ABD Suriye'deki güçlerini azaltmıyor

Suriye'de yalnızca birkaç yüz kişilik güç bırakarak mart ortasında çekilmeye başlayacağını duyuran ABD, henüz hiç asker çekmedi.

Haberler 19.03.2019 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede yalnzca birkaç yüz kiilik güç brakarak mart ortasnda çekilmeye balayacaklarn duyuran ABD, hala 2 bin civar askerinin tümünü muhafaza ediyor.

ABD Bakan Donald Trump, 19 ve 20 Aralk 2018deki mesajlarnda, Suriyede bulunmalarnn tek gerekçesi olan DEAla mücadeleyi tamamladklarn ilan etmiti. Ancak ilerleyen günlerde, ABD güvenlik bürokrasisinin telkinleri sonucu Trump, söylemini yava ve güvenli çekilme yönünde deitirdi.

ABD çekilmeye dair detaylar ve takvim konusunda net beyanlardan kaçnrken, 11 ubatta ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutan Orgeneral Joseph Votel, çekilmenin haftalar içinde balayacan söyleyerek, en geç mart ortasnda sürecin ilk admlarnn atlaca sinyalini verdi.

22 ubatta ise Pentagon Sözcüsü Binba Sean Robertson, ABD, uluslararas bir gücün parças olarak Suriyenin kuzeydousunda birkaç yüz asker brakacak. Ayrca ABD Suriyenin güneyindeki El Tanif garnizonundaki varln sürdürecek. açklamasnda bulundu.

ABD Genelkurmay Bakan Joseph Dunford dün, Wall Street Journaln ortaya att ABDnin Suriyede bin asker brakaca iddiasn yalanlam, ubat aynda deklare edilen planlar üzerinde hiçbir deiiklik söz konusu deil ve ABD güçlerinin belirli bir seviyeye azaltlmas yönündeki Bakann talimatn uygulamaya devam ediyoruz. demiti.

Ancak Suriyedeki güvenilir yerel kaynaklarn bildirdiine göre, Votelin verdii zaman dolmasna ramen, ABD Suriyedeki güçlerini azaltmaya balamad.

Aksine, ABD, ubat banda ve sonunda olmak üzere iki kez, yaklak 300 trla Irak snrndan Suriyede terör örgütü YPG/PKK igalindeki bölgeye sevkiyat yapt.

AAnn 4 ubatta görüntüledii sevkiyatta, zrhl araç, i makinesi, jeneratör gibi malzemeler, Harab Ik ve Srrindeki depolara tanmt.

- YPG/PKKya destee devam

Süreç içerisinde ABDli yetkililer de YPG/PKKya destein sürecei yönünde açklamalar yapt.

Dileri Bakan Mike Pompeo, 20 ubattaki açklamasnda, DEA ile mücadeleye devam edeceklerini belirtmi, YPG/PKKy kastederek yerel güçlerle çalacaklarn söylemiti.

Ayn gün Pentagon Sözcüsü Binba Robertson da AA muhabirinin, DEAn elindeki son toprak parçasnn da alnmas ve ABDnin de Suriyeden çekilmeye balamasyla YPGye verilen silahlar geri toplayacak msnz? sorusuna, SDG, DEA ile mücadelede etkili ve güvenilir bir ortak oldu. SDGye verilen silahlarn snrl, göreve özel ve DEAn yenilmesi hedeflerini elde edecek ölçüde olacan ifade ettik. (Suriyenin) Kuzeydousunun özgürletirilmesi tamamlanmak üzere ama daha yaplacak i var. Onlar, alnan topraklar temizlerken ve DEAn tekrar ortaya çkmasn engellerken, ortamz SDGye destek vermeye devam edeceiz. yantn vermiti.

12 Martta da Pentagon, 2020 savunma bütçesinde YPG/PKKya 300 milyon dolar, DEAla mücadele eden Suriyeye snr ülkelerin snr güvenliinin salanmas için de 250 milyon olmak üzere toplam 550 milyon dolar ayrdklarn duyurmutu.

ABDli yetkililer, AA muhabirinin 2020 savunma bütçesinde Suriyeye DEAn bitmesine ramen geçen seneyle ayn miktar ayrm olmasna ilikin soru üzerine, çelikili yantlar vermiti.

Savunma Bakanl Müstear Yardmcs Elaine McCusker, YPG/PKKya salanacak destek fonunun güncellenmi strateji nda hazrlandn iddia ederken, ABD Genelkurmay Bakanl Kuvvet Yaps, Kaynaklar ve Deerlendirme Direktörü Korgeneral Anthony R. Ierardi, bütçe hazrlk aamasnda mevcut bilgilere dayanlarak hazrlandn savunmutu.

ABD, 2015ten bu yana DEA ile mücadeleyi gerekçe göstererek YPG/PKKya askeri destek veriyor. ABDnin Suriyede halen 18 üs ve askeri noktada 2 bin civar personeli bulunuyor.

Ana Sayfaya Git