AB'de 3 milyar avro anlaşmazlığı

Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan sığınmacı mutabakatı kapsamında Türkiye'ye verilmesi planlanan 6 milyar avronun ikinci kısmının nasıl ödeneceği AB içinde anlaşmazlığa yol açtı.

Haberler 07.04.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BRÜKSEL - Türkiye ile 2016da varlan snmac mutabakat kapsamnda Suriyeli snmaclar için ayrlan 6 milyar avronun ilk 3 milyar avroluk diliminin henüz tamamn ödemeyen AB, ikinci dilimin nasl karlanaca konusunda da anlamazlk yayor.

ABnin yürütme organ olan AB Komisyonu, Türkiyede yaayan Suriyeli snmaclar için vadedilen mali yardmn 3 milyar avroluk ikinci ksmn onaylad. Toplam 6 milyar avroluk yardmn ilk ksmnda olduu gibi ikinci ksmnda da 1 milyar avronun Komisyon bütçesinden 2 milyar avronun ise üye ülkelerce ödenmesi planlanyor.

Aralarnda Almanyann da olduu baz üyeler söz konusu miktarn tamamnn AB Komisyonu tarafndan ödenmesini talep ediyor.

Komisyon ise bu öneriye scak bakmyor ve 3 milyar avroluk yükü tek bana omuzlamak istemiyor.

Birlik içinde üye devletlerin temsil edildii organ olan AB Konseyi ile AB Komisyonu arasnda konuya ilikin görümeler devam ediyor.

AB bütçesi snrsz deil

AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud gazetecilere yapt açklamada, ABnin tek bana 3 milyar avroyu üstlenemeyecei imasnda bulunarak, AB bütçesi snrsz deil. deerlendirmesinde bulundu.

Ödemenin tümünü AB Komisyonuna yüklemeye çalan baz üye devletler ise Komisyonun dier alanlardaki harcamalarda kstlamaya gitmesi, böylece arta kalan miktardan bir havuz oluturulmas yoluyla kaynak yaratlabileceini savunuyor.

Bu devletlerin tutumu, ABnin önümüzdeki yllara dair bütçesinin planlanmas sürecinde de sk sk tartmalara yol açacak gibi gözüküyor.

Türkiye için ise snmaclara yönelik yardmlarn proje bazl deil nakdi olarak yaplmas daha öncelikli konular arasnda.

AB, hem sözünde durmad hem denetleyecek

Snmaclar için ilk 3 milyar avronun henüz sadece 1,7 milyarlk ksmn aktaran AB, snmac mutabakat kapsamndaki Türkiyenin üyelik sürecinin hzlandrlmas ve vize muafiyeti konularnda da adm atmad.

Uzlaya varlan konularda beklenen admlar atmayan Brüksel, Türkiyeye ev sahiplii yapt Suriyeli snmaclar için yapt ödemeleri de denetleyeceini açklad.

Buna göre, AB Saytay, 2016 ve 2017de Suriyeli snmaclarn Türkiyedeki yaam koullarn desteklemek için verilen 1,7 milyar avronun ne ekilde kullanldn denetleyecek.

Snmac anlamas sonuç veriyor

Öte yandan, veriler, snmac mutabakatnn Türkiyenin ald inisiyatif sayesinde olumlu sonuçlar vermeye devam ettiini gösteriyor.

18 Mart mutabakatnn meyve verdiinin en önemli göstergelerinden biri Avrupaya snmac aknndaki radikal düü oldu. Resmi verilere göre, 2015 ylnda Yunanistana giren düzensiz göçmen ve snmac says 853 binin üzerindeyken, 2017 sonlarnda bu rakam yüzde 98lik düüle 20 bin 364e kadar geriledi.

Mutabakat kapsamndaki taahhütlerini yerine getiren Türkiye, ABden güven tazeleyici, hzl ve etkili admlar bekliyor.

Ana Sayfaya Git