ABD ile Venezuela Kurucu Meclisi Başkanı arasında gizli görüşme

ABD Başkanı Trump yönetimiyle yakın temas halindeki birinin, Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Cabello ile geçen ay Caracas'ta bir araya geldiği kaydedildi.

Haberler 20.08.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trump yönetimine yakn bir kiinin, Venezuela Kurucu Meclisi (ANC) Bakan Diosdado Cabello ile gizlice görütüü bildirildi.

Adnn açklanmasn istemeyen ABDli bir yetkili, Associated Press (AP) ajansna yapt açklamada, ABD Bakan Donald Trump yönetimiyle yakn temas halindeki birinin geçen ay Caracasta Venezuelada Devlet Bakan Nicolas Madurodan sonra en güçlü kii olarak görülen ANC Bakan Cabello ile bir araya geldiini söyledi.

Görümenin Maduronun onayyla yaplp yaplmad bilinmezken, yetkili, Washington yönetiminin, hiçbir koulda Cabelloya destek verme veya Maduronun yerine geçmesinin önünü açma araynda olmadn kaydetti.

Cabello ile yaplan görümenin amacnn Maduro yönetimi üzerinde basky artrmak olduu vurguland.

Diosdado Cabello konuyla ilgili açklama yapmad.

Venezuelada sosyalist partinin önde gelen simalarndan 56 yandaki Cabellonun hükümet ve güvenlik güçleri üzerinde etkisi olduu ifade ediliyor. Cabello, öte yandan, ABDli yetkililer tarafndan yolsuzluk, uyuturucu ticareti ve ABDli bir senatöre ölüm tehditlerinde bulunmakla suçlanyordu.

Venezueladaki gelimeler

Geçen yldan bu yana ar ekonomik krizin yan sra siyasi çalkantlarn yaand Venezuelada muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclisin Bakan Juan Guaido, 23 Ocakta kendini geçici devlet bakan ilan etmi, bata ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve Bat ülkesinin desteini almt.

Guaido ile partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez, 30 Nisanda bir grup askerle Maduro hükümetini devirmek üzere halk sokaa çarmt.

Muhalifler bu çar üzerine birçok kentte sokaa çkm, protestolar daha sonra belirli bölgelerde iddet eylemlerine dönümütü.

Maduro taraftarlarnn da sokaa çkarak Devlet Bakanl Saray Miraflores etrafnda topland günün sonunda, Lopez önce ili ardndan da spanya Büyükelçiliine snmt.

Venezuelal hükümet ve muhalefet temsilcileri arasnda Norveçin ara buluculuunda yürütülen görümeler ise bu ay Maduro yönetimi tarafndan askya alnd.

Uluslararas Göç Örgütü (IOM) ve Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK), son yllarda ekonomik ve siyasi buhrann yaand Venezuelada ülkesini terk edenlerin saysnn 4 milyona çktn açklamt.

Ana Sayfaya Git