Af Örgütü'nden Esed rejimine "Sivilleri bilinçli olarak vuruyor" suçlaması

Uluslararası Af Örgütü, Esed rejimi güçlerinin, Rusya'nın desteğiyle İdlib'de hastane, kan bankası, fırın, okul ve sivil yerleşimleri hedef aldığını bildirdi.

Haberler 29.03.2019 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Af Örgütü (Amnesty International), Bear Esed rejimi güçlerinin Rusyann desteiyle dlibde salk merkezi, frn, okul ve sivil yerleimleri hedef aldn bildirerek bu eylemlerin sava suçu olduunu hatrlatt.

Londra merkezli örgütün Hükümet güçleri dlibde hukuksuz saldrlarla sivilleri ve salk tesislerini hedef alyor balkl raporunda, Mart ay içerisinde rejim güçleri sivil nüfusun youn olduu, M 5 Halep-am otoban üzerindeki yerleimlere hava saldrlarn artrd. ifadesi kullanld.

Binlerce insann saldrlar nedeniyle Türkiye snr yaknndaki alanlara sndna iaret edilen raporda, örgütün Ortadou direktörü Lynn Maaloufun, ç savan 8 yl geride kalrken, Suriye hükümeti sava hukukunu ve sivillerin can güvenliini hiçe saymaya devam ediyor. Askeri kazançlar, büyük sivil kayplar neticesinde, on binlerce sivil ölüm, kentlerin yok olmas pahasna elde edildi. deerlendirmesine yer verildi.

Maalouf ayrca dlibde süren saldrlar, Halep, Dera, am krsalnda daha önce gördüümüz yöntemin ayns. Suriye hükümeti güçleri, hastaneleri, salk merkezlerini, frnlar, okullar hedef alarak, insanlar göçe zorluyor. Suriye hükümeti, Rusyann desteiyle açkça, toplu yerinden edilmelere, zorla tahliyelere yol açan ayn hukuksuz askeri taktiklere bavuruyor. ifadesini kulland.

- eyh dristeki okul saldrs

Raporda, rejimin 26 Martta sabah 08.30 saatlerinde, bir okula hava saldrs düzenledii anmsatld.

Sahra hastanesindeki iki kaynaktan alnan bilgilere göre, 10 yandaki bir erkek çocuun hayatn kaybettii, 9 ve 10 yalarndaki iki çocuun ise ar yaraland belirtildi.

Bölge sakinlerinin okul civarnda askeri hedef olmadn belirttiklerinin vurguland raporda, bir görgü tannn u anlatmlarna yer verildi:

Saldrnn hemen ardndan okula gittim. Bir roketin okulun oyun bahçesine dütüünü gördüm. Anladm kadaryla dütüü srada çocuklar oynuyordu. Biri öldü, üçü yaraland. Kan ve açlan çukuru gördüm. Hedefin okul olduu belliydi çünkü roketler, oyun alanna dümütü ve dierleri de okulun çevresine dümütü. Orada askeri hedef yok. Heyet Tahrir am yok. Dier gruplar yok. Bu alan silahszlanma bölgesi içerisinde.

- Serakibdeki sahra hastaneleri saldrs

Raporda, 9 Martta rejim güçlerinin dlibin Serakib ilçesinde ve birbirine 100er metre mesafedeki Hayat Hastanesi, kan bankas, ambulans ünitesi, Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) merkezini vurduu hatrlatld.

Örgütün raporunda, saldrlardan sonra hastanenin kapatld, kritik durumdaki hastalarn çevre salk merkezlerine sevk edildii aktarld.

Serakibe bal Tel Mennis köyünde de 11 Martta Rahmet Hastanesi yaknlarnn vurulduunun belirtildii raporda, civarda askeri nokta olmad, iki sivilin öldürüldüü, üç kiinin yaraland, çevresi her gün hedef alnn hastanenin ise kapatld kaydedildi.

- Han eyhundaki frn saldrs

Uluslararas Af Örgütü, Han eyhun ilçesinden sivillerle de röportajlarna yer verdii raporunda, bir ilçe sakininin u ifadesini paylat:

Ravda frn, buradaki merkez frnd ve (20 ubatta) 11.30 sularndaki hava saldrsyla vuruldu. Frnn önündeki caddede ölen iki kiinin cesedini ben kaldrdm.

Raporda örgütün Ortadou direktörü Lynn Maaloufun Siviller ve hastaneler de dahil olmak üzere sivil hedeflere yönelik, sivilleri öldüren ya da yaralayan bilinçli saldrlar, sava suçudur. ifadesine yer verildi.

Suriye nsan Haklar A, Anadolu Ajansna özel hazrlad dünkü raporunda, Bear Esed rejimi ve destekçilerinin dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki atekesi 17 Eylül 2018de imzalanan dlib mutabakatndan bugüne kadar 5 bin 42 kez ihlal ettiini duyurmutu

Esed rejimi ve destekçilerinin ylbandan itibaren düzenledikleri hava ve kara saldrlarnda en az 175 sivil hayatn kaybetti, 480den fazla sivil yaraland.

Ana Sayfaya Git