Almanya'da İslamofobik saldırılarda artış

Almanya'da İslamofobik saldırıların artması ve neredeyse her gün böyle bir bir saldırı gerçekleşmesi ülkede yaşayan Müslümanları tedirgin ediyor.

Haberler 15.06.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Almanyada slamofobik saldrlarn artmas ve neredeyse her gün böyle bir bir saldr gerçeklemesi ülkede yaayan Müslümanlar tedirgin ediyor.

Almanya çileri Bakanl Mecliste bir soru önergesine verdii cevapta, yln sadece ocak-mart döneminde camilere ve Müslümanlara yönelik 132 suçun kayda geçtiini açklad.

Bakanln cevabnda, bu orann kesin olmadna, kaytlara eklenecek nisan-haziran dönemindeki suçlarla bu saynn daha da artabileceine iaret edildi. Güvenlik uzmanlar ise her saldrnn rapor edilmemesi nedeniyle bu rakamn daha yüksek olduu konusunda hemfikir.

Bakanln nisan-haziran dönemine ait verileri henüz açklamamasna ramen bu dönemlerde sadece Türklere ait cami ve derneklere en az 15 saldr gerçekletirildi.

Dortmund Türk Eitim Merkezi 6 Ocakta saldrnn hedefi oldu. Bu saldrdan bir gün sonra ise Baden-Württemberg eyaletinde Diyanet leri Türk slam Birlii (DTB) Bad Saeckingen Mimar Sinan Cami Derneine ve DTB Baden-Baden Fatih Cami Derneine ayn kii tarafndan ve ayn yerden slama yönelik küfür ve hakaret içeren anonim mektuplar gönderildi.

Camilere ve Müslümanlara yönelik saldrlar

Frankfurtta yaayan Türk kökenli avukat Seda Baay Yldza 14 Ocakta Alman polisinin içindeki ar sac bir ekipten tehdit mektubu gönderildii ortaya çkt. NSU 2.0 imzal tehdit mektubunda Seda Baay Yldzn anne ve babas ile ei ve kznn adlarnn geçtii hakaret içerikli ifadeler kullanld belirtildi.

Menden DTB Yeil Camisine 26 Ocakta sabah erken saatlerde düzenlenen saldrda camiye giren bir kiinin abdesthanede bulunan kat havluyu yakmaya çalt, ardndan da yangn musluuyla atei söndürdüü tespit edildi. Bu nedenle camide maddi zarar meydana geldii belirtildi.

Lünende 4 ubatta Fatma bi çetinerin orta olduu fizik tedavi merkezine düzenlenen rkç saldrda, kimlii belirsiz kii ya da kiiler iyerinin camlarn krp, duvarlarna ve aynalarna gamal haç çizdi.

20 Martta DTB Dannstadt Ulu Camisinin giriindeki kamuya açk alanda yere Almanca hakaret içeren yaz yazld.

Backnang DTB Camisi önünde 22 Martta 45 yalarnda bir ahs cuma namaz çknda kalabala doru Hitler selam verip ardndan bararak hakaret ve küfürler içeren rkç ifadeler kulland.

Deggendorf DTB Derneine 4 Nisanda saat 12.00 sralarnda elinde bir ie olan alkollü bir ahs dernek binas içine girerek, orada bulunan kadnlara, yüksek sesle, buray bizim paralarmzla yaptnz, buray yakacaz, havaya uçuracaz eklinde bard, bunun üzerine bölgedekiler tarafndan buradan git yoksa polis çaracaz eklinde karlk verildii, ahsn ise daha sonra dernek alanndan uzaklat kaydedildi.

Essenin Hemer semtinde 18 Nisanda DTB Merkez Camisinin d duvarna kimlii belirsiz kiilerce gamal haç çizildi.

Dortmundta 30 Nisanda kimlii belirsiz kiilerce Festi Ramazann çadrlarnn d bölgesine Anayasaya aykr sembollerden 12 adet gamal haç iareti çizildi. Gamal haç olayndan birkaç gün önce de etkinliin gerçekletirilecei mekandaki su tanklarnn patlatlarak, stantlarn içine dk sürüldü.

Berlinin Neukölln semtinde 3 Maysta slam Toplumu Milli Görüe (IGMG) ait Gazi Osman Paa ve Aziziye camilerine arka arkaya hakaret içerikli mektup ve uzun namlulu silah mermisi gönderildi.

Bochumda 24 Maysta bir binann bodrum katnda sabaha kar yangn çkt. tfaiyenin zamannda müdahale etmesiyle yangn söndürülerek bina içindeki 16 kii kurtarld, 10 kii de zehirlenme üphesiyle ksa süreliine tedavi altna alnd. Yaplan aratrmalar neticesinde, yangnn çkt binann zemin katnda Hac eker adl Türkün ilettii bir döner dükkannn bulunduu tespit edildi.

