40 bin kişi göçer

Beşşar Esed rejimi ve Rusya, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere saldırılarını artıyor.

Haberler 16.11.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki Bear Esed rejimi ve destekçisi Rusyann, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içerisindeki yerleimlere yönelik saldrlar nedeniyle son 14 günde yaklak 40 bin sivil yerinden edildi.

Yerel sivil toplum kurulularndan Suriye Müdahale Koordinatörlüü, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine yönelik youn saldrlar sonucunda ortaya çkan göç ile ilgili yazl açklama yapt.

Açklamada, Esed rejimi askerleri, ran destekli terörist gruplar ve Rusyann saldrlarndan kaçan sivillerin büyük bir ksmnn, Hatayn Reyhanl ilçesi karsndaki Suriye topraklarnda Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki kamp alanlarna, dlibdeki zeytinliklere ve Türkiyenin terörden arndrd Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat bölgelerine snd aktarld.

Ekim aynn son 14 gününde Esed ve Rusyann hava ve kara saldrlarn younlatrd belirtilirken, bu nedenle yaklak 40 bin sivilin yerinden edildii ifade edildi.

Açklamada, ayn dönemde, aralarnda okul, cami, santral ve salk tesisinin de yer ald toplam 29 yaam merkezi ile 2 ambulansn da hedef alnd ve saldrlarda aralarnda öretmen ve gazetecilerin bulunduu 6 kiinin hayatn kaybettii vurguland.

- dlibde son durum

Sivil Savunmann raporuna göre, Esed rejimi, ran destekli yabanc terörist gruplar ve Rusyann, dlibde geçen ay sivil yerleimlere yapt saldrlarda 13ü çocuk 75 sivil hayatn kaybetmiti.

Türkiye ile Rusya arasnda, 17 Eylül 2018de imzalanan mutabakattan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde, rejim ve Rusyann saldrlarnda 1300den fazla sivil öldü.

Saldrlarn youn olduu yerlerden, nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye snr yaknna göç edenlerin says ise son bir ylda 1 milyonu at.

Ana Sayfaya Git