ABD ve Taliban'ın bu ay barış anlaşması imzalaması bekleniyor

Afganistan'da Taliban, ABD ile barış görüşmelerinin tamamlandığını ve şubat sonunda anlaşma imzalanmasının beklendiğini duyurdu.

Haberler 19.02.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Talibann önde gelen isimlerinden, müzakere ekibi üyesi Mevlevi Abdul Salam Hanefi, Nunn.asia internet sitesine yapt açklamada, (Taliban ile ABD arasndaki) Anlama, bu ayn sonunda Dohada Birlemi Milletler, slam birlii Tekilat, Avrupa Birlii ve Afganistann komu ülkelerinden temsilcilerin huzurunda imzalanacak. dedi.

Anlama imzalanmadan önce, imza töreni için uygun bir atmosfer oluturmak amacyla iddetin azaltlacan belirten Hanefi, Anlamann imzalanmasnn ardndan ABD ve Afgan hükümeti, ellerindeki 5 bin Taliban üyesini salverecek, biz de elimizdeki 1000 kiiyi serbest brakacaz. diye konutu.

Afganistandaki taraflar arasndaki görümelerin, mahkumlarla ilgili sürecin tamamlanmasnn ardndan balayacan ifade eden Hanefi, önerilen anlama ve ABD kuvvetlerinin Afganistandan çekilmesi için kararlatrlan süreye ilikin ayrnt paylamad.

Amerikan medyasnda, bir üst düzey Dileri Bakanl yetkilisine dayandrlarak 14 ubatta yaymlanan haberlere göre, 22 ubatta balayacak 7 günlük atekes konusunda anlamaya varld bildirilmiti.

- Trump bar müzakerelerini iptal etmiti

ABD Bakan Donald Trump, ABD ile Taliban arasnda Aralk 2018den bu yana devam eden bar müzakerelerini, 5 Eylül 2019da Afganistandaki ABD askerlerine düzenlenen ve Talibann üstlendii bombal saldr üzerine iptal etmiti.

ABD ile görümelerin askya alnmasnn ardndan Taliban, bar görümelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusyada aram ve bakent Moskovaya heyet göndermiti.

Haftalarca belirsiz ekilde kalan bar görümeleri, Talibann elinde rehin tuttuu iki ABD vatandan serbest brakmasyla yeniden balamt.

- Bar görümeleri süreci

Cumhurbakan Eref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Afgan hükümetinin Taliban ile bar görümelerine balamak için defalarca giriimde bulunmas ve bu kapsamda Bar Konseyi kurmas da ülkeye bar getirmeye yetmedi.

Afganistann eski Cumhurbakan Hamid Karzai döneminde, Haziran 2013te, hükümet ile Taliban arasndaki temaslarn Katarn bakenti Dohada yaplmas planlanyordu. Ancak Talibann müzakerelerin yürütülecei ofise Afganistan slam Emirlii yazan tabela ve sözde bayran asmas üzerine Afgan hükümeti görümelerden çekilmiti. Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanm ve bar müzakereleri de askya alnmt.

Ana Sayfaya Git