Ankara ve Moskova, Suriye'de ateşkes için anlaştı

Türkiye ile Rusya, Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştı. Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, ateşkesin çatışan taraflar arasında bu gece yarısı yürürlüğe girmesi için çaba gösterecek.

Haberler 29.12.2016 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reutersin haberine göre Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Suriyede Esedin de yer ald bir geçi sürecinin imknsz olduunu söyledi.

Anadolu Ajansna göre, Türkiye ile Rusya, Suriyede taraflara sunacaklar genel atekes plan önerisinde anlat. Plann, Bear Esed rejimi ve rejim destekçisi gruplarn muhaliflerle çatt tüm bölgelerde uygulanmas hedefleniyor. Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, atekesin çatan taraflar arasnda bu gece yars yürürlüe girmesi için çaba gösterecek. Anlamaya göre terör örgütleri, atekesin kapsam dnda tutulacak.

Atekesin baarl olmas durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüünde, Astanada siyasi müzakerelere balayacak.

Anadolu Ajansnn haberine göre, iki ülke sürecin garantörlüünü yaparak, müzakere sürecine, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 nolu kararnda öngörülen siyasi geçi süreci çerçevesinde katk sunmay amaçlyor.

Esedli geçi süreci imknsz

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Suriyede Esedin de yer ald bir geçi sürecinin imknsz olduunu söyledi. Reutersin haberine göre çavuolu, Suriyedeki muhaliflerin Esedi kabul etmeyeceini ifade etti.

Görümeler 23 Aralkta balad

Suriyenin genelinde bir atekes anlamasna varmak amacyla silahl muhalif gruplarla Rus ve Türk yetkililer arasndaki görümeler Ankarada 23 Aralkta balad. Bu görümeler, Rusyann daha önce terörist kategorisinde tanmlad baz silahl gruplarla ayn masada oturmas açsndan bir ilk olma özellii tad.

Hicab: Atekes görümelerini destekliyoruz

Varlan anlama öncesinde bir açklama yapan Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicab, muhaliflerin atekese ve BM denetiminde Cenevre merkezli siyasi geçi müzakerelerine hazr olduunu söylemiti.

Hicab yazl açklamasnda, küresel aktörlerin tutumundaki deiimi ve Cenevre 1 mutabakatna dayal bir anlamayla sonuçlanacak samimi çabalar olumlu karladklarn ifade etti.

Hicab, Kazakistann bakenti Astanada yaplmas planlanan Suriye görümelerine davet edilmediklerini de vurgulad.

Yüksek Müzakere Heyeti, Esed rejimi ile yaplacak her hangi bir siyasi geçi müzakereleri yürütmek amacyla muhalifler tarafndan kurulan bir emsiye kuruluu.

2016 Cenevre görümelerinden hemen önce Riyadda kurulan bu heyet, sürgündeki siyasi muhalifler, Suriyenin içindeki baz muhalif isim ve silahl gruplar da temsil edilmiti.

Moskova Bildirgesi

Suriye iç savana askeri anlamda bizzat müdahil olan Rusya, Türkiye ve ran ilk kez bir araya gelerek Moskovada Suriye konusunda bir mutabakata varmt.

Toplantda yaynlanan Suriye Bildirgesinde Suriye toprak bütünlüüne vurgu yaplmt. Olas bir siyasi çözümde bu üç ülke garantörlük sözü verdi.

Üç ülke, muhalif gruplarn terör listesinde olan ID ve Nusra Cephesinden ayrtrlacan söylemiti.

Ana Sayfaya Git