ABD Taliban ile barış görüşmelerine hazırlanıyor

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Halilzad, "Taliban ile 7'nci kez barış görüşmelerine hazırlanıyoruz. Afganistan'a barışın gelmesini istiyoruz. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi peşinde değiliz." dedi.

Haberler 20.06.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, ülkesinin Taliban ile yaknda yaplacak 7nci bar görümelerine hazrlandn belirtti.

Halilzad, sosyal medya hesabndan yapt açklamada, görümelerin geni bir bar anlamas metni üzerinde devam ettiini kaydetti.

Söz konusu metinde terörle mücadelenin garanti edilmesi, Talibann Afgan makamlaryla dorudan görüme yapmas, atekesin yaplmas ve yabanc güçlerin ülkeden çekilmesi konularnn yer aldn ifade eden Halilzad, bu dört konu üzerinde uzlama salanmad müddetçe barn olmayacan bildirdi.

Halilzad, Taliban ile 7nci kez bar görümelerine hazrlanyoruz. Afganistana barn gelmesini istiyoruz. ABDnin Afganistandan çekilmesi peinde deiliz. ifadesini kulland.

Bar görümeleri süreci

Afganistan Cumhurbakan Eref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Baz bölgeleri Talibann kontrolündeki ülke, ciddi güvenlik sorunuyla kar karya bulunuyor.

Hükümetin geçen yllarda defalarca Taliban ile bar görümelerine balamak için çaba sarf etmesi ve bu kapsamda Bar Konseyi kurulmasna ramen henüz bir sonuca ulalamad.

Eski Cumhurbakan Hamid Karzai döneminde Afganistan yönetimi ile Taliban arasndaki temaslarn, Katarn bakenti Dohada, Haziran 2013te yaplmas planlanm ancak Talibann ofise Afganistan slam Emirlii tabelas ve sözde bayran asmas üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmiti.

Ana Sayfaya Git