Afganistan'da DEAŞ saldırılarında hayatını kaybeden baba-oğulun ailesi yardım bekliyor

Afganistan'da DEAŞ'ın birer hafta arayla Şii camilerine düzenlediği terör saldırılarında yaşamını yitiren baba-oğulun ailesi yardım bekliyor.

Haberler 22.10.2021 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kandahar

Terör örgütü DEA intihar bombaclarnn, 8 Ekimde kuzey vilayetlerinden Kunduzda ii camisine düzenledii saldrda hayatn kaybeden 28 yandaki zzetullah Recebi ile 15 Ekimde güney vilayetlerinden Kandaharda ii camisine düzenledii saldrda yaamn yitiren babas Nimetullah Recebinin yaknlar aclarn AA muhabiriyle paylat.

Kandaharda yaayan Recebi ailesinin üyesi, tarm ilaçlar satan zzetullah Recebi i için Kunduza gitti.

8 Ekimde cuma namazn klmak için Kunduzda iilere ait Sayed Abad Camisine giden Recebi, namaz srasnda düzenlenen DEA saldrsnda hayatn kaybetti.

Evli ve 3 erkek çocuk babas zzetullah Recebinin yasn tutan ailesi, bir hafta sonra dier ölümle sarsld.

kinci saldrda baba hayatn kaybetti

Baba Nimetullah Recebi, 15 Ekimde, Kandahardaki evinden çkp bir hafta önce kaybettii olu zzetullahn büyük olu 13 yandaki Meysem Recebiyi de yanna alarak cuma namaz için merkezde bulunan iilere ait Fatmiyye Camisine gitti.

Kunduzdaki olaydan bir hafta sonra burada düzenlenen DEA saldrsnda Nimetullah Recebi hayatn kaybetti, Meysem Recebi ar yaraland.

Yedinci snf örencisi Meysem, vilayetteki Mir Veyis Hastanesinde yaam mücadelesi veriyor.

Doktorlarn, komada olan Meysemden umutsuz olduunu belirten aile, tedavi için gerek Talibandan gerek uluslararas toplumdan yardm bekliyor.

Aile, özellikle son yllarda ilerinin kötületiini, ekonomik durumlarnn kötü olduunu belirterek sesini duyurmaya çalyor.

Ayrca aile, Taliban yönetiminden ülkedeki güvenlii salamak için çaba sarf etmesini istiyor.

Patlama, karde Recebiye 10 metre mesafede gerçekleti

Nimetullah Recebinin kardei, zzetullah Recebinin amcas Abdulrezzak Recebi de saldr annda Kandahardaki camide olduunu ve patlamann kendisinden 10 metre mesafede gerçekletiini söyledi.

Camide iki kardei ile bir amcasnn da olduunu kaydeden Recebi, patlamada kendisinin zarar görmediini ancak amcasnn da yaralandn ifade etti.

Olayda aabeyini kaybeden Recebi, saldrnn ardndan yaadklarn öyle anlatt:

Nimetullah battaniyeye koyup avluya getirdim. çk kalabalkt. Arka kapdan çkarp çnaya Hastanesine acil servise götürdüm. Dar çkmam söylendi. Bir süre sonra odann kaps açld ve Hac Nimetullahn ehit olduunu örendim.

Yarallardan bazlarnn rana götürüldüünü ifade eden Recebi, doktorlarn komada yaam mücadelesi veren Meysem Recebiden yaam umudu olmamas nedeniyle onu götürmeyi reddettiini söyledi.

lk patlamada hayatn kaybeden yeeni zzetullah Recebinin cenazesini Kunduza gidip Kandahara getirdiini aktaran amca Recebi, Öylece kaldk. Söyleyecek bir eyimiz de yok. dedi.

Aabeyi ve yeenini birer hafta arayla patlamalarda kaybeden Recebi duygularn u ifadelerle anlatt:

O an ne tarafa gideceimi bilemiyordum. Bu sahneleri görmektense ben ehit olsaydm daha iyi olurdu. Öyle olsayd daha rahat olurdu ve bu sahneleri görmezdim. Ekmek ve yourt ya da ekmek ve ayran yiyerek günümüzü geçirmeye razyz. Ancak güvenlik olsun bar olsun, mutluluk olsun. Bu yeter.

Kuzeniyle beraber büyüdü

Kunduzda hayatn kaybeden zzetullah Recebinin amcasnn olu 28 yandaki Hasan Can Recebi, kuzeni zzetullahla beraber büyüdüünü, onunla birçok ans olduunu söyledi.

Kuzeninin ölüm haberini aldnda inanamadn kaydeden Recebi, çok samimiydik. Sporu severdi. Futbol oynardk. Her yere beraber giderdik. Okulda ayn snftaydk. Yan yana otururduk. zzetullahn çocuklarn gördüümde sanki zzetullah görüyorum. 3-4 gündür eve gitmiyorum. zzetullahn hastanedeki oluna refakat ediyorum. diye konutu.

zzetullah Recebinin 29 yandaki aabeyi Ahmed Ziya Receb ise u an isiz olduunu; kardeinin ei ve 3 çocuunun geçimini de kendisi üstlenmek zorunda olduunu söyledi.

Recebi, annesi, zzetullahn ei ve 3 çocuu, kendi ei ve 4 çocuu ile evde 11 nüfusu geçindirecek ekonomik durumunun olmadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git