AB'de 'göçmenleri paylaşma' tartışması

Akdeniz'de kurtarılan göçmenlerin üye devletlere paylaşılmasını öngören plan Avrupa Birliği ülkelerini böldü.

Haberler 24.07.2019 - 23:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

için talya ve Malta gibi üyelerin destei aranyor.

AB üyesi 14 ülke, Fransann bakenti Pariste yaplan toplantda, Akdenizde kurtarlan snmaclarn paylalmasn öngören dayanma mekanizmas üzerinde anlat ancak talyann ve Maltann sert muhalefet ettii öneri için dier üye devletlerin de destei aranacak.

Söz konusu karar medyayla paylaan Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, 14 üye devletin dayanma mekanizmasna prensipte olur verdiini, bunlardan 8inin ise aktif katlm salayacan bildirmiti.

Fransz medyasna göre, aktif katlm salayacak ülkeler arasnda, Fransann yan sra Almanya, Portekiz, rlanda, Finlandiya, Litvanya, Hrvatistan ve Lüksemburg bulunuyor.

Akdenizde kurtarlan göçmenlerin Avrupa devletleri arasnda nasl paylalacana ilikin detaylar ise henüz bilinmiyor.

TALYA VE MALTA KARI çIKIYOR

AB Dönem Bakan Finlandiyann bakenti Helsinkide geçen perembe Fransa, Almanya, talya ve Malta arasnda içileri bakanlarnn katlmyla yaplan dar kapsaml gayriresmi göç toplantsnda taraflar bir uzlaya varamamt.

Fransa ve Almanyann göçmenlerin denizden kurtarldktan sonra herhangi bir pazarla girmeden ilk güvenli limana tanmas ve oradan sistematik ekilde dier ülkelere datlmas teklifi, talya ve Malta tarafndan kabul edilmemiti.

talya ve Maltann göçmenlerin denizden kurtarldktan sonra ilk ve en yakn güvenli limana götürülmesi tezine kar çkyor. Buna da gerekçe olarak, göçmenlerin ilk geldikleri ülkede kalaca endiesi ve yasa d göçmenlerin snr d edilmesinin zor olaca gösteriliyor.

talya çileri Bakan Matteo Salvini Pariste yaplan göçmen toplantsna ise bizzat katlmayarak temsilci göndermiti.

Ana Sayfaya Git