AB'den Sudan'a şiddetin acilen durdurulması çağrısı

AB, Sudan'a itidal ve son günlerdeki şiddet olaylarına ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Haberler 08.06.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii (AB), Sudanda güvenlik güçlerinin geçen pazartesi günü bakentte göstericilere müdahalesine ilikin, güvenilir bir soruturma balatlmas ve iddetin acilen sonlandrlmas çarsnda bulundu.

AB Dileri ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Federica Mogherininin ofisinden yaplan yazl açklamada, Afrika Birlii (AfB) Bar ve Güvenlik Konseyinin Sudann üyeliini askya almasnn ülkede barn tekrar inas için gerekli kriterleri ortaya koyduu kaydedildi.

Siyasi nedenlerle tutuklanan tüm Sudanl vatandalarn serbest braklmas için çar yaplan açklamada, iddete acilen son verilmesi ve son dönemdeki olaylara ilikin güvenli soruturma balatlmas gerektii ifade edildi.

Afrika Birliinin d güçlerin müdahaleden kaçnmas gerektiine ilikin çarsnn uygulanmasnn önem tadna vurgu yaplan açklamada, yine Afrika Birliinin sivil iradenin Sudanda yönetimi devralmasn engelleyen kiilere kar cezai yaptrm uygulanabileceine ilikin açklamasnn not edildii belirtildi.

Sudandaki olaylar

Sudan güvenlik güçleri, geçen pazartesi sabah bakentte gösterilerin odandaki ordu karargah önünde bulunan göstericileri gerçek mermi ve göz yaartc gaz kullanarak datmt. Sudan Doktorlar Komitesi imdiye kadar 108 kiinin öldüünü duyururken, Sudan Salk Bakanl ölü saysnn 46y geçmediini açklamt.

Ülkede 19 Aralk 2018de ekonomik kriz nedeniyle balayan gösterilerin hzla rejim kart eylemlere dönümesinin ardndan ordu, 11 Nisanda yönetime el koyduunu açklam ve 30 yllk Ömer el-Beir dönemi sona ermiti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasnn ardndan sivil yönetime geçi için eylem yapan protestocular, geçi hükümetinin nasl olumas gerektiine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

Ana Sayfaya Git