Hagende 25 Maysta IGMGye ait Ulu Caminin bulunduu binann giri bölümünde sabah saat 10.00 civarnda kimlii belirsiz bir ahs tarafndan yangn çkarld. Yangn sonucu camide ciddi maddi hasar oluurken, ölen ya da yaralanan olmad.

Bad Wurzachda 30 Maysta DTB Selçuklu Camisinin bahçesinde Alman ve DTB bayraklaryla birlikte yer alan Türk bayra kimlii belirsiz kiilerce gönderden indirilerek alnd.

Türklerin youn olarak yaad Kölnün Mülheim semtinde 7 Haziranda Müslümanlara kar iddet çarlarnn yan sra gamal haç iareti bulunan broürler datld. Pulsuz olarak zarflarn içine konulan broürler, bölge sakinlerinin posta kutularna konuldu.

Bremende 8 Haziranda kimlii belirsiz kii ya da kiilerin Rahman Camisinin içerisine girerek cami içindeki Kuran- Kerimleri yrtarak tuvalete attklar tespit edildi.

Kassel DTB bal Merkez Camisinin giri ksmna 9 Haziranda sabaha kar tal saldr yapld. Camlar krlan camide maddi hasar meydana geldi.

Kamen DTB Merkez Camisinin d duvarna 11 Haziranda Sarholuk 87 ( Rausch 87) ibareleri yazld. Olay yerine gelen ve inceleme yapan polis söz konusu yazlar 2017 ylnda kurulan ar bir Nazi grubunun yazdn belirtti.

Almanyada 2018 ylnn toplamnda ise Müslümanlara yönelik 824 saldr gerçekleti. Bu saldrlarda 33 kii yaraland.

Ülkede son dönemde gerçekleen cami saldrlarnda kullanlan farkl yöntemler slam dümanlnn yeni bir boyuta ulatn gösteriyor. Geçmi dönemlerdeki saldrlarda camilerin duvarlarna gamal haç çiziliyor veya bahçe ya da kap önüne domuz kafas konuluyordu ancak son dönemlerde mermiler braklarak, camilerin içleri tahrip ediliyor.

Saldrganlarn artk daha da cesaretlenerek camilerin içlerine kadar girip tahribat yapmas ve hatta kurunlar brakp tehdit etmeleri güvenlik güçlerinin ya da hükümetin gerekli önlemleri almalar için bundan daha baka neler olmas gerekir sorusunu da gündeme getirdi.

Siyasilerin söylemleri Müslümanlara kar iddeti ve dümanl artryor

Almanyadaki Müslüman derneklerin bakanlar da ülkedeki slam dümanlna tepki göstererek siyasetçilerin harekete geçmesi gerektiini belirtiyor.

slam Konseyi Bakan Burhan Kesici, AA muhabirine yapt açklamada, ülkedeki siyasetçilerin tutumlarn eletirerek, Siyasilerin söylemleri Müslümanlara kar iddeti ve dümanl artryor. Bu yönden siyasetçiler söylemlerine dikkat etmeleri gerekiyor. dedi.

Son haftalardaki saldrlarda Müslümanlarn tedirgin olduuna iaret eden Kesici, Cami derneklerinin yöneticileri arkadalarmz bizleri arayarak camilerin önlerinde polislerin nöbet tutma imkan olup olmadn soruyor. Nasl tedbir alnr ve kamera sisteminin yerletirilmesi gibi konular youn olarak konuuluyor. deerlendirmesinde bulundu.

Kesici, güvenlik birimlerinin Müslümanlara güven hissi vermesi gerektiini kaydetti.

Herkesin duyarl olmas gerektiini vurgulayan Kesici, Siyasetçilerden beklentimiz camileri ziyaret etmeleri, polisin güvenlik konseptine ilikin görü alveriinde bulunmas ve cami cemaatlerine güvende olduklar hissi vermeleri. Hükümetteki sorumlularn duyarl davranmalarn, Müslümanlara kar saldrlar iddetli ekilde knamalarn ve Müslümanlarn bu toplumun bir parças olduklarn beyan etmelerini bekliyoruz. diye konutu.

Müslümanlar Merkez Konseyi Bakan Aiman Mazyek de yapt açklamada, özellikle Bremende Kuran- Kerimlerin yrtlp tahrip edilmesini sapknln yeni bir boyutu olarak nitelendirdi.

Mazyek, saldrganlarn toplumsal bara ve böylelikle demokrasiye zarar verdiklerinin altn çizerek, camilerin polis tarafndan korunmasn istedi.

Ana Sayfaya Git