ABD'den S-400 açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Avrupa ve NATO’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Winternitz, Türkiye’nin S-400 alımının F-35 açısından "kabul edilemez riskler" taşıdığını iddia ederek, Ankara’nın bu alımı yapmamasını umduklarını söyledi.

Haberler 08.06.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Savunma Bakanl Avrupa ve NATOdan sorumlu Müstear Yardmcs Andrew Winternitz, Türkiyenin S-400 almnn F-35 açsndan kabul edilemez riskler tadn iddia ederek, Ankarann bu alm yapmamasn umduklarn söyledi.

Winternitz, Washington merkezli Foreign Policy düünce kurulu ile Avrupa Birliinin (AB) Washingtonda düzenledii Transatlantik Güvenlik birliinin Gelecei balkl forumunda konutu.

Türkiyenin S-400 savunma sistemlerini almasna ilikin bir soruyu yantlayan Winternitz, Türkiyenin S-400 almas kabul edilemez bir risk tekil edecek, çünkü radar sistemleri Rus ordusuna beinci nesil en üst kalite uçamz F-35 hakknda hassas bilgileri salayabilir. Bize göre bu konudaki kayglarmz azaltacak bir önlem yok. dedi.

ABD yönetiminin bu konuda Ankara ile görümelere devam ettiini belirten Winternitz, Bu alm, Türkiyenin NATOya olan ball ile uyumamaktadr. iddiasnda bulundu.

Türkiyenin S-400leri almas durumunda ABDnin ne yapaca sorusuna yant vermekten kaçnan Winternitz, Rusyadan S-400leri kabul etmeyeceklerini umuyorum. diye konutu.

Yunan Bakann S-400 korkusu

Ayn forumda deerlendirmede bulunan Yunanistan Savunma Bakan Evangelos Apostolakis ise Türkiyenin S-400 almnn bölgedeki dengeleri deitireceini öne sürdü.

Apostolakis, Türkiyenin S-400leri almas bölgede hava savunmay baka bir konsepte tayor. Biz de sistemlerimizi tekrar planlayp programlamak zorundayz. S-400lere paralel olarak F-35 alm bölgedeki güç dengesini tamamen deitirecek. ifadesini kulland.

ABDnin sorunu bu sistemlerin NATO sistemleri ile çalmamas, Yunanistan için deien nedir? sorusuna Yunan Bakan, Bu sistemlerin savunma sistemi olduunu söylüyorlar. Ama 400 mil menzile sahip bir sistem savunma sistemi olamaz çünkü (bölgede) havada uçan her eyi vurur. yantn verdi.

Apostolakis, ABDnin Türkiyeye yaptrm uygulamas çarsnda bulunurken, F-35 uçaklarnn da Türkiyeye verilmemesini istedi.

Ana Sayfaya Git