Şiddetin gölgesinde barış

ABD ile Taliban, Afganistan'da 18 yıldır devam eden savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya yakın olduklarını açıklasalar da ülkede şiddet durmak bilmiyor.

Haberler 09.09.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Katarda bar müzakerelerinin dokuzuncu turunun tamamlanmasnn ardndan bakent Kabile gelen ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, geçen hafta Taliban ile yaplan son bar görümesi sonucu prensip olarak uzlamaya vardklarn duyurdu.

Taliban ile ABD arasnda uzlalan bar anlamas taslanda, ülkede bulunan 14 bin ABD askerinden 5 bininin ilk etapta çekilmesi, iddet olaylarnn azaltlmas, Afgan hükümetiyle Talibann dorudan görüme balatmas, Talibann, Afganistan topraklarnn militanlar tarafndan ABD ve müttefiklerine yönelik saldrlarda kullanlmasna izin vermemesi ve atekes yer alyor.

Kabildeki görümeleri tamamladktan sonra ABDye dönecek olan Halilzad, anlama metnini ABD Bakan Donald Trumpn onayna sunacak.

EREF GAN ANLAMA TASLAINDAN ENDEL

Halilzad tarafndan sunulan anlama taslan inceleyen Afganistan Cumhurbakan Eref Gani, anlama metninden endieli olduunu belirtmiti.

Ganinin, özellikle anlama metninde yer alan Talibana daha çok imkan sunulmasndan endieli olduu düünülüyor.

Öte yandan Cumhurbakan Ganinin, Taliban ile anlama taslan ABD Bakan Trump ile görümek üzere yaknda ABDye gitmesi planlanyor.

BARI çN SEçM ERTELENEBLR

Talibann 2001de hükümetten dümesinin ardndan 4üncüsü 28 Eylülde gerçeklemesi planlanan cumhurbakan seçiminin bar anlamas nedeniyle ertelenebilecei düünülüyor.

Geçen haftalarda açklama yapan ABDnin Kabil Büyükelçisi John Bass, Afganistanda yaknda yaplmas planlanan cumhurbakanl seçimi de görümeleri devam eden bar da önemlidir ancak ABD için bar konusu önceliklidir. diye konumutu.

ABD taraf seçimin ertelenmesi ihtimaline yeil k yaksa da Ancak Afganistan hükümeti ise seçimin belirtilen tarihte yaplmasnda kararl.

TALBAN SALDIRILARINI ARTTIRDI

Bir yandan bar rüzgarnn esmeye balad ülkede dier yandan Taliban saldrlarn arttrd.

Taliban militanlar, geçen hafta ülkenin kuzeyindeki stratejik konuma sahip Kunduz vilayetine toplu saldr gerçekletirmiti. Talibann vilayet merkezinde güvenlik güçlerini hedef alarak düzenledii iki ayr intihar saldrsnda da 16 kii hayatn kaybetmiti.

Dier yandan militanlar, Kunduza komu Balan vilayetine de Kunduzdan bir gün sonra saldrm ancak Afgan güvenlik güçleri, Taliban militanlarnn her iki kente gerçekletirdii saldrlar da püskürtmeyi baarmt.

Militanlarn hedefindeki bir dier vilayet de Farah oldu. Taliban üyeleri iki gün önce vilayet merkezini ele geçirmek için saldr balatm ve her iki taraf da çkan çatmalarda kayp vermiti.

Afganistan çileri Bakanlndan alnan bilgiye göre, ülkenin Tahar, Belh, Balan, Kunduz, Faryab, Badahan, Farh ve Herat vilayetleri bata olmak üzere 12 vilayette Taliban militanlaryla güvenlik güçleri arasnda çatmalar sürüyor.

Dier yandan Taliban ise 2001de ABDnin Afganistan igalinden bu yana ülkede bugüne kadar kontrol ettiinden daha fazla topra kontrol ediyor.

- Kabilde Talibann kanl saldrlar

Bakent Kabil de bir hafta içerisinde Talibann üstlendii iki bombal saldrnn hedefi oldu.

Baz uluslararas organizasyonlarn ve misafirhanelerin bulunduu Green Village yerlekesinde düzenlenen bombal saldrda 16 kii hayatn kaybederken 119 kii de yaralanmt.

kinci saldr da ABDnin Kabil Büyükelçilii ve dier diplomatik misyonlara ev sahiplii yapan adarak bölgesinde gerçeklemi ve 10 kiinin ölümüne yol açmt.

Bu bölgeler daha önce de sklkla saldrlarn hedefi olmutu. çok sayda yabancnn yaad söz konusu bölgeler hem Afgan hem de özel güvenlik güçleri tarafndan çok sk bir ekilde korunuyor.

- Bar süreci

Cumhurbakan Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Hükümetin geçen yllarda defalarca Taliban ile bar görümelerine balamak için çaba sarf etmesine ve bu kapsamda Bar Konseyi kurmasna ramen henüz bir sonuca ulalamad.

ABD ile Taliban arasndaki son görümeler, Afganistan topraklarnn özellikle Talibann kontrolündeki ksmlarnn terör örgütleri için güvenli bölge haline gelmeyecei garantisine karlk, ABD askerlerinin ülkeden tamamen çekilmesi sözü çerçevesinde yürütülüyor.

Ana Sayfaya Git