ABD Kıbrıs'taki barış gücü misyonunun küçültülmesini istiyor

ABD, Kıbrıs'taki barış gücü misyonu için iki seçeneği gözden geçiriyor

Haberler 23.07.2018 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM bar gücü misyonlarna yapt finansal katky azaltan ve baz misyonlardaki askerlerin saysnn azaltlmasn salayan Trump yönetimi, Kbrstaki bar gücü misyonunda da reform yaplmasn ve misyondaki bar gücü askerlerinin saysnn azaltlmasn talep ediyor

ABDnin gözden geçirdii seçeneklerden ikincisi ise Kbrstaki bar gücü misyonunun tamamen kapatlmas olarak görünüyor

ngiltere, Fransa, Rusya ve çinin ABDnin her iki seçeneine de scak bakmad belirtiliyor

Birlemi Milletler (BM) Bar Gücü misyonlarnda reform talep eden ABD, Kbrstaki BM Bar Gücü (UNFICYP) Misyonunun da küçültülmesini istiyor.

AA muhabirin BMdeki diplomatik kaynaklardan edindii bilgiye göre ABD, Kbrstaki bar gücü misyonu için iki seçenei gözden geçiriyor.

Bar gücü misyonlarna yapt finansal katky azaltan ve baz misyonlardaki askerlerin saysnn azaltlmasn salayan Trump yönetimi, Kbrstaki bar gücü misyonunda da reform yaplmasn ve misyondaki bar gücü askerlerinin saysnn azaltlmasn talep ediyor.

Kbrstaki bar gücü misyonun küçültülmesini isteyen ABDnin adada liderlerden de siyasi süreç konusunda acil adm atmalar talebinde bulunduu belirtiliyor.

ABDnin gözden geçirdii seçeneklerden ikincisi ise Kbrstaki bar gücü misyonunun tamamen kapatlmas olarak görülüyor.

Ancak diplomatik kaynaklar ngiltere, Fransa, Rusya ve çinin her iki seçenee de scak bakmadn söyledi.

ngiltere ve Fransann, bar gücü misyonunun adada istikrar salad görüünde olduunu ve misyonun kapatlmasnn gerginlik yaratabilecei endiesini tadn dile getiren diplomatlar, Rusya ve çinin ise adadaki misyonun olduu gibi kalmas gerektiini düündüünü ifade etti.

Güney Kbrs Rum Yönetimi bar gücü misyonunun kapatlmasna kar

Güney Kbrs Rum Yönetimi (GKRY), UNFICYPin küçültülmesi ya da kapatlmas ihtimalinden endie duyuyor.

GKRYnin BM Güvenlik Konseyine (BMGK) gönderdii, AA muhabirinin ulat mektupta da UNFICYP tartmasz adada istikrar salyor ve gerginlii minimum seviyede tutarak Kbrs sorununun çözümünde de müzakerelere elverili bir ortam sunuyor. ifadesine yer verildi.

Kbrs bar gücü misyonun en küçük misyonlardan biri olduu belirtilen mektupta, BM bar gücü misyonlarna ayrlan bütçenin sadece yüzde 0,5inin UNFICYP için kullanldna ve BMye yük olmadna dikkat çekildi.

KKTC bar gücü misyonunun ilevini yitirdii görüünde

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise adadaki bar gücü misyonunun önemli ölçüde ilevini yitirdiini savunuyor.

KKTC Babakan Yardmcs ve Dileri Bakan Kudret Özersay, BM bar gücü askerlerinin statükoyu temsil eder konuma geldii belirterek, ki taraf arasnda mektuplar tayan postac konumundaki askeri bir güç olmadan da iki tarafn sivil toplum örgütleri, siyasileri, askeri yetkilileri gayet tabii görüebilir. Bunun için arada BMnin olmasna gerek olduunu düünmüyorum. deerlendirmesinde bulunmutu.

ABD reform konusunda kararl

Görev süresi 31 Temmuzda dolacak Kbrs Bar Gücü Misyonunun görev süresinin 26 Temmuzda uzatlmas bekleniyor.

BMGKde kabul edilmesi beklenen tasar üzerinde anlamazlklar olduunu söyleyen diplomatlar, misyonun görev süresinin bu kez de deiiklik yaplmadan 6 ay uzatlmasn beklediklerini ancak ABDnin daha sonras için reform konusunda kararl olduunu kaydetti.

En uzun süre faaliyet gösteren bar gücü misyonu

BMnin en uzun süreli faaliyette bulunan bar gücü misyonlarndan biri olan UNFICYP, 1964ten bu yana adada görev yapyor ve bar gücünün görev süresi her 6 ayda bir uzatlyor.

Kbrs bar gücü misyonunda toplamda bin 21 kii görev yapyor. Bunlar arasnda 150 sivil, 750 kiiden oluan askeri birlik ve 52 kurmay da bulunuyor.

Misyonunun 55 milyon 152 bin dolar bütçesinin üçte birini Güney Kbrs yönetimi karlyor. Yunanistan her yl 6,5 milyon dolar katkda bulunuyor ve bütçenin geri kalan ise BM tarafndan karlanyor.

Ana Sayfaya Git