'den İsrail'in Harem-i İbrahim'i tümüyle kontrolüne almaya çalıştığı uyarısı

Haberler 01.04.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin Vakflar ve Din leri Bakanl, srail makamlarnn ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnn bahane ederek igal altndaki Bat eriada bulunan Harem-i brahim Camisini tamamen kontrol altna almaya çalt uyarsnda bulundu.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, srail askerlerinin Bat eriann El-Halil kentinde bulunan Harem-i brahimi tamamen kapatt, müezzin dnda, mabedin koruma ve hizmetçilerinin giriine izin vermedii belirtildi.

Açklamada söz konusu uygulamann, igal devleti srailin Harem-i brahimi tamamen kontrol altna alma sürecinin balangc olduuna vurgu yapld.

Uluslararas topluma srailin Harem-i brahimi bir sinagoga çevirme planlarn durdurmas için devreye girme çars yaplan açklamada, srailin mabede saygszlk ettii belirtildi.

Filistin Vakflar ve Din leri Bakanl, Harem-i brahimi Kovid-19 salgn endiesiyle Müslümanlarn ibadetine ve ziyaretçilere kapatm, ancak srailin mabedin hürmetini ihlal etmesine karn koruma ve hizmetçilerin görevlerine devam etmesine karar vermiti.

- Mescid-i Aksadan sonraki en kutsal dördüncü cami

gal altndaki Kudüs kentinde bulunan Mescid-i Aksann çevresi olarak kabul edilen El-Halil kentindeki Harem-i brahim, Mekkedeki Mescid-i Haram ile Medinedeki Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksadan sonraki en kutsal dördüncü cami saylyor.

Caminin altnda yer alan Hazreti brahim ve ei Hazreti Sarenin kabirlerinin yan sra Hazreti shak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve elerinin mezarlarnn bulunduuna inanlan maara, srail tarafndan Ata Babalar (Machpelah) olarak isimlendiriliyor. Harem-i brahim, bu nedenle sk sk fanatik Yahudilerin basknlarna uruyor.

Hazreti shak ve einin bulunduu kabirler Müslümanlara ayrlan ksmda kalrken, dierleri ise Yahudilere ayrlan ve sinagoga çevrilen bölümlerde braklm durumda.

- Tarihi 4 bin yl öncesine uzanyor

Tarihi yaklak 4 bin yl önce Hazreti brahimin dönemine uzanan Harem-i brahimin üzerine, Roma mparatorluunun Yahudiyeye atad Yahudi Kral Hirodes tarafndan milattan önce 20 ylnda ina edildii belirtilen surlar hala varln koruyor.

Yap itibaryla Mescid-i Aksaya benzeyen Harem-i brahim, Roma ve Bizans dönemlerinde kilise olarak kullanlrken, 634 ylnda slam ordularnn hükmüyle camiye çevrildi. Buna ramen, Haçl seferleriyle birlikte 90 yl boyunca tarihinde bir kez daha kilise olarak kullanlmaya balanan Harem-i brahim en son Selahaddin-i Eyyubi döneminde yeniden camiye dönütürüldü.

Harem-i brahim, Yahudi inancna göre Mescid-i Aksada olduuna inanlan Süleyman Mabedinden sonra yeryüzündeki en kutsal mabet olarak kabul ediliyor.

UNESCOya bal Dünya Miras Komitesi, 2017 ylnda Harem-i brahim ve caminin içinde bulunduu Eski ehir bölgesinin Filistine ait tehlike altndaki dünya miras olarak Dünya Miras Listesine eklenmesine karar vermiti.

- Cami katliam

srailin 1967 ylndan beri igal altnda tuttuu Bat eriann El-Halil kentinde bulunan cami, 25 ubat 1994te sabah namazn klan Müslümanlarn üzerine ate açan Baruch Goldstein adl Yahudi fanatiin eyleminden sonra kapatlm ve yeniden açldnda ise yarsndan fazlas Yahudilere tahsis edilmi ekilde ikiye bölünmütü.

Tarihe El-Halil Camii (Harem-i brahim) Katliam olarak geçen saldrda 29 Filistinli ehit olmu, 150den fazla kii de yaralanmt.

Ana Sayfaya Git